Gyorsbillentyű parancsok (nemcsak) Excelhez – 5. rész

Ez az utolsó bejegyzés ebben a témakörben, de attól, hogy a sorozat végére került, még nem kevésbé fontos. Remélem sokat tudtam velük segíteni Neked!

Qwerty-billentyuzetGyorsbillentyű parancsok – nem csak – Excelhez.

Ezeket a billentyűparancsokat, nem csak az Excelben, hanem a MS Office csomag többi elemében (Word, Power Point, Outlook, Note, stb.) is használhatod.

CTRL + S – Egy efféle listából nem maradhat ki ez a billentyűkombináció sem. Nyomjuk le, és máris elmenti a dokumentumunkat az adott fájlnéven, az adott helyre. Ha rászoktatjuk magunkat a használatára, minimálisra csökkenthetjük a „balesetek” számát, hiszen ezt tényleg beépíthetjük az ujjainkba, ellentétben az egérrel való mentés ikon-vadászattal.

CTRL+ Z – Ez a parancs szintén gyakran elhagyja majd az ujjaidat munka közben, hiszen az ember már csak olyan, hogy hibázik. Ekkor ezzel a billentyűkombinációval visszaléphetsz, vagyis például nem kell újraírnod egy akaratlanul kitörölt sort, hiszen ezzel egyszerűen megkapod az utolsó műveletet (jelen esetben a törlést) megelőző állapotot. Ne félj, nem csak Te emlékszel egy szép mondatra, vagy egy jól sikerült oszlopnévre, hanem az Excel is.

Tartsd szem előtt, hogy a cellák kijelölése nem művelet, tehát ha nem jó cellákat vagy területeket jelöltél ki, akkor nem kell semmit visszavonni. Egyszerűen jelöld ki a jó tartományt

CTRL + Y – Ezzel egyrészt megismételheted a legutóbbi parancsot (például egy beillesztést) – erre egyébként az F4-es funkcióbillentyű is képes -, de visszájára fordíthatod vele a CTRL + Z parancsot is: végső soron visszavonhatod a visszavonást.

Néhány parancs, amit talán nem használsz, pedig hasznos

ALT + ENTER – Biztosan Veled is előfordult már, hogy egy adott cellában szerettél volna egy sortörést, és reménytelenül nyomogattad az ENTERT, hisz az mindig egy újabb cellába vitt. Ennek megoldására valószínűleg a szóköz billentyűt nyomogattad többször, hogy végre az új sorba kerüljön a szöveg. Aztán ha változtatni kellett az oszlop szélességén, akkor teljesen szétesett az egész, ugye? Ebben az esetben ezt a kombinációt használd, és annyi sort vezethetsz fel egy cellába, amennyi jólesik.

CTRL + Szóköz – Ezt imádni fogod, hiszen kijelölheted vele az egész oszlopot, amit használni akarsz. Ez a szűréseknél lesz majd segítségedre.

SHIFT + Szóköz – Segítségével ugyanazt éred el, de ezúttal a használni kívánt sort jelölöd ki.

CTRL + SHIFT + Szóköz – Figyelem, bónusz kombináció! Segítségével a munkalap egészét kijelölheted. Erre sokszor lesz szükséged: ha például át akarod másolni valahova a munkalap egészét, akkor ezzel jóval könnyebb dolgod lesz, mintha az egérrel próbálnád kijelölni a tartalmat (főképp egy több tízezres táblázat esetében).

A sorozat további részei: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész

Töltsd le a leghasznosabb billentyűkombinációkat, nyomtasd ki, tedd az asztalodra, és egyre rutinosabb leszel.

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!