Ujjgyakorlatok Excelhez – 4. rész

Ezen a héten sem maradhat ki a billentyűparancsok listája, hiszen maradt még ismeretlen kombináció talonban. Folytassuk a tanulást, és ne feledd: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

Ctrl-C-Ctrl-VMég mindig fókuszban a CTRL

CTRL + C – Ez a kombináció nem csak az Excelben, de lényegében a számítógép használata közben bármikor hasznos lehet. Segítségével a kijelölt elemet ítélheted másolásra. Bizonyos esetekben (pl. admin felületen) kifejezetten ajánlott ennek használata, mert a jobb egérgombos másolás összekutyulhatja a rendszereket.

CTRL + V – Ez pedig a beillesztést teszi lehetővé egérhasználat nélkül. Ugyan az vonatkozik rá, mint az előbbire.

CTRL + F – Ez a páros szintén nem csak az Excelre korlátozódik. Segítségével kereshetsz az adott dokumentumban. Ez igen áldásos lehet, ha kézhez kapsz egy gigantikus méretű táblázatot, amire még ránézni is félsz. Ha van néminemű támpontod a kutakodáshoz, ezzel könnyen eligazodsz majd a betűk és számok halmazában.

CTRL + H – Nagyon hasznos lehet ez a billentyűkombináció, ha egy méretes táblázatban cserélni szeretnél egy gyakran ismétlődő elemet. Tegyük fel, hogy bizonyos sorokat munka közben találomra valamilyen fantázianévvel jelöltél (pl.: XY), és most, hogy már tudod a pontos megnevezést, túl sok XY keletkezett, amelyeket macerás lenne egyenként átírni. Így azonban egyszerre cserélheted mindet.

CTRL + K – Az internet világában elengedhetetlen ez az együttes. Használatával előugrik a Hivatkozás beszúrása párbeszédpanel, amin keresztül élővé teheted a kijelölt részt, amely ezáltal linkként fog viselkedni (ha helyesen mutattál egy weboldalra).

CTRL + O – Erre bármikor szükséged lehet, hiszen a Megnyitás párbeszédpanelt hívhatod elő vele. Nyilvánvalóan nem folyamatosan dolgozol egy dokumentummal, váltogatnod kell, így ez is jó szolgálatot fog tenni.

CTRL + P – Ugyan nem mindenkinek van rá szüksége, és talán egyre kevésbé lesz igény rá, hisz folyamatosan állunk át a digitális felhasználásra. Én is igyekszem minél kevesebbet nyomtatni, de időnként muszáj kézzelfoghatóan is átadni, és nincs mindig lehetőségem menet közben laptopot vagy tabletet használni. Ezzel a billentyűkombinációval gyorsan előhívhatod a Nyomtatás párbeszédpanelt, és akkor is nagy segítséget nyújt az Excel 2010-es verziójától, ha meg akarod nézni a nyomtatási képet.