Ujjgyakorlatok Excelhez – 1. rész

Hogyan legyél profi Exceles?

Ahhoz, hogy olajozottan, a lehető leghatékonyabban tudd használni az Excelt, nem elég, hogy a fejedben legyen minden ehhez szükséges tudás. Kívülről fújhatod az összes függvényt, mestere lehetsz az adatbázisoknak, betanulhatod oldalszámmal együtt a különböző kézikönyvek példáit, mégsem fogod teljesen magadénak érezni a programot.

Gepeles

Gyakorolj!

Persze tudnod kell, hogy mi mire való – vagy legalább azt, hogy hova kell nyúlnod, ha információ kell – azonban, mint minden egyéb tanulási folyamat során, csak az idővel megszerezhető gyakorlat az, amivel részeddé válik az ismeretanyag.

Gyorsbillentyű parancsok

Hogy az Excelben végzett munka eredményesebb legyen, érdemes elsajátítani a gyorsbillentyű parancsok használatát is.

Ha ezeket rutinszerűen tudod alkalmazni,

  • időt spórolsz magadnak, és
  • nagyobb kedvvel is csinálod majd a feladatod,
  • mígnem egyszer azon kapod magad, hogy már te is hétpróbás felhasználó vagy, akinek az Excel a kisujjában van.

Igyekeztem a legfontosabbakat összeszedni a funkciógombok közül, persze a teljesség igénye nélkül:

F1 – A lista első helyén az a gomb szerepel, amivel előhívhatod az Excel súgóját. Használd ki ezt a bónuszt, ha bármiben megakadsz. Praktikus tanács: a megjelenő keresőben igyekezz Exceles kifejezéseket használni, és óvakodj a túl hosszú leírásoktól (gondolj arra, hogy ez a Google keresőjében sem hoz jó eredményt).

ALT + SHIFT + F1 – Ezzel a kombinációval beszúrhatsz egy új munkalapot. Fontos, hogy ne az F1-gyel kezd a sort, mert akkor a súgó fog előugrani.

F2 – szerkesztési módba lépés. Módosítani akarsz egy cellát? Nem kell kattintgatni rajta, csak nyomd meg az F2 billentyűt, és már írhatsz is a benne lévő szöveg végére. A Windows Intézőjében is működik. Ha átírnád egy fájl nevét, kattints rá egyszer, nyomd meg az F2-t és írhatsz is.

SHIFT + F3 – Ezt a kombinációt sokszor fogod használni, hiszen segítségével máris megjelenik előtted a Függvény beszúrása párbeszédpanel.

F5 – Ezt a funkciógombot imádni fogod, ha gigantikus méretű adatbázisokkal dolgozol. Nem kell a végtelenségig legörgetned, miközben még akadozik is a program (csak azért, hogy kicsit még feszültebb legyél); a felkínálkozó Ugrás párbeszédpanel Hivatkozás szalagjába írj be kedvedre egy aggasztóan nagy cellaszámot (pl. H15000), és máris helyben villog a kurzor.

További billentyűparancsok a 2. rész-ben

Töltsd le a leghasznosabb billentyűkombinációkat, nyomtasd ki, tedd az asztalodra, és egyre rutinosabb leszel.