Ujjgyakorlatok Excelhez – 3. rész

Sikerült begyakorolnod az eddigieket? Ha igen, akkor máris mutatom a következő listát, ami nem kevésbé fontos elemeket tartalmaz, mint az eddigiek. Ízlelgesd ezeket is, és gyakorolj addig, amíg nem érzed úgy, hogy már zongorázol.

Control-billentyu

Fókuszban a CTRL billentyű

CTRL + SHIFT + : (kettőspont) – Ez a kombináció nagyon hasznosnak bizonyul, ha például pontosan vezetett munkanaplót kell vezetned. Ebben az esetben egyes munkafolyamatok után egyszerűen csak tartsd lenn a három gombot, és a kijelölt cellában megjelenik a pontos idő. Innentől senki sem mondhatja, hogy követhetetlen, amit csinálsz.

CTRL + 0 – Ezzel a kombinációval pedig az aznapi dátumot tudod beszúrni a cellába.

Figyelj, ez és az előző gyorsbillentyűk a rendszeridőt figyelik, tehát az ez rosszul van beállítva, akkor a fentieket használva nem a várt eredményt fogod megkapni.

CTRL + Plusz (+) és CTRL + Mínusz (-) – Ezek is nagyon hasznosak a gyors munkamenet szempontjából. A pluszos kombinációs a cellák beszúrására alkalmas párbeszédpanelt hívja elő, míg a mínuszos értelemszerűen a cellák törlésében fog segíteni Neked.
Laptopon dolgozol, amin nincs külön numerikus billentyűzet + jellel? Akkor a CTRL + Mínusz helyett a CTRL + SHIFT + Mínusz billentyűkombinációt  üsd le.

Ha teljes sort, vagy oszlopot szúrnál be, vagy törölnél ki, akkor a CTRL + Plusz (+) és CTRL + Mínusz (-) előtt ki kell jelölnöd a sort vagy oszlopot.
CTRL + SZÓKÖZ – oszlop kijelölése
SHIFT + SZÓKÖZ – sor kijelölése

CTRL + 1 – Szám, igazítás, betűtípus stb., igen jól gondolod, ezzel a Cellák formázása párbeszédpanelhez jutsz el, melyre igen gyakran lesz szükséged.

CTRL + 2, illetve 3, illetve 4 – Ezek segítenek Neked a gyorsformázásban, ha nem akarsz mindig a felső menüsorban keresgélni, ha valamilyen formában ki akarod emelni a tartalmat. A CTRL + 2 a félkövér, a CTRL + 3 a dőlt, a CTRL + 4 pedig az aláhúzás típusú kiemelést könnyíti meg számodra.

CTRL + SHIFT + 4 – Ha a pénzügyi szektorban dolgozol, akkor ez a billentyűkombináció igazi edzésprogram lesz számodra. Lenyomásával a beírt számok két tizedesjegyet tartalmazó Pénznem formátumba kerülnek. Pl. így: 5 000,00 Ft. A pénznemet az operációs rendszer területi beállításaiban alapértelmezett pénznemre állítja.

CTRL + SHIFT + 5 – Ennek segítségével a számokat százalékos formátumban kapod meg, tizedesjegy nélkül.

CTRL + 8 (angol verzióban CTRL + 0 )– Gyakran kell akkora táblázattal dolgoznod, hogy a meglévő számtalan oszlop közül épp nincs szükséged mindre, illetve akár zavarnak is egy-egy speciális oszlop összevetésében. Ilyenkor ezeket elrejted. Azonban előfordul, hogy annyi oszlopot tüntettél el így, hogy nyűg egyenként visszahívni őket. Ebben az esetben egyszerűen csak jelöld ki a két szélső, az elrejtést határoló cellát, üsd le a CTRL + SHIFT + 8 (angol verzióban CTRL + SHIFT + ) ) kombinációt, és visszakapod az oszlopokat.

CTRL + 9 – sorok elrejtése, CTRL + SHIFT + 9 – sorok felfedése (angol verzióban csak a felfedés különbözik: CTRL + SHIFT + ( )

Olvasd el a többit is: 1. rész, 2. rész