Ujjgyakorlatok Excelhez – 2. rész

Új hét, új billentyűparancsok

Folytatom az előző héten elkezdett billentyűparancsok listázását az általam legfontosabbnak tartott kombinációkkal.

Funkcióbillentyűk megint:

BillentyűkombinációkF7 – Az Excel használata közben nem kevésbé fontos a helyesírás ellenőrzése, mint mondjuk a Wordben. Ha le szeretnéd ellenőrizni egy cella szöveges tartalmát, nyomjd le az F7 funkciógombot és máris kapod a javaslatokat a hibás elemekre.

ALT + F8 – A kombináció lenyomásával előugrik a Makró párbeszédpanel, ami most talán nem hoz lázba, de egy későbbi blogbejegyzésben még visszatérek a makrók hasznosságára. Egyenlőre elég annyit tudnod róla, hogy ha vannak olyan hosszadalmas, de ha vannak időigényes, utasítás sorozatok, amiket rendszeresen végre kell hajtani, makróval tudod ezeket automatizálni. Később aztán másodpercek alatt végrehajtja a beprogramozott parancsokat.

CTRL + ALT + SHIFT + F9 – Még leírni sem volt egyszerű feladat, de ez a négy elem igazi Jolly Jocker együttes. Először is újraellenőrzi a le nem zárt képleteidet, majd kiszámolja minden – tényleg minden – használatban lévő munkafüzet celláját (még azokat is, amelyeket eredetileg nem kívántunk kiszámolni). Gyakorlatilag ütőkártyát lehetne elnevezni róla.

CTRL + F9 – Nem kell bajlódnod, hogy eltaláld a kis vonalat a jobb ficakban, hiszen ez az egyveleg rögtön ikonméretűvé minimalizálja a munkafüzetet.

SHIFT + F10 – Ezt csak azért vettük bele a listánkba, mert a technika ördöge hozzánk is betért már, elrontani egy nélkülözhetetlen eszközt, vagy annak egy részét. Ha olyan peched van, hogy a jobb egérgomb hibásodik meg, pedig 2 órád van leadni egy anyagot, sebaj: ez a billentyűkombináció pótolja.

F11 – Ha munkád során jószerivel állandóan diagramokat gyártasz, akkor le se fogsz szállni erről a billentyűről. Ezzel létrehozhatod az éppen használatban lévő tartományban szereplő adatok diagramját.

SHIFT + F11 – Ezzel a billentyűkombinációval mérheted, hogy egy nap menyit dolgozol. Na persze csak közvetetten: ugyanis ez arra szolgál, hogy egy újabb munkalapot nyissanak meg vele, amit aztán ismételten tele lehet pakolni szebbnél szebb adatokkal.

ALT + F11 – Ismét egy makróval kapcsolatos elem, aminek jelentőségéről bőven írunk majd a későbbiekben. Egyelőre annyit, hogy a Microsoft Visual Basic Editor alkalmazást nyithatod meg vele.

F12 – Stílusosan ezzel fejezzük be aktuális blogbejegyzésünket: Mentés másként!

Olvasd el a Gyorsbillentyű parancsok 1. részét is.

Töltsd le a leghasznosabb billentyűkombinációkat, nyomtasd ki, tedd az asztalodra, és egyre rutinosabb leszel.