Google Csoportok: Útban a tökéletes csoport felé

Google Csoportok – Útban a tökéletes csoport felé

Az irodai munka útvesztőjéből nem egyszerű kitalálni. Egy bonyodalom megoldása után sokszor máris jön egy következő, amit aztán szintén egy újabb követ. Ezek a problémák könnyedén összegubancolódnak, a kibogozásukhoz pedig minden kompetenciát latba kell vetni, és sokszor mások segítségét sem árt kikérni. Közösen ugyanis egyszerűbb megoldani egy összetett feladatot, megszervezni egy konferenciát, vagy éppen felkészülni egy előadásra.

És a közös kommunikációt a Google szolgáltatása könnyíti meg

Ez az online alkalmazás bárhol elérhető, így megannyi előnyét szinte akármikor kihasználhatod. Cikksorozatomban részletes útmutatást adok a program használatához, így könnyedén élhetsz a benne rejlő lehetőségekkel.

Hogy miért is jó ezt használni?

A Google Csoportokat (Google Groups) rendkívül egyszerű használni, egy csoport létrehozása csupán néhány kattintásból áll. Bárkit felvehetsz a tagok listájára, aki rendelkezik e-mail címmel, így a kapcsolattartás igen könnyű lesz. Az összetételt és beállításokat akármikor alakíthatod, az összes csoportodat (amelynek tagja vagy adminisztrátora vagy) egy közös felületen megtalálod.

Eddig már sok minden áttekintettünk

A cikksorozatban a regisztráció kezdeti lépéseitől már eljutottunk a csoport létrehozásáig, és az egyes beállítási opciók megismeréséig. Most tovább böngésszük a lehetőségeket, hogy garantáltan megalkothasd az ideális megoldást.

A csoport felkeresése

Az online közösséged tökéletesítéséhez (1) válaszd ki a csoportot, majd (2) kattints a jobb felső sarokban található kezelés „gombra”. Korábban már áttekintettük a Tagok, az Üzenetek és a Beállítások opcióit, most pedig lássuk milyen lehetőségek rejlenek még itt.

Jogosultságok

 1. Alapvető engedélyek – Itt állíthatod be, hogy mely tagok tekinthetik meg a csoport témáit és szólhatnak hozzá ezekhez, illetve kik csatlakozhatnak. Létrehozhatsz egy sajátos szűrőt is, így mindazoknak, akik szeretnének részesei lenni a közösségnek, meg kell válaszolniuk egy szabadon kitalált kérdést. Ezekkel a beállításokkal könnyen megszűrheted a tagok alkalmasságát, ami különösen hasznos, ha konkrét kritériumok alapján működik a csoport.
 2. Közzétételi engedélyek – Ebben a menüpontban a tartalmakat illetően végezhetsz beállításokat. Eldöntheted például, hogy ki csatolhat fájlokat, ki oszthat meg hivatkozást, illetve a hozzászólásokat és a bejelentkezés funkcióját is módosíthatod. Amennyiben nem levelezőlistát, hanem fórumot hoztál létre, akkor érdemes ezeket a beállításokat alaposan átböngészni, hogy így csökkenthesd az esetleges problémák esélyét.
 3. Moderálási engedélyek – Ha nem szeretnéd, hogy akárki üzenetet írjon, bárki új tagot vegyen fel, vagy éppen a kifogásolható üzenetek elrejtéséről gondoskodnál, akkor ez az a menüpont, amit keresel. Itt minden moderálással kapcsolatos lehetőséget megtalálsz, így biztos lehetsz benne, hogy csak olyan tartalmak jelennek majd meg a csoportban, amelyeknek ott a helye.
 4. Hozzáférési engedélyek – A csoport tulajdonosával (azaz a veled) való kapcsolatfelvételnek, a tagok listájának és elérhetőségének, illetve a fórum témák megtekintésének lehetőségét korlátozhatod az itteni beállításokkal. Ezzel a lépéssel gondoskodhatsz az adatok védelméről, ezzel is korlátozva az esetleges visszaélések lehetőségét.

Szerepkörök

Lehetőséged van új szerepkörök létrehozására, illetve a már meglévők szerkesztésére. Hogy ez miért jó? Így minden egyes tagnak külön szerepet állíthatsz be, amelyhez eltérő jogosultságot rendelhetsz. Ezzel könnyen egyedivé alakíthatod a csoportot, és annak összetételét.

Információ

 1. Általános információk – minden, amit a csoport alapvető beállításairól tudni érdemes.
 2. Címtár – annak lehetősége, hogy a csoport a címtárba felvehető és ott szerepeltethető legyen.
 3. Tartalmi vezérlő – a csoporttartalom besorolásának és az archiválás beállításának opciói.
 4. Internetes nézet személyre szabása – a válaszoknak, a beszélgetés módjának és a tárgy hosszának egyedi beállításai.
 5. Speciális – a csoport törlésének és az eredeti beállítások visszaállításának funkciói.

Hozz létre egyedi csoportot, végezd el az alapvető beállításokat és élvezd az egyszerű kommunikáció előnyeit. Cikksorozatomat végigolvasva a Google Groups minden rejtélyed megismerheted, így könnyedén megalkothatod a munkát megkönnyítő online közösséget.

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, véleményezd itt alul!

2 thoughts on “Google Csoportok: Útban a tökéletes csoport felé

 1. Dr. Szepes András

  lehet-e egy csoporton belül újabb oszlopot létrehozni? Már használatban van egy csoportunk, melyet azonos funkciójú kollégák használatára terveztünk. Most felmerült, hogy pl. a helyetteseket is be kellene vonni a listába. Így az új oszlop (tulajdonság) lehetne a jelzője a tagoknak

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves András,
   A szerepköröknél jelenleg három szerepkör van, Tag, Felettes, Tulajdonos.
   Ha ez elég, akkor ezeket a szerepköröket is hozzá lehet rendelni a megfelelő kollégákhoz. Ha további szerepkörre van szükség, akkor a Létrehozás gombbal tudja létrehozni, majd hozzá kell adni a tagokat.

   Üdvözlettel:
   Kőváry Orsolya

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.