Google Csoportok: A csoport testre szabása

Google Csoportok (Google Groups) – A csoport testre szabása

A közhiedelemmel ellentétben az irodai munka nem egyszerű. Sok esetben egyszerre több dologra is oda kell figyelni, és persze szükség van az adatok pontos rendszerezésére – tehát mindent ügyesen kézben kell tartani. Mindezekhez jól jön néhány kompetencia, többek között a kiváló koncentráló képesség és a kreativitás.

De a számítógépes programok is hasznosak

Jóval egyszerűbbé és könnyebbé tehetik a munkavégzést a különböző lehetőségek, amelyeket éppen ezért mindenképp hasznos megismerni. A Google egyes programjai között több remek alkalmazást is találhatsz, amelyek egytől egyig a segítségedre lehetnek. Az adatok kezelése, az iktatás, a meghívók tervezése vagy a kérdőívezés mind egyszerűbbé válik, ha megismered a megfelelőt.

És a kommunikáció megkönnyítéséhez is találsz lehetőséget

A Google Csoportok (Google Groups) felületén különböző típusú csoportokat hozhatsz létre, amelyek egyszerűbbé teszik a kapcsolattartást. Ahhoz, hogy rátalálj a számodra ideális megoldásra, mindenképp érdemes alaposan megismerned a program rejtelmeit – és ebben segít a cikksorozatom. Ez idáig áttekintettük az első lépéseket és a csoport létrehozásának menetét.

Most pedig folytatjuk ezt a közös felfedezőutat

A csoport megismerése

A létrehozott csoportod beállításait, leírását és részleteit néhány kattintással könnyedén ellenőrizheted.

 1. Keresd fel https://groups.google.com/ oldalt.
 2. A bal oldali menüsorban megleled a legutóbb megtekintett csoportok listáját – ebből válaszd ki azt, amelyiket ellenőrizni szeretnéd. Amennyiben itt nem találod meg, akkor a menüsor tetején válaszd a „Saját csoportok” opciót, hiszen itt az összes általad használt, kezelt és létrehozott csoportot áttekintheted.
 3. Kattints a keresett csoportra.
 4. A megnyíló oldalon megtalálod az elindított témákat, amelyek között kedvedre keresgélhetsz. A jobb felső sarokban megbújó „Névjegy” opciót választva pedig megtekintheted a csoport részleteit.

És ha már rábukkantál erre, akkor lássuk, hogyan tudod igazán egyedivé alakítani.

A csoport testre szabása

A jobb felső sarokban találod a „Kezelés” menüpontját, ahol minden szükséges lehetőséget meglelhetsz.

1. Tagok

Ide érdemes ellátogatnod, ha szeretnéd áttekinteni a csoporthoz tartozók elérhetőségét, vagy ha változtatnál az összetételen, felvennél vagy letörölnél tagokat. Szintén itt tekintheted meg a kiküldött meghívókat, illetve azoknak a listáját, akik jelezték számodra, hogy szívesen kapcsolódnának a csoporthoz.

2. Üzenetek

Ha van olyan levél, amely egyelőre nem vált nyilvánossá a listán (pl. adminisztrátorként jóvá kell hagynod ennek kiküldését), akkor ezen üzeneteket itt találhatod meg.

3. Beállítások

  1. E-mail beállításai: Lehetőséged van tárgy előtagot beállítani, illetve az e-mail automatikus láblécének szövegét módosítani. Ezek mellett változtathatsz a válasz küldésének opcióján is, így megadhatod, hogy a listatagok reakciói kihez jussanak el.
  2. Azonosítás: A tagok nevének megjelenésével kapcsolatos beállítási lehetőségeket találod ennél az opciónál.
  3. Moderálás: Ha úgy érzed, hogy a listának szükséges van a folyamatos ellenőrzésre, akkor kapcsold be a moderálás lehetőségét. Így az erre kijelölt emberek (általában az adminisztrátor) engedélye nélkül semmilyen üzenet sem érkezhet meg. Szintén itt adhatod meg, hogy mi történjen a Spamnek vélt levelekkel.
  4. Címkék: Ennek a funkciónak abban az esetben veheted hasznát, ha a közös listára érkező levelekhez szeretnél címkéket készíteni. Amennyiben nem levelezőlistát, hanem valamilyen fórumot használtok, ajánlott ennek bekapcsolása, hiszen így könnyen és gyorsan körvonalazhatóak a témakörök.
  5. Kategóriák: Ennek, akárcsak az előzőnek, a különböző fórumok esetében veheted nagy hasznát. Így adott esetben a tagoknak jelezniük kell, hogy mely témához akarnak hozzászólni, így könnyen követhető lesz a beszélgetés.

Az irodai munka során, bár ez valóban egy bonyolult és kihívásokkal teli feladatkör, lehetőséged nyílik a teendők egyszerűsítésére. Ebben nyújtanak segítséget a Google egyes alkalmazásai, a kommunikációban például a Google Csoportok (Google Groups) lehet a segítőtársad. Ismerd meg a program minden részletét, és garantáltan kihasználhatsz minden benne rejlő lehetőséget.

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, véleményezd itt alul!

41 thoughts on “Google Csoportok: A csoport testre szabása

 1. Puskás Marianna

  Kedves Irodatündér!

  Tagja vagyok egy „katima” nevő googlegroups csoportnak. A „saját csoportjaim” oldalon viszont ez nem jelenik meg – tehát nem tudom módosítani a beállításokat.
  A csoporttól kapott levelek alján viszont sajnos nem szerepel a leiratkozási lehetőség.
  Válaszotokat előre is köszönöm!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Marianna,
   sajnos nem tudom megmondani, hogy miért. Valószínűleg a csoport adminisztrátora beállított valamit, ami ezt okozza.

 2. Veronika

  Kedves Orsolya!

  Olyan problémám lenne, hogy létrehoztam egy csoportot, csak az a gond, aki ír a listára, az nem látja a saját üzenetét. Ezt hogy tudnám orvosolni? Van egy másik levelezőlista is, amit kezelek, ott nem volt gond, bár azt nem én hoztam létre, de ugyanolyan beállításokkal készítettem az új csoportot is Előre is köszönöm a választ!

  Üdv:

  VEronika

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Veronika,
   A Google Csoport levelek rendszerint nem az elsődleges levelek közé érkeznek, hanem a Közösségibe. Ott is nézte ez a csoporttag?

 3. Maja

  Kedves Orsolya,
  olyan személyt is meghívhatok a csoportba, aki nem rendelkezik google fiókkal?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Maja,

   igen, Google fiók nélkül is lehet használni. Ő nyilvánvalóan nem tud majd a webes felületen belépni a csoport felületére, de ha e-mailt küld, az megérkezik a csoportba, és ő is megkapja majd a csoportba érkező leveleket.

   Kőváry Orsolya

 4. Macsala Ágnes

  Kedves Orsolya!
  Kaptam egy Google groups csoportba meghívót a freemailemre. De nem tudok belépni. A meghívást elfogadtam. Tag vagyok. Olyan mondta,aki szintén tagja a csoportnak.Ő látott a tagok között.A groups keresőbe beírom a csoport nevét,de azt írja 0 talàlat. Pedig tuti,hogy van. Ha máshogy próbálok belépni,akkor még azt írja,hogy meghívásos rendszerű és csak akkor tudok belépni,ha tag vagyok. Hogy tudnék belépni a csoportba,ahol tag vagyok?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Ágnes!

   A Google Csoportba webes felületen belépni csak Google fiókkal lehet, egyébként csak a nyilvános üzeneteket lehet elolvasni. Elképzelhető, hogy ez egy zárt csoport.
   A csoport tagja lehet freemail-es e-mail címmel is, de akkor csak e-mailben kapja meg a csatlakozás utáni üzeneteket, illetve küldeni tud a saját e-mail fiókjából a csoport címére.

   Ha nem ragaszkodik a freemail-hez, én javaslom, hogy térjen át a Gmail használatára, sokkal megbízhatóbb és a freemail-es címére kapott e-mailjeit is át lehet irányítani. Nekem is így működik már több, mint 10 éve.

   Remélem, segítettem.
   Kőváry Orsolya

 5. Ági

  A googlegroups-os csoport egyik tagjának érkező összes levelet automatikusan továbbítani szeretném a csoportnak.
  A gmail továbbítás megadásnál kiküldött kód azonban nem érkezik meg a csoportnak.
  Mit tegyek?
  Agi

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Ági,

   én is kipróbáltam, valóban nem érkezik meg a kód. Tartok tőle, hogy csak privát e-mail címre lehet továbbítást beállítani, csoport címre nem.
   Találtam egy 4 évvel ezelőtti megoldást, mely szerint az ilyen kódot tartalmazó e-mailek a csoport spam mappájába érkeznek, ahol engedélyezni lehet, de kipróbáltam és ott sem találtam a kódos levelet. Sajnos úgy néz ki, már ezzel sem lehet kikerülni.

   Kőváry Orsolya

 6. Huszár Attila

  Kedves Orsolya!

  Ha tud kérem adjon tanácsot. Google csoport admin vagyok. Felvettem tagokat. Az egyik tag adatait szeretném módosítani, mert változott a neve. Ezt hogyan tudom megtenni? Hiába lépek a Tagok/Az összes tag/érintett tag adatlapjára nem engedi módosítani a nevét.

  Előre is köszönöm fáradozását.
  Üdvözlettel: Huszár Attila

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Attila,
   törölje a tagot, és vegye fel az új nevével.

   Kőváry Orsolya

 7. Pop József

  Kedves Irodatündér!

  Valaki meg szeretne venni egy csoportba, de azt a üzenetet kapta, hogy „egy személy úgy döntött, hogy nem szeretne csoportokba szóló meghívókat kapni …..@gmail.com„.

  Kérdésem, hogy nekem mi a teendőm, mert én a meghívót meg sem kaptam.

  Köszönöm
  Jozsó

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Jozsó,

   Valamikor régen állíthatta be akár véletlenül, hogy nem szeretne csoportokból meghívót kapni. Ilyen helyzettel még nem találkoztam. Talán az a legegyszerűbb, ha az admin nem meghívót küld Önnek, hanem közvetlenül hozzáadja Önt a csoporthoz.

   Remélem, segít.
   Kőváry Orsolya

 8. Mucsi Dezső

  Kedves Orsolya!
  Létrehoztam egy Google-csoportot, és szeretném, hogy kívülről is lehessen levelet küldeni a csoport részére, de nem találok ilyen beállítási lehetőséget.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv.
  Mucsi Dezső

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Dezső,

   a Jogosultságok menüpont alatt van Hozzászólások rész, ott válassza ki a Bárki az interneten beállítást.

   Remélem, segít.

   Kőváry Orsolya

 9. Pálfi Zsuzsa

  Kedves Orsolya!

  Egy létrehozott csoport nevét (ami a levelezőben megjelenik) meg tudom úgy változtatni?
  Jó lenne, ha nem kellene egy újat létrehozni.
  Köszönöm: Zsuzsa

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Zsuzsa,
   be kell lépni a csoportba a webes felületen. Jobb oldalt felül van egy fogaskerék ikon, arra rákattintva ki kell választani a Csoportbeállítások menüpontot, a megjelenő felületen a Csoport neve és Csoport e-mail címre rubrikákat módosítani kell, és rá kell kattintani felül a Mentés gombra.

   Üdvözlettel:
   Kőváry Orsolya

   1. Pálfi Zsuzsa

    Kedves Orsolya!

    Köszönöm a segítséget, mert a válaszáig nem mertem megtenni, félve attól, hogy elveszik az eddigi levelezés.
    Még egyszer köszönöm: Pálfi Zsuzsa

 10. Gajnut-Lázár Sára

  Kedves Orsolya!
  Mi oka lehet hogy a freemailesek nem kapjak meg a meghívót?

  Köszönöm a valaszt!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Sára,
   a freemail sajnos egy nagyon megbízhatatlanul működő szolgáltatás. Bármennyire is megszokta valaki, érdemes inkább átállni a gmail-re.

 11. Capek

  Kedves Orsolya!
  A leiratkozókról hogy kapok adminisztrátorként értesítést? Azt látom, hogy eltűnik a névsorból, de nem látok listát sehol, így fennáll az esélye hogy később visszarakom.
  Köszönöm

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Capek,

   Leiratkozott tagokról nincs nyilvántartás, hiszen az a lényeg, hogy nem akarnak a levelezőlistán rajta lenni, és nem akarják az adataikat megosztani.
   Eleve aggályos valakit kérdés nélkül feltenni a levelezőlistára, inkább csak a feliratkozási módot kell neki megmutatni..
   Üdvözlettel:
   Kőváry Orsoyla

 12. Tamás

  Kedves Orsolya,

  Kérdésem:
  Az egyik Google csoportból kapott levelekre mind a Reply/Válasz mind a Reply All/ Válasz mindenkinek parancs esetén a teljes csoport válaszlevelet kap. Ez hibás működésnke tűnik, hol és hogyan lehet korrigálni?
  Egy másik csoportból kapott levelek esetén a funkció jól működik, ezért gondolom, hogy a fenti jelenség hiba.

  Köszönettel

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Tamás,

   erre sajnos nem találok megoldást.

   Kőváry Orsolya

 13. Ring Anna

  Kedves Orsolya!

  Van egy csoportom, ahol tulajdonos vagyok. Szeretnék automatikus emailt küldeni a népnek (mondjuk havi 2x), de nem találom a lehetőséget. Van ilyen, vagy hiú ábránd?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  R. Anna

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Anna,

   a Google Csoportokon belül nem találkoztam még ilyen beállítással. Sőt a Gmail maga sem képes egyenlőre időzített levél küldésre, bár olvastam már olyan híreket, hogy az Androidos applikációba hamarosan belekerül ilyen funkció.

   Addig valamilyen böngészőbe épülő alkalmazást kell használni. Az egyik legismertebb a Boomerang

   Kőváry Orsolya

 14. Takács Péter

  Kedves Segítők!
  „Nem lettek tagok hozzáadva
  Nem kerültek új tagok a csoportba
  Egy felhasználó már meghívást kapott ebbe a csoportba. Előfordulhat, hogy a megadott e-mail-cím ennek a személynek az elsődleges, másodlagos vagy alternatív e-mail-címe.”
  Mi tévő legyek, hogy hozzá tudjam adni a csoporthoz az email címet?

  Köszönettel
  Péter

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Péter,
   még nem találkoztam ilyen esettel, sajnos nem tudom.
   Kőváry Orsolya

 15. Vígh József

  Kedves Orsolya!

  Létrehoztam egy levelező listát, meghívtam a tegokat is, akik el is fogadták a meghívást, de ha megnézem az összes tag menüpontot, akkor néhány név mellett a kézbesítés oszlopban a „kézbesíthetetlen” bejegyzés szerepel a normál „minden e-mail” helyett.
  Azt szeretném kérdezni, hogy ez pontosan mit jelent? Az e-mail cím jó, hiszen a meghívót megkapták és vissza is tudták igazolni.

  Köszönettel:

  József

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves József,

   a legvalószínűbb ok, hogy a címzett fiókja betelt, vagy megjelölte az e-mailt, hogy nem akar több levelet kapni a feladótól.

   Üdvözlettel:
   Kőváry Orsolya

  2. zelko

   2 oka szokott lenni.

   1) A listára felkerülés óta az email cím már megszűnt.
   2) Büntetőlistán van az email címe, mert sokat spammeltek az email-éről (ami lehetett egy virus által is, de P maga is tudatosan)

   Részletes információkat itt lehet lekérdezni egy email-címről, hogy miért nem működik:

   https://tools.verifyemailaddress.io

   1. Kovary Orsolya Szerző

    Kedves zelko,

    köszönjük a tippet.

    Kőváry Orsolya

 16. Kutenics Gáborné

  Kedves Kovary Orsolya

  Szeretnék a csoportomba közvetlenül felvenni személyeket. Sajnos már csak meghívóval megy, pedig régebben tudtam.
  Most ez az üzenet látszik (tulajdonos vagyok).
  „Nem adhat hozzá közvetlenül tagokat ehhez a csoporthoz.”
  Mi lehet az oka?
  Köszönöm
  Kata

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Kata,

   talán valami el lett állítva a Moderálási beállításoknál a Tagok kezelése részen.
   Ha nem, akkor sajnos nem tudom.

 17. Sándor Szabó

  Kedves Orsolya!

  Van egy google csoportunk egy gimis osztály tagjaival, és egy társunk, akinek freemail-es címe van jó ideje panaszkodik, hogy nem kapja meg a a leveleket. Amit ő küld, azt mi látjuk. Én vagyok az admin, minden beállítása ugyanolyan, mint az összes többi tagé. Van valami tippje, hogy mi lehet a gond?
  A srác atomtudós (nem vicc), szóval elvileg nem az agyával van gond, tudja, mi merre van a gépen 🙂
  Előre is köszönöm!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Sándor,

   sajnos így látatlanban a beállítások ismerete nélkül nem tudom megmondani. Az lenne az legegyszerűbb, ha az atomtudós srác is gmail-es e-mail címet használna. 🙂

 18. Kovács Dóra

  Kedves Orsolya!

  Van egy jelenleg nem aktív google csoportom (tulajdonos vagyok), ami egy ideiglenes projektre létesült annak idején. Mivel a téma később újra aktuálissá válhat a tagok számára, a csoportot törölni nem szeretném, mert lehet azzal „kiszúrnék” az egymással így kapcsolatban álló egyénekkel.
  Viszont én magam szeretném elhagyni a csoportot.
  Tulajdonosként kilépve, ennek lesznek valamilyen következményei a csoportra nézve?
  Ha delegálom a tulajdonosi címet a csoport egy másik tagjára (elvileg ezt pár kattintással megtehetem, megnéztem), neki kell a beleegyezése, illetve kap erről értesítést?
  Évek óta nem beszéltem a tagokkal, őszintén szólva szeretnék csendben távozni, kapcsolatfelvétel nélkül, és a csoport szerkesztését, illetve későbbi sorsát rájuk bízni.

  Köszönöm a választ!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Dóra,
   én sem tudtam, de kipróbáltam. 🙂
   Nem érkezett e-mail a kinevezett tulajdonosnak.
   Orsolya

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.