Google csoportok: A létrehozás után

Google csoportok: A létrehozás után

Az irodai munkát több szempontból is egyszerűbbé teheti egy közös lista létrehozása. Ezzel ugyanis gördülékenyebbé válik a kommunikáció, aminek köszönhetően a közös munka, az egyeztetések és a megbeszélések is könnyebben megvalósíthatóak.

Hogyan hozz létre egy ilyen online közösséget?

Ehhez nyújt kiváló segítséget a Google alkalmazása, a Google Csoportok (Google Groups). A program részletes megismerésében segít cikksorozatom, amelyben alaposan megvizsgáljuk a lehetőségeket. Eddig áttekintettük a regisztrációt, a legalapvetőbb opciókat, valamint a csoport létrehozásának lépéseit.

De mi történik ez után?

A csoport létrehozását követően még vár rád néhány lépés, mielőtt használatba vehetnéd a listát. A különböző beállítási lehetőségekkel testre szabhatod a létrehozott „közösséget”, így az garantáltan betölti majd a funkcióját.

Nézzük most, mire érdemes odafigyelni

Visszajelző e-mail

A csoport létrehozását követően kapni fogsz egy e-mailt. Ezt mindenképp tartsd meg, hiszen ezen keresztül bármikor egyszerűen és gyorsan elérheted a csoportot. Emellett további előnye a levélnek, hogy néhány beállítási lehetőséghez is találsz benne segítséget, úgy mint a tagok felvétele, a megosztási lehetőségek és a tartalmak rendezése.

 

Folytatás a Google Csoportok (Google Groups) oldalon

A létrehozást követően megjelenik egy kis ablak, amely lényegében egy azonnali visszajelzés – hasonló az e-mailhez. Ez körvonalazza a további fontos lépéseket, lássuk, merre indulhatsz ez alapján.

 

1. Személyek meghívása

Erre az opcióra kattintva megnyílik egy új oldal, ahol hozzáadhatod az új tagokat. Ha tudod az elérhetőségeket, akkor ezt írd be, vagy másold ki egy másik dokumentumból. Azonban ha elkezded begépelni az e-mail címet, akkor a rendszer automatikus felajánl lehetőségeket, amik közül választhatsz.

Írd le részletesen a csoport ismérveit a második rubrikába, így a kiküldött levél alapján az érintett könnyen tájékozódhat a lista funkcióiról és lehetőségeiről.

Ha mindezekkel kész vagy, akkor kattints az oldal tetején található a „Meghívók küldése” gombra.

Mi lesz a levélben?

A kiküldés után neked lényegében már nincs több dolgod, a rendszer automatikusan továbbít egy e-mailt a tagoknak. Ebben a következők szerepelnek majd:

  • a begépelt üzeneted,
  • a csoport leírása (amit a létrehozáskor adtál meg),
  • rövid leírás a Google Groups (Google Csoportok) alkalmazásról,
  • a meghívás elfogadásának „gombja”, illetve
  • egy link a leiratkozáshoz.

Amint valaki elfogadja a meghívásodat, automatikusan felkerül a tagok listájára, amit a későbbiekben bármikor ellenőrizhetsz.

2. A csoport beállításainak testre szabása

A létrehozást követően, a felugró ablakban a második opciót választva elnavigálhatsz a beállításokhoz. Itt módosíthatod az alapvető dolgokat, amelyeket a létrehozáskor állítottál be, pl. a csoport leírását, a nyelvet vagy a tématípusokat.

3. Téma hozzáadása és a közzététel megkezdése

Ez az opció a hozzászólások oldalára irányít, ahol megírhatod az első üzenetet. Ez lényegében úgy működik, mintha e-mailt írnál a listára, tehát mindenki, aki rajta van megkapja a levelet, illetve a későbbiekben visszakereshető lesz a csoport oldalán.

De mi történik, ha az „OK” gombra kattintasz?

A létrehozást követően a felugró ablakban egy kék „ok” gombot is találsz. Erre kattintva a csoport oldalára kerülhetsz, ahol szintén elvégezhetsz néhány alapvető beállítást. Aggodalomra semmi ok, hiszen így nem hagyod ki a korábban leírtakat, hiszen ezeket majd más úton is elérheted – erről a későbbiekben részletesebben is szó lesz.

Tehát az „ok” gombra kattintva egy új oldal jelenik meg, ahol saját megjelenő nevedet módosíthatod, illetve a csoportban látható profilodat készítheted el. A „Módosítások mentése” vagy az „Eredeti beállítások megtartása” opciók mellett dönthetsz, és ezzel lényegében elvégezted az utolsó simításokat.

De azért lassan a testtel!

Mielőtt belevágnál a használatba, érdemes még kicsit széttekinteni a csoportod háza táján. Ugyanis még jóval több beállítási lehetőség és módosítási opció vár rád. Merre találod ezeket? Hogyan teheted még egyedibbé a csoportodat? Hol vannak a különböző lehetőségek?

Következő cikkemben átnyújtom a csoportod „kincsestérképét”.

Az összes témába vágó cikket ITT találod.

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, véleményezd itt alul!