Google Csoportok: Ha már beindult a csoport

Google Groups (Google Csoportok) – Ha már beindult a csoport

A Google különböző szolgáltatásai nagymértékben segíthetik az irodai munkát, hiszen a különböző alkalmazásokkal megannyi feladat egyszerűbbé tehető. Lehetőség van a dokumentumok szerkesztésére, az adatbázisok létrehozására és kezelésére, valamint kérdőívek és diasorok készítésére.

Vagy akár „online közösségek” létrehozására

A Google Csoportok (Groups) remek lehetőséget nyújt a kommunikáció megkönnyítésére. A program segítségével nem kell többé telefonálgatások közben egyeztetni egy-egy projektről, és nem lesz szükség arra, hogy folyamatosan ellenőrizd az e-mail címlistáját. Elég néhány kattintás ahhoz, hogy egyszerre mindenkit értesíthess a fejleményekről, az elvégzett feladatokról, vagy éppen egy megbeszélés eredményeiről. De ebben az alkalmazásában nem csak levelezőlistát, hanem fórumot is létrehozhatsz, ami lehetőséget biztosít arra, hogy egy-egy témát alaposan kivesézzetek.

Alkosd meg te is az ideális csoportot

Ehhez nyújt segítséget a cikksorozatom, amelyben részletesen bemutatom a program rejtelmeit. Minden sarokba „bevilágítunk”, így nem fog meglepetés érni. Ha létrehozod a saját csoportodat, pillanatok alatt átlátod majd a rendszert, és tudni fogod, hogy merre indulj egy-egy beállítás elvégzéséhez.

Mostanra már sok mindent tudsz

Az eddigiek során a regisztrációtól indulva eljutottunk egészen a frissen létrehozott csoport fontosabb beállításaiig. Áttekintettük a különböző opciókat és lehetőségeket, amelyek segíthetnek megalkotni a tökéletes listát.

Lássunk most még néhány érdekességet

Kezelés gyorsan

Az előzőekben részletesen áttekintettük a csoport kezelésének lehetőségeit. Ezeket a beállításokat a groups.google.com oldal felkeresése után a csoportra, majd a „Kezelés” gombra kattintva érheted el. A megnyíló ablak bal oldalán található egy menüsor, amelyen keresztül minden fontos beállítást elvégezhetsz.

De nem feltétlenül kell minden opciót végigkattintgatni

Ugyanis ha megnyitottad a kezelőfelületet, akkor a fejlécben megannyi lehetőséget találhatsz, amelyekkel több beállítás is gyorsabbá válhat. Nézzük, mit rejtenek a menürendszer egyes tagjai.

 • Az összes tag: Csupán egy kattintásra vagy az állandó tagok és a letiltott emberek listájától, a kézbesíthetetlen levelektől, a kereséstől, valamint a taglista exportálásának lehetőségétől. Amennyiben kijelölsz néhány opciót, különböző műveleteket hajthatsz végre, pl. törölhetsz valakit, vagy éppen megváltoztathatod a jogosultságát.
 • El nem fogadott meghívások: Itt lehetőséged van a meghívók újraküldésére és visszavonására.
 • Csatlakozási kérelmek: A fejlécben megleled a jelentkezők jóváhagyásának, illetve elutasításának lehetőségeit.
 • Függőben lévő üzenetek: Itt találod az elküldött üzenetek jóváhagyásának, jelentésének és törlésének gombjait.
 • Beállítások: Szinte minden esetben a fejlécben leled meg a Mentés, illetve két esetben (Címkék és Kategóriák) a Kikapcsolás opcióját.
 • Jogosultság, Információk: Ezekben a menüpontokban szintén a Mentés lehetőségét rejti a fejléc, a többi beállítást a megnyitott oldalon tudod végrehajtani.
 • Szerepkörök: Ide belépve az újabb szerepkör létrehozásának opcióját találod meg a fejlécben.

A témák kezelése

Egy csoportot kiválasztva az ott indított témákat könnyedén megtalálhatod, hiszen a kattintás után egyből ezek listája fogad. A kezeléshez és szerkesztéshez sem kell túl messze menned, hiszen akár az előző esetekben, most is a fejlécben rejtőznek a fontos opciók.

 • Egy kattintással az összes témát és levelet olvasottként jelölheted meg.
 • Amennyiben kijelöltél egy vagy akár több levelet, akkor ezeket a Műveletek opcióra kattintva szerkesztheted. Lehetőséged van olvasottnak jelölni, fenti megjelenését beállítani, a válaszküldés lehetőségét vagy a teljes témát zárolni, illetve a zárolást feloldani. Ezek mellett törölheted is az adott üzenetet vagy témát, illetve a szerzőt is letilthatod.
 • A Szűrőre kattintva különböző beállításokat adhatsz meg, amelyek segítségével könnyedén rábukkanhatsz a keresett üzenetre, témára.

A Google Csoportok (Groups) kezelése nem olyan bonyolult, mint az elsőre tűnhet. A cikksorozatommal segítek, hogy a számodra fontos beállításokat követően élvezhesd a program előnyeit.

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, véleményezd itt alul!

3 thoughts on “Google Csoportok: Ha már beindult a csoport

 1. Dr. Szepes András

  mit lehet tenni akkor, ha a csoport egyedüli tulajdonosa évekkel ezelőtt meghalt, hogyan lehetne átvenni a kezelési jogokat?

 2. Józsa Gyöngyi

  Kedves Orsolya!
  Mit tehetek, vagy mit tehet a meghívandó személy akkor, ha számára már el sem megy a meghívó azzal a megjegyzéssel, hogy az illető úgy döntött, nem akar a csoport tagja lenni. Hol kell ezt a tiltást kiiktatni?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Józsa Gyöngyi

 3. Fekete Klaudia

  Be lehet azt állítani, hogy ha új tagot veszek fel a Google groupsba, ő ne kapja meg a korábban csoportnak kiküldött (már nem aktuális) üzeneteket?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.