Google Csoportok: Az első lépések

Google Csoportok – Az első lépések

A közösségben erő van, és ezt a közös munka során is érdemes kihasználni. Hiszen így mindenki hozzá tudja tenni a magáét, és ettől még jobb lesz a végeredmény. Az irodai munka során előfordul, hogy többeknek kell egy feladaton dolgoznia. Ezekben az esetekben általában a kapcsolattartás és a találkozók megszervezése a legnehezebb.

A Google Csoportok pont ehhez nyújt segítséget.

Ez az online közösség kiváló lehetőség az egyeztetésekhez és a szervezés egyszerűsítéséhez. Korábbi írásomban bemutattam ennek megannyi előnyét, amelyek alapján már nem is kérdés, hogy érdemes megalkotni a közös csoportot.

De mégis hogyan?

A Google Csoportok létrehozásának lépései

Regisztráció

Mint ahogy a többi Google szolgáltatás eléréséhez, úgy a csoport megalkotásához is elengedhetetlen a regisztráció – ezt két módon is megteheted.

  • Keresd fel a google.com oldalt, a jobb felső sarokban pedig kattints a „Bejelentkezés” opcióra. Itt válaszd a regisztráció lehetőségét, és az utasításokat követve hozz létre egy felhasználói fiókot.
  • Látogass el a gmail.com honlapra, és hozz létre egy e-mail fiókot. Ezzel ugyanis a későbbiekben minden programot tudsz majd használni – a korábban bemutatott alkalmazásokat és a Google Csoportok programot egyaránt.

Az oldal felkeresése és a nyelv beállítása

Ha már regisztrált felhasználó vagy, akkor máris nekiláthatsz a csoport létrehozásának. Kattints a http://groups.google.com oldalra, ahol mindenek előtt érdemes a nyelvet a átállítanod, hogy a későbbiekben egyszerűbb legyen a program használata. Ehhez a következőket kell tenned:

  1. Nyisd meg a Google Csoportok alkalmazást.
  2. A jobb felső sarokban kattints a „saját beállításaim” ikonra. Ezt könnyen megtalálod, keresd meg az emberi alakot és egy fogaskereket ábrázoló gombot.
  3. Válaszd a lenyíló fülön található lehetőségek közül az utolsót. Amennyiben a megjelenési nyelv automatikusan angol lesz, akkor keresd a „Change display language” feliratot.
  4. A megnyíló ablakban válaszd ki a „Hungarian – magyar” opciót.
  5. Ha minden Google programot magyarul szeretnél használni, akkor pipáld be a kis négyzetet.
  6. Kattints a Save/Mentés gombra.

Ezt követően a rendszer frissíti magát és átállítja a megjelenési nyelvet. Ezt a folyamatot érdemes megjegyezned, hiszen más Google programok esetében is használhatod. Illetve ha itt kiválasztod a mindig használni kívánt nyelvet (kis négyzet pipálásával), akkor a későbbiekben a többi alkalmazás is magyarul jelenik meg.

Első ránézésre

Minden program megismerését érdemes egy alapos körbenézéssel kezdeni. Ez sokat segíthet a későbbiekben, ha konkrét funkciót keresel, illetve ad egy alap tájékozottságot is a lehetőségekről.

A fejléc

Az oldal tetején van egy „Google” felirat, amire kattintva minden esetben visszatérhetsz a Groups főoldalára.

Emellett egy keresőt találsz. Ez egy összetett lehetőség, hiszen kifejezésekre és csoportokra egyaránt rákereshetsz. Ehhez csupán el kell kezdened begépelni a keresett kifejezést, a lenyíló listából pedig könnyedén kiválaszthatod a számodra ideálist.

Mindezeken felül a fejlécből elnavigálhatsz a többi Google alkalmazáshoz (3×3 négyzet jobb felső sarok), az értesítéseidhez (fekete körben csengő) és a saját profilodhoz (kör alakú emberalak vagy a beállított profilkép).

A bal oldalsáv

Innen érheted el egyszerűen a csoportokat. Eljuthatsz a saját csoportjaidhoz, de könnyedén megtalálhatod a kedvenc, illetve a csillagozott közösségeidet is. Mindezek mellett innen vezet út a legutoljára megtekintett csoportokhoz és a hozzászólásokhoz.

A „munkaasztal”

A képernyő nagyobb területén az éppen aktuálisan megnyitott lehetőségeket láthatod. Tehát értelem szerűen itt jelennek meg a csoportok, a beállítások, a hozzászólások vagy éppen a főoldal lehetőségei. Ennek felső sávjában találhatod meg a csoport létrehozásának „gombját”, amelyre kattintva alkothatod meg a leendő online közösséged. Szintén ebben a sávban található meg a saját, illetve rendszer beállítás funkciója, amelyekre többször is szükséged lehet.

A közös munkának biztosít remek terepet a Google Csoportok. Online közösséget bármikor létrehozhatsz, ehhez nyújtok segítséget én is a cikksorozatommal. Szeretnél saját csoportot létrehozni? Akkor térj vissza a következő alkalommal is, hogy még jobban megismerhesd az alkalmazásban rejlő lehetőségeket.

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, véleményezd itt alul!