Word – Nézet beállítások

Tudtad, hogy a Wordnek több arca is van? – 1. rész

Az átlag felhasználói tevékenység néhány funkció használatára korlátozódik – ez majdnem minden program, így a Word esetében is így van. Gépelés, némi formázás (maximum 2-3 betűtípus, félkövér, dőlt stb.) és ezzel körülbelül ki is merül a felhasználók többségének tevékenységi köre az irodai programon belül. A Nézet beállításaival pedig alig páran vannak tisztában.

Ezek olyan beállítások, melyek talán nem adnak hozzá egy konkrét projekthez, viszont könnyíthetik, illetve hatékonyabbá tehetik a munkavégzést.

Word-nézet

A Nézet menüpont fontosabb elemei

A Nézet menüpont alatt 5 nagyobb kategória található:

  • Nézetek
  • Megjelenítés
  • Nagyítás
  • Ablak
  • Makrók

A makrókról ezúttal nem írok, hiszen ez a témakör egy külön cikket érdemel.

Amit a 2013-as Wordben a Nézet menüpont első kategóriájaként emeltek ki, az a Nézetek beállítása. Három fő-, és két mellékelrendezés típust találsz itt. A fő elrendezés típusok közül külön cikkben írtam az Olvasásmódról. Összefoglalásképpen erről csak annyit, hogy a Word is felajánl egy olyan olvasásra kialakított felületet, ami nem zavarja a szemet, elrendezéséből következően pedig kényelmes benne a lapozgatás. Nincs tehát feltétlenül szükség egy másik, olvasóprogramra.

A Nyomtatási elrendezés az, amit egy dokumentum szerkesztésekor alapbeállítási szinten látsz. Ennek lényege, hogy írás közben már előre érzékeled, hogy a szerkesztett szöveg miképpen fog kinézni nyomtatva (ha az egész oldalt be akarjuk látni, akkor a jobb alsó nagyítás csuszkát érdemes úgy 40%-osra levenni).

A Webes elrendezés sem kevésbé hasznos, főleg manapság, amikor az írott anyagok 90 százaléka az internetre kerül. Lényegében így egy egész képernyős elosztást látsz, aminek köszönhetően jó előre fel lehet mérni, hogy tisztességesen néz-e ki a készülő szöveg netes közegben.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, küld el ismerőseidnek!

Kövess a Facebookon, hogy időben értesülj az új cikkekről!

2 thoughts on “Word – Nézet beállítások

  1. Visszajelzés: Word Nézet beállítások 2. rész - IrodaTündér.hu

  2. Visszajelzés: Word - Nézet beállítások 3. rész - Irodatündér - Könnyítsd meg az irodai munkádat!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.