Ne konvertálj össze-vissza – olvasás a Wordben!

Ne konvertálj össze-vissza – olvass a Wordben!

Manapság egyre több, s ráadásul ingyenes konvertáló program tölthető le, vagy használható akár a neten, néha még e-mail cím megadása nélkül is.

Biztos előfordult már veled, hogy egy Word dokumentumot PDF-ben szerettél volna viszontlátni, vagy fordítva, esetleg Word dokumentumot valamilyen e-book formátumban stb. A Word azonban van olyan jó program, hogy az olvasásért ne kelljen másra váltanod!

Olvasas-wordben

Olvasás Wordben

Ahhoz, hogy a Wordben is kényelmesen tudj olvasni, nézetet kell váltanod. Automatikusan a Word nyomtatási elrendezésben van, ennek megváltoztatásához ki kell választanod a Nézet menüpontot fölülről. Ezt követően baloldalt látsz három fő elrendezési típust:

  • Olvasás képernyőn (2013-as verzióban Olvasásmódnak nevezik)
  • Nyomtatási elrendezés
  • Webes elrendezés

Olvasasi-nezet
Ezúttal az Olvasás képernyőn módra lesz szükséged. Ha kattintottad, máris kapsz egy új Word felületet! A Nézet menüpont alatt egészen sok mindent beállíthatsz. Ha az automatikus beállításon hagyod, akkor az elrendezés hasábos, a hasábszélesség pedig alapértelmezett (persze kedved szerint ezeket is meg tudod változtatni). Ebben a módban a bal és a jobb gombokkal tudsz váltogatni.

Ami miatt én magam szeretem az olvasásmódot használni, – bár sajnos csak a 2013-as verzió óta elérhető – az az, hogy meg tudom változtatni a háttér színét. Ez az Oldalszínre kattintva lehet a megszokott fehér, szépiaszín vagy inverz. Az inverz azt jelenti, hogy a betűszín helyett a háttér lesz fekete, és a betűszín fehér. Ez jól jöhet, ha már kicsit belefáradt a szemed az olvasásba: felélénkít.

A szépiaszín viszont általában a legajánlatosabb az olvasáshoz. Némileg ugyanis megszelídíti a Word dokumentum amúgy sokszor vakító fehérségét, így lehetővé teszi, hogy tovább olvass anélkül, hogy belefájdulna a fejed.

Ha végeztél az olvasással és visszatérnél a szerkesztési módba, ezt is könnyedén megteheted. Kattints ismételten a Nézet fülre és legfelül válaszd a Dokumentum szerkesztését.

2 thoughts on “Ne konvertálj össze-vissza – olvasás a Wordben!

  1. Visszajelzés: Word: Nézet beállítások -  IrodaTündér.hu

  2. Karácsony Sándor

    A legfontosabb információ hiányzik ebből az oldalból…
    Office 2016 alapértelmezetten Olvasási módban nyit meg mindent. Hogyan lehet kikapcsolni? Merthogy ez roppant idegesítő.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.