Word – Nézet beállítások 3. rész

Tudtad, hogy a Wordnek több arca is van? Nézet beállítás 3. rész

A nézet megváltoztatása nem feltétlenül számítható a legfontosabb Word-funkciók közé, azonban mégis érdemes velük tisztában lenni, hiszen használatuk nagyban megkönnyítheti a mindennapi munkavégzést. Ebben a sorozatban szeretném bemutatni a Wordnek ezt a részét is, mely ténylegesen nem a legbonyolultabb, viszont meglehetősen elhanyagolt.

Korábbi cikkek a témában: ITT és ITT.

Word-nezet-3

Megjelenítés

A Megjelenítés szekcióhoz 3 beállítási lehetőség tartozik:

  • Vonalzó
  • Rácsvonalak
  • Navigációs ablak

Kattints a nagyobb méretért!

A vonalzót biztosan ismered, még ha nem is feltétlenül tudsz róla. Ez ugyanis alapbeállításként van kijelölve, ezért, ameddig ki nem kapcsolod, működni fog. A vonalzót a szerkesztett dokumentum felső (és bal oldali) részén látod, gyakorlatilag ezen olvashatod le közvetlenül a margóbeállítást.

Ha a Bekezdések beállításakor átállítod a behúzás mértékét, akkor a vonalzón lévő jelek is jelezni fogják ezt. Mindenesetre, ha mindig is zavart a jelenléte, akkor a Nézetek menüpont alatt, a Megjelenítés szekcióban ki tudod kapcsolni.

Ha már régen írtál kockás (négyzethálós) füzetbe, és nosztalgiáznál picit, akkor pipáld ki a Rácsvonalak melletti rubrikát. Viccet félretéve, az iskolás évekre való visszarévedésnél természetesen lényegesebb funkciója is van ennek a beállításnak.

A rácsvonalak vezetik a szemet. Sajnos, az ember bizony pontatlan, a pontosság növeléséhez pedig eszközökre van szükség. A Rácsvonalak segítenek abban, hogy objektum beillesztésekor, egymáshoz (vagyis más objektumokhoz képest), illetve a szöveghez viszonyítva szimmetrikusan tudd őket elhelyezni. Lehet, hogy Te azt látod, hogy megfelelő az elrendezés, de próbáld meg mögé tenni a rácsvonalakat, fogadok, hogy több egységnyi eltérés is lesz.

A Navigációs ablak megnyitásával az éppen szerkesztett dokumentumon belül tudsz navigálni, ami egy hosszabb anyag esetében igencsak áldásos tud lenni. A Címsorokat például mintegy interaktív tartalomjegyzékként használhatod.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, küld el ismerőseidnek!