Word védett nézet – Áldás vagy csapás

Mi az a védett nézet és mire való?

Manapság rengeteg negatív behatás érheti a számítógépedet, gyakorlatilag bármelyik percben. Azóta, hogy életünk egy jelentős részét az interneten éljük, mindennapjaink tipikus eseményei, így többek között a különböző típusú támadások, és az ezekkel szembeni védekezés is internetes életünk részévé vált. Ennek egyik eszköze a védett nézet.

Ezzel természetesen a Microsoft is tisztában van, s programjainak tervezésekor nagy figyelmet fordít a biztonsági kérdésekre. Nincs ez másképp a Word 2013-as verziójában sem, melyben van egy olyan beépített biztonsági funkció, amely talán sokakat irritál.

Védett-nézet
Mi is az a védett nézet?

Veled is biztosan előfordult már, hogy az egyik kollégától kaptál egy e-mailt, s ahhoz csatolmányként egy Word dokumentumot, amivel dolgoznod kellett, vagy felhasználni egy éppen futó projekthez.

Rendben megnyitottad a dokumentumot, ám amikor szerkeszteni próbáltad, vagy akár csak beleírni, illetve kimásolni belőle egy részt, egyszerűen nem akart sikerülni. Igen, a dokumentum valószínűleg védett nézetben jelent meg.

Miért?

Számos oka van, a Microsoft maga többet is felsorol, de összegzésképpen elmondhatjuk, hogy így akarnak megóvni Téged a saját felelőtlenségedtől. Ez pedig sokak számára bosszantó, lehet, el tudom képzelni, hogy Téged is idegesít.

Azonban azt is be kell látnunk, hogy valóban sok az internetről érkező fenyegetés, melyeket nem minden esetben ismerünk fel, tehát akár hasznosnak is mondhatjuk a védett nézetet, hiszen ez általában az internetről, az Outlookból érkező anyagok, illetve az általában veszélyesnek ítélt források felől érkező elemek ellen védekezik, vagy „védekezik túl”.

Summa summarum elmondhatjuk, hogy pozitívuma egyben negatívuma is. Segítségével úgy tudod „átvizsgálni” a dokumentumot, hogy az kisebb eséllyel okozhat kárt a gépedben, de közben néha az az érzés támadhat benned, hogy saját magadtól kíván megvédeni.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, küld el ismerőseidnek!