Levelezés könnyítő Gmail funkciók 3. rész

Folytatom a levelezést könnyítő G-mail funkciók bemutatását

  1. Automatikus házon kívüli válasz funkció, hogy akkor is visszajelezhess a feladónak, ha hosszabb ideig nem tudod megnézni az e-mailjeidet pl. szabadság vagy betegség miatt
  2. Keresés az e-mailek között többféle szempont alapján: feladó, címzett, tetszőleges szó a levél szövegében, melléklet, küldés ideje

Gmail-funkciok

Automatikus válasz funkció

Vakációk, kirándulások, szabadságok, nyaralások idején is lesznek, akik e-mail útján szeretnék a kapcsolatot tartani veled. Ilyenkor nem mindig vagy internet-közelben, így nem láthatod, hogy kaptál-e levelet. Ha egy barát, ismerős vagy éppen egy ügyfeled ír levelet, és te napokig nem válaszolsz arra, azt félreérthetik, és problémák származhatnak belőle. Ennek kivédésre ajánlott bekapcsolni az automatikus válasz funkciót.

G-mailben a beállítások menüpont alatt lehet bekapcsolni a funkciót. Be lehet állítani a periódust – amikor nem leszel net-közelben –, ilyenkor a rendszer rögtön válaszlevelet küld a beérkező e-mail feladójának. A válaszlevél tárgyát és tartalmát csak be kell írni az erre a célra létrehozott mezőkbe. Az üzenetbe beírhatod, hogy azért nem tudsz válaszolni a levelekre, mert éppen vakáción vagy, szabadságodat töltöd. Azt is meghatározhatod, hogy csak azokra az e-mailekre menjen automatikus válasz, melyek a címlistádban szerepelnek, vagyis amelyekkel már váltottál üzenetet.

Keresés funkció

Bármilyen jól is kezeled a levelezéseidet, egy idő után nagyszámú e-mail lesz a postafiókodban, ami azzal jár, hogy nehéz lesz visszakeresni egy régebbi levelet, amely fontos adatokat tartalmazott. Ha ugyanattól a személytől több levelet is kapsz rendszeresen, akkor még nehezebb a dolgod.

A G-mail keresője sokat segíthet a régi e-mail megtalálásában. Használhatod G-mail keresősávját, ha több információd van az adott e-mailről. Ugyanakkor a keresőben szűkítheted a találatokat, így még könnyebben elő tudsz keresni egy régebben kapott szerződést, számlát stb.

Kereshetsz a feladó szerint, ha bejövő mappában keresel, és a címzett szerint, ha valamely elküldött levélre lenne szükséged. Ugyanakkor az e-mail tárgya szerint is kutakodhatsz a levelek között.

Ha csak egy-két szó jut eszedbe az e-mailből, akkor sem kell elkeseredni, mivel az e-mail szöveges részében is keres a rendszer, csak be kell írni a megfelelő helyre az adott szavakat.

További szűrőként be lehet állítani azt is, hogy csak a csatolással rendelkező, vagy éppen nem rendelkező e-maileket listázza ki, sőt az e-mail mérete szerint is lehet keresni.

Ha az időintervallumra is emlékszel, hogy kb. mikor küldted el a levelet, azt megadva tovább szűkíthető a találati lista.

A csatolt fájl nevére is rá lehet keresni, így ha ismered a csatolt fájl megnevezését, biztos lehetsz a találatban.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit ITT és ITT.

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!