Word: szeresd meg a nem nyomtatható karaktereket!

Sajnos a Microsoft Word rendszeres használói is gyakran figyelmen kívül hagyják e program működésének számos olyan lehetőségét, amely nagyban megkönnyítené munkájuk elvégzését. Ezen lehetőségek közül jelenleg kiemelném a nem nyomtatható karakterek megjelenítésével és használatával kapcsolatos tudnivalókat.

Word

Tudnivalók

A dokumentumokban számos olyan szimbólum található, amely nem jelenik meg a szövegrészben. Ezeket nevezzük nem nyomtatható karaktereknek. A szóközt jelző pont, a sortörés jel, a tabulátorjel, a nem törhető szóköz, a feltételes kötőjel, valamint a nem törhető kötőjel mind a nem nyomtatható karakterekre vonatkoznak. Ide tartozik az Escape, Enter, Delete, Backspace stb. Nem árt, ha tudod, hogy a vezérlőkaraktereket főképp a nyomtatás és a megjelenítés vezérlésére, illetve az adatok strukturálására és az adatátvitel vezérlésére használjuk.

Hogyan jelenítsük meg a nem nyomtatható karaktereket?

Mivel ezeket a szimbólumokat nem látod a dokumentumban, van rá mód, hogy megjelenítsed, ezáltal pedig nagyban megkönnyítheted a szöveged utólagos módosításait, formátumozását. Ahhoz, hogy a karakterek megjelenjenek a szerkesztőablakban, arra van szükséged, hogy a Szokásos eszköztár „Minden mutat” gombjára kattints. De a Beállítások panelben a Megjelenítés fülén rátalálhatsz a Formázási jelek csoportjára, és az itt lévő opciók segítségével elvégezheted a karaktereknek a szerkesztőablakban történő megjelenítését vagy elrejtését.

A nem nyomtatható karakterek használatának előnyei

A nem nyomtatható karakterek használatát érdemes elsajátítanod, mert munkád során számos előnyt jelent. A szövegszerkesztésed ezáltal megfelelőbb ütemben folytatódhat. A nem nyomtatható karakterek nagyban megkönnyítik a szöveged utólagos alakításait és formázását. Ezen karakterek megjelenítése a szövegedben sok segítséget nyújthat, mivel hamar észreveszed az olyan hibákat, mint például a szavak közti többletszünetek, hibás pontozások, helytelen bekezdések, üres bekezdések. A dokumentum formázásakor egy egészen új látványt nyújthat, és pontosabb szabályozást tesz lehetővé. Ennek során gyorsan kiküszöbölheted a különböző tévedéseidet.

Az előbbi tudnivalókat hamar megjegyezheted, megértheted és felhasználhatod arra, hogy ezek után gyorsabban és hatékonyabban dolgozhass. Érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget.

Szeresd meg a nem nyomtatható karaktereket. Jó munkát!