Google Táblázat – Mert mindenki megérdemel egy remek segítőtársat!

Google Táblázat- Mert mindenki megérdemel egy remek segítőtársat!

Egy táblázatkezelő rengeteget segíthet az irodai munkában. Ennek hála ugyanis sokkal egyszerűbb rendszerezni az iratokat, kordában tartani az adatokat és ráadásul könnyebb megtalálni egy-egy dokumentumot is. Mindezek miatt – mondhatni – egy táblázatkezelő program ismerete elengedhetetlenül fontos egy ilyen munkakörben.

Google-tablazat-segitotars

Eddig nem foglalkoztál ezzel a lehetőséggel?

Akkor most itt az ideje, hogy megismerd a Google Táblázatot, ami rendkívül sokat segíthet a mindennapok során. Ebben az on-line programban ugyanis rengeteg remek lehetőség rejtőzik, ami csakis arra vár, hogy valaki kiaknázza őket.

És miért ne lehetnél Te ez a valaki?

Mert nem ismered a programot?

Aggodalomra semmi ok, most itt a lehetőség, hogy belemélyedj a Google Táblázat használatába. Cikksorozatomban bemutatom a programban rejtőző lehetőségeket, méghozzá teljesen az alapoktól. Ennek köszönhetően valami újít tanulhatsz meg, ha még egyáltalán nem ismered a programot, de akkor is, ha már találkoztatok egymással.

Már elindultunk a felfedezőúton.

Korábbi írásaimban bemutattam, hogy hogyan tudsz regisztrálni, és miképp hozhatsz létre új táblázatot. Ezt követően elkezdtük az ismerkedést is, a menürendszer egyes elemeiről már szó esett.

Mindezek alapján mi mással folytathatnánk a Google Táblázat (angolul Sheet) boncolgatását, mint a következő opciókkal?

Vágjunk is bele!

Nézet

Ez az opció segít egyedivé tenni a programot. Lehetőséged van eltüntetni (vagy éppen megjeleníteni) a rácsvonalakat, a védett tartományokat, a szerkesztőlécet, a képleteket, a kompakt vezérlőket és a rejtett munkalapokat. És itt van lehetőséged arra is, hogy a táblázatot teljes képernyőre rakd, és így még könnyebben átlásd.

Szintén a szerkesztést könnyítheti meg a Nézet menüpontban található, Rögzítés opció, aminek segítségével bizonyos sorokat és oszlopokat fixálhatsz. Hogy ez miért jó? Mert így, ha már a 100. oszlopot szerkeszted, nem kell visszaugranod a táblázat elejére, hanem minden esetben láthatod, hogy éppen melyik kategóriát töltöd ki.

Beszúrás

A menürendszer következő opciója szintén sok lehetőséget rejt. A beszúrásnál megtalálhatjuk a sorok és oszlopok beillesztését (alulra és felülre), hozzáadhatunk új munkalapot a táblázathoz, valamint képet, linket, űrlapot és rajzot is létrehozhatunk a dokumentumon belül. Mindezek mellett megjegyzést és jegyzetet is készíthetünk, ezzel is segítve a későbbi munkánkat, vagy mások munkáját (hisz a megosztott táblázatot egyszerűbbé tehetjük ezzel).

És itt találjuk a grafikon lehetőségét is.

De mégis hogyan hozzunk létre egyet?

 1. Jelöld ki a cellákat, amelyek értékéből el szeretnéd készíteni a grafikont.
 2. Kattints a Beszúrás/Grafikon opcióra.
 3. Válaszd ki az ideális formát, szerkeszd kedved szerint, majd illeszd be.
 4. Ezt követően továbbra is változtathatod a paramétereket, ehhez a jobb felső sarokban található kis nyílra kell kattintanod, és kiválasztanod a szükséges opciót.

Függvények beszúrása

A táblázat sajátossága, hogy függvény beszúrására is lehetőség van, amelyeknek több típusa is létezik. Na de melyiket mire használhatjuk?

 • SUM – a kijelölt értékeket adja össze
 • AVERAGE – kiszámítja a megjelölt cellák értékének átlagát
 • COUNT – megszámlálja a lekérdezés eredményeként kapott cellák számát
 • MAX – megadja az adott tartomány legnagyobb értékét
 • MIN – megadja az adott tartomány legkisebb értékét
 • Továbbiak – itt megannyi függvényt találhatsz még, amelyek segíthetnek a mindennapi munkádban.

Hogy hogyan használd a függvényeket?

 1. Kattints abba a cellába, ahova a függvényt szeretnéd beszúrni.
 2. Válaszd ki azt a függvényt, amelyik megadja neked a kívánt eredményt.
 3. Az egérrel válaszd ki azokat a cellákat, amelyek értékével számolni akarsz. Ha egymás mellettieket akarsz kiválasztani, akkor érdemes nyomva tartanod a bal egérgombot és így kijelölni az őket.
 4. Nyomj Entert.
 5. Ha nem látszik az érték, akkor a Nézet/Minden képlet opciót pipáld ki.

Tedd könnyebbé Te is a mindennapi munkádat! Egy táblázatkezelő programnak komoly hasznát veheted az irodában, de akár a tanulmányaid, vagy az otthoni teendőid során is élvezheted a benne rejlő előnyöket. Most itt a lehetőség, hogy rendkívüli jártasságra tegyél szert – térj vissza legközelebb is, és kapcsolódj be a Google Táblázat felfedezésébe.

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!