Google Táblázat – Induljon a felfedezés!

Google Táblázat – Indulás a felfedezőútra!

Bár sokan nem úgy gondolják, de tény, hogy az irodai munka nem egyszerű. Általában több dologra kell egyszerre odafigyelni, és ezeket rendkívül alaposan kell elvégezni. Éppen ezért érdemes több fajta számítógépes programot is ismerni, hiszen ezek nagymértékben megkönnyítik a mindennapokat.

És ebben a Google Táblázat is segíthet!

Ez az on-line program ugyanis igen remek például az adatok rendszerezésére és a kimutatások készítésére. De ezek mellett további kiváló lehetőségek is rejlenek benne, éppen ezért érdemes alaposan megismerni.

Google-tablazat

Szeretnéd Te is használni a Google Sheet-et?

Akkor most itt a lehetőség, hogy alaposan elmélyedj benne. A munka során valószínűleg nem lesz időd végigböngészni a különböző füleket, éppen ezért érdemes megragadnod az alkalmat, hiszen cikksorozatomban részletesen bemutatom a különböző opciókat.

Válj Te is a Táblázatok mesterévé!

Előző írásomban a kezdeti lépésekről volt szó. Áttekintettük a belépés mikéntjét, és a fejléc lehetőségeit. A közös felfedezést mi mással is folytathatnánk, mint a menürendszerrel, amelyben sok-sok újdonságra és hasznos lehetőségre bukkanhatsz.

Kezdjük is az elején!

Fájl

A menürendszer első tagja a más programokból is jól ismert „Fájl”. Ebben megtalálhatod a szokásos lehetőségeket, úgy mint az Új létrehozása (ez lehet Dokumentum, Táblázat, Prezentáció, de akár Űrlap is); Megnyitás, Átnevezés, Másolat készítése, Rendezés, Törlés vagy a Nyomtatás.

Ezek mellett az egyedi lehetőségeket is felfedezheted, amelyek más, offline programokban nincsenek meg. Ezek között érdemes megemlíteni a következőket.

 • Importálás: Ennek segítségével egy már elkészült táblázatot illeszthetsz be az újonnan létrehozottba. Ezt a saját drive meghajtódról, a mások által megosztottak közül, vagy a számítógépedről is kiválaszthatod. Az importálás során létrehozhatsz egy új táblázatot, beszúrhatsz egy munkalapot, lecserélheted az aktuálisan megnyitottat, vagy akár kijelölt sorokat is hozzáfűzhetsz a meglévőekhez.
 • Módosítási előzmények megtekintése: Ez az opció kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy egy helyen, egyszerűen áttekintsd az általad eszközölt változtatásokat. Ezeket egyesével megnézheted, és meg is változtathatod.
 • Táblázat beállításai: Ebben az opcióban a program nyelvét, időzónáját, újraszámítását módosíthatod.
 • Az on-line lehetőségek: Ezek között találod a Letöltés másként, a Közzététel az interneten, az E-mail küldése az együttműködőknek, valamint a Csatolás e-mailhez opciókat.

A szerkesztés

A menürendszer második tagja valószínűleg szintén nem ismeretlen a számodra. Az ebben található opciók között megleled a Visszavonást és az Újrát, a Kivágást, a Másolást, a Beillesztést, a Keresés és cserét, valamint a Jegyzetek törlését. Ezek mellett két további lehetőség is rejtőzik itt, amikről érdemes néhány szót ejteni.

Az Irányított beillesztésre kattintva több dolog közül választhatsz. Többek között az alábbiakat találhatod meg a menürendszer ezen pontja alatt.

 • Csak értékbeillesztés: nem a teljes függvényt, csak annak eredményét másolja
 • Csak a formátum beillesztése: az értéket nem másolja
 • A szegélyeken kívül minden egyéb beillesztése: szegélyek formázást nem, azon kívül minden mást – formátumot és értéket – másol
 • Csak képletbeillesztés: értéket nem másol

A Szerkesztésen belül a törléssel kapcsolatban is találhatsz remek lehetőségeket. Egyrészt egy kattintásra van szükséged, és eltüntetheted a dokumentumból az értékeket. Másrészt sorokat és oszlopokat is törölhetsz – aktuálisan éppen azt, amelyik cellán a „kurzorod” áll. Tehát ha épp a D oszlop 5 cellájában tartózkodsz, akkor egy kattintással törölheted az egész D oszlopot, vagy a teljes 5. sort.

Tedd egyszerűbbé Te is az irodai munkát, és ismerd meg a Google remek szolgáltatásait! Ezek között találhatod a Google Docs-ot, amelyet már korábban részletesen bemutattam. Mostani cikksorozatomban pedig a Google Sheet rejtelmeibe vezetlek be, amely bár részben hasonlít, mégis sok mindenben eltér a Microsoft Excelltől. Most itt a lehetőség, hogy megismerd, és a mindennapok során hasznosítsd a benne rejlő lehetőségeket.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

6 thoughts on “Google Táblázat – Induljon a felfedezés!

 1. Csongor Csasba

  Nekem hiányzik a cella formázás(ctrl+1), úgy el van dugva nem is találtam meg, illetve shift+F2 megjegyzés és alt+F11 makró pontok nem tudom hol elérhetőek.
  Mondjuk egy link jó lenne erről hol lehet erről olvasni.

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Csaba,
   valóban a Google Táblázat helyenként másfajta gyorsbillentyű parancsokat használ.
   Érdemes a Súgó menüpontban a Billentyűkódok menüpontot kiválasztani, és ott azokat a billentyűkombinációkat, amikre gyakran szüksége van, kiírni akár egy post-it-tel kiragasztani a monitorra. Egy idő után meg fogja jegyezni őket.
   Angolul ezen a linken találja meg a billentyűkombinációit
   https://support.google.com/docs/answer/181110?p=spreadsheets_shortcuts&visit_id=636890988822605158-3945572938&rd=1

 2. Bíró Zsolt

  Kedves Orsolya,

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy minden alkalommal amikor megnyitom a táblázatokat, akkor egy sokkal korábbi dátumozásu füllel nyílik meg és minden alkalommal tekergetnem kell az aktuális fülre, hogy elkezdhessem az új adatok bevitelét.
  Hogy lehet beállítani, hogy azzal a füllel induljon a nyitáskor amelyikkel előzőleg dolgoztam?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel
  Zsolt

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Zsolt, még nem sikerült működő megoldást találnom.

 3. Enikő

  Kedves Orsolya,

  Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok Googel sheets-en rögzíteni oldalakat?
  Arra gondolok, hogy több oldal esetén beállítani, hogy valamelyik sortól kezdve automatikusan új oldalon jelenítse meg az információkat?

  Illetve ha van egy dokumentum, amit másolok és szerkesztem a másolatot, nálam az eredetileg másolt dokumentumot is szerkeszti a rendszer.
  El lehet ezt valahogy kerülni?
  Ha másolok egy dokumentumot, szeretném megtartani az eredetit, és csak a másolt dokumentumot szerkeszteni.

  Köszönöm szépen,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.