Google Táblázatok – Online táblázatkezelő

Google Táblázatok – A rendszerezés nagymestere

Korábbi cikkeimben részletesen bemutattam a Google Dokumentumot. Ennek hatalmas előnye, hogy online szövegszerkesztőként minden változtatást automatikusan elment, így nem kell aggódnod, ha véletlenül bezárod a programot. Emellett pedig megoszthatod másokkal, így egyszerre többen is szerkeszthetitek. És tudod mi a legjobb a Google szolgáltatásaiban? Hogy ezeket az előnyöket nem csak egy szövegszerkesztőben, hanem egy táblázatkezelőben is megtalálhatod!

Hagy mutassam be a Google Táblázatok (Google Sheets) programját!

44791527_l

Hogy mi is ez tulajdonképpen?

Ha már dolgoztál a Microsoft Office Excel programjával, akkor nagyjából sejtheted mi vár rád a Google Táblázatok megnyitásakor. Ez a program lényegében egy online táblázatkezelő szoftver, amely minden felhasználó számára ingyenesen hozzáférhető. Megannyi előnye van, amelyet mindenki kihasználhat, aki egy kicsit is elmélyed benne.

Éppen ezért most egy újabb utazásra hívlak!

Tarts velem és ismerd meg a Google Táblázatok programot! Tedd könnyebbé és egyszerűbbé a mindennapi irodai munkát.

Hogy miért éri meg jobban megismerni ezt a lehetőséget?

Színes grafikonokat és diagramokat készíthetsz, amelyekben rendkívül változatosan ábrázolhatod a különböző adatokat. Könnyedén választhatsz a megannyi formázási lehetőség közül, és egyszerűen hozhatsz létre kiváló kimutatási táblázatokat. Ráadásul menteden sem kell, mert a rendszer automatikusan eltárolja a változtatásokat.

Bármikor és bárhol hozzáférhetsz a létrehozott dokumentumaidhoz – könnyedén szerkesztheted telefonról, táblagépről vagy akár számítógépről is.

Néhány kattintással megoszthatod a táblázatot az ismerőseiddel, kollégáiddal. Ennek köszönhetően rendkívül egyszerű lesz a közös szervezés – legyen szó egy beszámoló elkészítéséről, egy kimutatás összeállításáról vagy éppen egy konferencia szervezéséről.

És ha mindez nem lenne elég, a program teljes mértékben kompatibilis az Excellel. Tehát az offline létrehozott dokumentumot bármikor megnyithatod a Google szolgáltatásában, és könnyedén átkonvertálhatod a formátumot.

És akkor most lássunk is neki és kezdjük az alapoknál!

32788080_l

A Google Táblázatok megnyitása

Ha te is szeretnél dolgozni ezzel a programmal, akkor legelőször regisztrálnod kell a Google felületére. Ezt könnyedén megteheted, igazából csak néhány kattintásra van szükséged hozzá.

  • Nyisd meg a www.google.hu oldalt.
  • Kattints a jobb felső sarokban található „Bejelentkezés” ikonra.
  • Ezt követően keresd a regisztrálás lehetőségét.

Amint sikerült, máris megnyithatod a Google Drive tárhelyedet a www.drive.google.com címen. Itt a bejelentkezést követően kattints a bal oldali menüsor tetején található „Új” ikonra, és válaszd a Google Táblázatok lehetőségét.

És máris megjelenik az új, szerkeszthető táblázatod!

Hogy milyen látvány fogad?

A bal felső sarokban találhatsz egy zöld hátterű ikont, amely a „Táblázatok főoldalára” vezet. Ez a későbbiekben nyújthat majd rengeteg segítséget, hiszen itt megtalálhatod az összes általad szerkesztett, és veled megosztott dokumentumot.

Emellett a táblázat nevét láthatod, ami az új esetében még a „Névtelen” címet viseli. Ezt könnyedén megváltoztathatod, csupán ide kell kattintanod, és máris elnevezheted a neked tetsző módon. Majd nyomj egy entert, és máris folytathatod a szerkesztést.

A táblázatokat is elláthatod csillaggal, így könnyen megjelölheted a fontosakat, vagy az éppen aktuálisakat. Ezeket később a Drive kezdőlapjának bal oldalán található „Csillagozott” menüpont alatt nyithatod meg.

Ha szeretnéd mappába helyezni a frissen létrehozott táblázatot, akkor azt a fejlécben található mappa ikonra kattintva megteheted. Ezt kiválasztva külön ablakban jelenik meg a saját Drive tárhelyed felépítése, aminek köszönhetően egyszerűen mozgathatod az adott dokumentumot.

Szinten a fejlécben találod a megosztás lehetőségét is, aminek eléréséhez a jobb felső sarokban található kék gombra kell kattintanod. Ezen belül több lehetőség közül is választhatsz, elküldheted másoknak e-mailben a meghívót, de egy direkt linket is készíthetsz, amelyet bármilyen platformon továbbíthatsz a kiválasztottaknak.

Hogy milyen lehetőségek rejlenek még a Google Táblázatokban? Hogyan lehet létrehozni színes és izgalmas diagramokat? Miket rejt a menürendszer? Cikkeimből minden kérdésre választ kaphatsz, így a közös utazás végére már nem csak a Google Dokumentumok, hanem a Táblázatok mesterévé is válhatsz. Látogass vissza később, és ismerd meg ezt a kiváló programot.

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!