Google Rajzok: A menürendszer felfedezése

Google Rajzok – A menürendszer felfedezése

Grafikát kell készítened? Illusztrációt akarsz rajzolni egy előadáshoz? Egyedi tervezésű meghívók készítésével bíztak meg? Egy konferencia ültető kártyáira kell mintát tervezned? Fotót szerkesztenél a készülő cikkedhez vagy egy értékeléshez?

Akkor a Google Rajz alkalmazást neked találták ki!

Ennek megismerése már elkezdődött

Korábbi írásaimban szó esett a regisztráció és a belépés lépéseiről, valamint bemutattam az eszköztárat is (1, 2, 3).

És mindezt most a menürendszer megismerésével folytatjuk

Fájl

Megosztás

Az rajzodat itt oszthatod meg másokkal. Ezt egyrészt megteheted egy link létrehozásával, amelynek birtokában – a beállítástól függően – akárki megtekintheti, kiegészítheti megjegyzésekkel vagy szerkesztheti a dokumentumot. Másrészt direkt is elküldheted egy-egy ismerősödnek, ehhez a kijelölt helyre kell beírnod a nevét vagy az e-mail címét.

A jobb alsó sarokban található „Haladó” gombra kattintva további beállítási opciók is megnyílnak előtted. Kiválaszthatod, hogy milyen platformon juttatnád el a rajzot; megtekintheted, hogy kivel osztottad már meg; és további engedélyezési korlátozásokat is beállíthatsz.

Új

Erre kattintva új munkalapot nyithatsz meg, bármelyik Google alkalmazásban.

Megnyitás

Erre az opcióra kattintva egy felugró ablak jelenik meg. Ebben a saját meghajtódról, a veled megosztottak közül, a csillagozott fájlokból, a legutóbbi dokumentumokból vagy a saját gépedről egyaránt kiválaszthatod a megnyitni kívánt lehetőséget.

Átnevezés

Ennek segítségével az aktuálisan megnyitott rajz elnevezését változtathatod meg.

Másolat készítése

Az elkészült rajzról készíthetsz másolatot, amelynek elnevezését és a mentés helyét egy felugró ablakban állíthatod be. Itt lehetőséged nyílik a másolat megosztására is, ugyanis egy kattintással elérheted, hogy ugyanazok az emberek megkapják, mint akik az eredetit is.

Áthelyezés

A saját meghajtódon belül áthelyezheted a rajzot a neked tetsző mappába.

Tipp: Ugyanezt megteheted egy, a fejlécben található ikonra kattintva – válaszd a dokumentum neve melletti Mappát.

Áthelyezés a kukába

Ha nem vagy elégedett a munkáddal, vagy nincs többé rá szükséged, akkor ezzel az opcióval szabadulhatsz meg tőle.

Módosítási előzmények megtekintése

Az összes korábbi változtatást listázhatod ennek segítségével. Így egészen a megnyitásig visszakövetheted a módosításokat, és egy kattintással bármelyik verziót újra előhívhatod. A jobb oldalon megjelenő ablak alján kiválaszthatod, hogy mennyire részletes információkra van szükséged.

Ebből a nézetből a bal felső sarokban található nyílra kattintva térhetsz vissza a szerkesztéshez.

Nyelv

Ezzel az opcióval a beviteli nyelvet változtathatod meg, amire a nyelvhelyesség ellenőrzésekor, illetve a szinonimák keresésekor lehet szükséged.

Letöltés másként

Az elkészült rajzot több különböző formátumban is letöltheted, választhatod a .pdf, a .jpeg, a .png, és a .svg lehetőségek bármelyikét.

Közzététel az interneten

Ez az opció lehetőséget kínál arra, hogy egy linket létrehozva, vagy azt beágyazva mások számára is láthatóvá tedd a rajzodat. Így nem feltétlenül kell megosztanod, vagy lementheted, máshogy is elérhetővé teheted a végeredményt.

E-mail lehetőségek

Küldhetsz egyszerre e-mailt az összes együttműködőnek, illetve az elkészült képet egy kattintással hozzácsatolhatod egy levélhez. Ezekhez az opciókhoz csupán a megfelelő lehetőséget kell kiválasztanod a menürendszerből.

Dokumentum adatai

Itt megtekintheted a dokumentum helyét, tulajdonosát, a módosítás és a létrehozás dátumát.

Oldalbeállítás

Ha a rajzodnak nagyon pontos méretűnek kell lennie, akkor az ezzel kapcsolatos beállításokat itt végezheted el. Egyéni és előre beállított méretek közül választhatsz, valamint a mértékegység megváltoztatására is lehetőséged van.

Tipp: Amennyiben nincs szükséged pontos méretekre, akkor egyszerűbben is alakíthatod a munkalap méreteit – a háttér jobb alsó sarkára kattintva könnyedén beállíthatod a kívánt alapterületet.

Nyomtatási lehetőségek

A nyomtatási képet és annak módosítási lehetőségét, valamint magát a nyomtatást szintén a Fájl menüpontban találod.

 

Az irodai munka során nagy segítség lehet a Google Rajz program, éppen ezért érdemes alaposan kiismerni. Következő cikkemben további hasznos információkat tudhatsz meg, amelyek segíthetik a munkádat.