Google Rajzok – Rajzolás, képszerkesztés a Google alkalmazásaival

Google Rajzok – Az online rajzprogram

Biztosan te is hallottál már a Paint-ről, ami szinte kivétel nélkül minden számítógépen megtalálható. Ez egy könnyedén használható alkalmazás, amivel képeket szerkeszthetsz, és egyszerű rajzokat készíthetsz. Persze mindez a grafikus pálya iránt elhivatott emberek számára elég csekély, de egy laikus felhasználónak általában elég az alkalmazás nyújtotta lehetőség.

Te ennél többre vágysz?

Szívesen szerkesztesz képeket, de a Paint lehetőségeinél többre vágysz? Az irodai munkádhoz keresel egy kiváló programot? Meghívót, ültető kártyát vagy éppen egy grafikán kellene készítened? Ha nincs időd, vagy nem szeretnéd elsajátítani a profi képszerkesztő programok használatát, akkor válaszd a Google alkalmazását.

Igen, a Google-t!

Ugyanis a korábban bemutatott szövegszerkesztő, táblázatkezelő, űrlap– és prezentációkészítő program mellett egy rajzprogram is rejtőzik a Google lehetőségei között.

Hogy miért érdemes ezzel megismerkedned?

Ez az alkalmazás, a Painthez hasonlóan könnyen kezelhető, az egyes funkciók egyértelműen alkalmazhatóak. Hamar elkészíthetsz vele egyszerű grafikákat, amelyeket természetesen más programokban is felhasználhatsz, hiszen képként lementheted őket.

A profi szerkesztő programokkal ellentétben (persze akadnak kivételek), a Google Rajz program magyarul is elérhető. A funkciókat tehát könnyen kiismerheted, hiszen nem kell közben a fordítással is foglalkoznod.

És mindezek mellett ez az alkalmazás a Google programok összes előnyével büszkélkedhet. Hogy mégis mikkel?

  • gyors és egyszerű regisztráció után a program ingyenes használata
  • automatikus mentés – soha nem kell attól félned, hogy elvész egy csomó munkád áramszünet vagy számítógép hiba miatt
  • dokumentum megosztásának lehetősége – könnyedén megoszthatod munkatársaiddal
  • azonos idejű szerkesztés – egyszerre többen is szerkeszthetitek akár különböző helyszínekről. Nem szükséges azonos helyen lennetek.
  • a dokumentum bárhol és bármikor elérhető, ha az internet csatlakozás biztosított – elromlott, elveszett, ellopták, otthon felejtetted? Nem probléma, bárhol be tudsz lépni a Google fiókodba és máris folytathatod a munkát, vagy továbbíthatod valakinek.

Rengeteg érv szól tehát egy kis tanulás mellett

És ebben segít ma útjára induló cikksorozatom

Korábban már segítettem a Google egyéb alkalmazásainak megismerésében és használatában. Most a rajzprogram rejtelmeibe vezetlek be, hogy többé ne jelentsen gondot egy meghívó tervezése, egy grafika készítése vagy éppen egy fénykép szerkesztése.

Mindenek előtt szükséged lesz egy Google fiókra

Amennyiben még nem rendelkezel saját felhasználói adatokkal, regisztrálnod kell. Ez csupán néhány lépésből áll, és megteheted vagy a www.gmail.com vagy a www.google.hu weboldalak egyikén. Ezt követően lépj be és nyisd meg a Google Drive tárhelyedet (amit a drive.google.com címen is elérsz). Kattints a bal oldali menüsor tetején található „Új” gombra, és válaszd a „Továbbiak” opción belüli „Google Rajzok” lehetőséget.

Hogy ezek után mi következik?

Először is érdemes megismerni a program alapvető részeit.

Az oldal közepén találod a szerkesztési felületet, aminek méretét a jobb alsó sarok mozgatásával alakíthatod kedvedre. Lényegében ez a rajzlapod, erre alkothatod meg a grafikát, ide szúrhatsz be szerkesztendő képet, itt alkothatod meg a legújabb munkád.

Az oldal tetején találod a menüsort. Ennek baloldalán a piros hátterű gombbal a Google Drive nyitólapjára navigálhatsz vissza. Mellette a dokumentum elnevezése, a csillagozás lehetősége, és a rendezés (mappa kép) opcióját találhatod. Továbbá itt rejlenek a menüsor más programokból már megismert lehetőségei, pl. a Fájl, a Szerkesztés, a Beszúrás, a Formázás stb. Hogy ezek milyen lehetőségeket rejtenek, arról a következőkben még lesz szó. A fejléc jobb oldalán találod a megjegyzések, illetve a megosztás opcióját.

Mindezek alatt van az eszköztár, amelynek egyes lehetőségei jóval gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a szerkesztést. Innen egy kattintással elérheted a nyomtatást, a visszavonás és az újra lehetőséget, illetve egyes rajzfunkciókat is megtalálhatsz itt.

 

Egy képszerkesztő programra nem csak a grafikusoknak van szüksége. Az irodai munka során könnyen előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb feladatokhoz szükséged lesz egy ilyen alkalmazásra. Megesik, hogy meghívót vagy ültető kártyát kell készíteni egy konferenciára, és persze előadáshoz vagy prezentációhoz is szükséged lehet képek, grafikák szerkesztésére. A Google programja egy könnyen kezelhető, egyszerű lehetőséget biztosít ezen munkák elvégzéséhez. Ismerd meg te is ezt az alkalmazást, és térj vissza legközelebb is.