Google Rajzok: A menürendszer felfedezése 2.

Google Rajzok – A menürendszer felfedezése 2.

Egy program alapos kiismeréséhez idő kell. A legjobb, ha át tudod böngészni a benne rejlő összes lehetőséget, hiszen így minden opciót kipróbálhatsz. Ennek során kiismerheted a menürendszert és az eszköztárat, így a későbbiekben mindig tudni fogod, hogy merre keresd azt, amire szükséged van.

google-rajzok-menu

De mi a teendő, ha nincs erre időd?

Az irodai munka során sokszor nincs idő arra, hogy alaposan végigböngészd a felfedezésre váró programokat, azonban emiatt könnyen lecsúszhatsz remek lehetőségekről. A Google applikációi rendkívül hasznosak, éppen ezért cikksorozataimban részletesen bemutatom ezeket az alkalmazásokat. Korábbi írásaimban a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő, valamint a prezentáció és űrlapkészítő programokról volt szó.

És most elérkeztünk a grafikai feladatok megoldásához

A Google Rajzok programot könnyedén elérheted a Drive tárhelyeden keresztül. Ennek segítségével egyszerűen szerkeszthetsz meg illusztrációkat, képeket, vagy meghívókat. Ha egy olyan programot keresel, ami a Paintnél többet tud, de a Photoshophoz képest kevésbé bonyolult, akkor bizony ez telitalálat lesz. Érdemes elmélyedni ebben az applikációban, hogy akármikor segítségül hívhasd a benne rejlő lehetőségeket.

Hogy hol tartunk most?

Eddig már részletesen áttekintettük az eszköztár és a Fájl menüpont lehetőségeit. Ezeket átolvasva hamar felzárkózhatsz, és több szerkesztési opciót kipróbálhatsz.

De a közös „tanulásnak” még nincs vége

Az utazást most a menürendszer részleteinek megismerésével folytatjuk.

Szerkesztés

Ebben az opcióban megannyi hasznos segítség rejlik, amit már más programokból is jól ismerhetsz. Érdemes ezek billentyűkombinációit is megjegyezni, hogy a szerkesztés gyorsabb és hatékonyabb lehessen.

 • Visszavonás (Ctrl+Z) – az utolsó változtatás visszavonása
 • Újra (Ctrl+Y) – a visszavont változtatás előhívása
 • Kivágás (Ctrl+X) – kijelölt rész eltüntetése és vágólapra helyezése
 • Másolás (Ctrl+C) – kijelölt rész vágólapra helyezése
 • Beillesztés (Ctrl+V) – vágólapra helyezett szöveg vagy kép beszúrása
 • Beillesztés formázás nélkül (Ctrl+Shift+V) – vágólapra helyezett szöveg vagy kép beszúrása, eredeti állapotban
 • Törlés (Delete) – kijelölt rész törlése
 • Másolat készítés (Ctrl+D) – kijelölt részről egy másolat készítése, és annak automatikus beszúrása a formázást meghagyva
 • Internetes vágólap – bármennyi szöveget vagy képet felvehetsz a „másolási” listára, amelyet bármelyik másik programba használhatsz (erről az opcióról részletesebben a Google Dokumentum bemutatásában olvashatsz)
 • Az összes kiválasztása (Ctrl+A) – az összes kijelölése
 • Kijelölések törlése (Ctrl+Shift+A) – bármilyen kijelölés megszüntetése
 • Keresés és csere (Ctrl+H) – rákereshetsz egy tetszőleges szóra vagy kifejezésre, amit egyszerűen lecserélhetsz másra

Nézet

Sokszor rengeteget segíthet a szerkesztés során, ha a képet a számodra ideális méretben és elrendezésben láthatod. Ebben nyújt segítséget a menürendszer harmadik tagja.

1. Előre beállított lehetőségek:

Az első négy opció segít, hogy egy kattintással beállítsd a „rajzlapod” méretét. A legpraktikusabb az Ablaknyi méret, de adott esetben hasznos lehet az ennél kisebb és nagyobb nézet egyaránt.

2. Saját beállítás:

Egyéni méretezésre is van lehetőség, a dokumentumot a kényed-kedved szerint kicsinyítheted és nagyíthatod. Ehhez billentyűkombinációt is használhatsz – Ctrl+Alt++, illetbe Ctrl+Alt+-.

3. Igazítás:

Rács és útmutatók alapján rendezheted a képedet.

4. Helyesírás:

A nézet menüpontban találod meg a helyesírási javaslatok megjelenítésének opcióját, amit mindenképp érdemes használnod, ha nem csak képet, hanem szöveget is akarsz szerkeszteni.

5. Kompakt vezérlők (Ctrl+Shift+F):

Ha zavar a dokumentum fejléce, akkor könnyen eltüntetheted. Ha ezt a lehetőséget választod, akkor kizárólag az eszköztár és a rajzlap marad látható.

6. Teljes képernyő:

Ez a nézet abban az esetben lehet hasznos, ha kizárólag erre a feladatodra szeretnél koncentrálni, hiszen így minden mást kizárhatsz.

 

Az irodai munka során nagy segítség lehet a Google Rajz program, éppen ezért érdemes alaposan kiismerni. Következő cikkemben további hasznos információkat tudhatsz meg, amelyek segíthetik a munkádat.