Google Rajzok: A beszúrás menüpont

Google Rajzok – A menürendszer felfedezése 3.

Legyen akármennyire összetett egy munkakör, mindig van olyan program, amely egyszerűbbé teheti a teendők elvégzését. Különösen igaz ez az irodai munkára, ahol a mindennapok során igen sokféle feladat merülhet fel.

Ezek elvégzésében segíthet a Google

Ez a program ugyanis több alkalmazást is kínál, amelyek segíthetnek hatékonyabban és egyszerűbben elvégezni a mindennapi feladatokat. Cikksorozataimban részletesen bemutattam ezeket a lehetőségeket, kitérve azok előnyeire és a különböző opciókra. Ezek remekül használhatóak a feljegyzések készítéséhez, adatbázisok létrehozásához és kezeléséhez, konferenciák szervezéséhez, vagy akár a belső kommunikáció megkönnyítéséhez is.

És a grafikai kihívásokra is van megoldás

A Google Rajzok alkalmazás segítségével egyszerűbb és bonyolultabb szerkesztések egyaránt elvégezhetőek. A program alapos megismerése lehetővé teszi, hogy gyorsan és könnyedén hozz létre illusztrációt vagy változtass meg egy fotót.

Hogy mégis mi rejlik ebben az alkalmazásban?

Az eddigiek során áttekintettük a regisztrációt, bemutattam az első lépéseket és az eszköztár opcióit. Nemrég pedig áttértünk a menürendszer megvizsgálására, amelynek keretében a Fájl, a Szerkesztés és a Nézet pontokat már áttekintettük.

Mindezeket folytatva most áttérünk a Beszúrásra

Szövegmező

A már más programokból is ismert szövegmezővel egy tetszőleges méretű „dobozt” készíthetsz a rajzlapra. Ezt beillesztve különböző szerkesztési opciók nyílnak meg, amelyek lehetővé teszik többek között a vonalvastagság és típus beállítását. A későbbiek során a szövegmező méretét tetszés szerint alakíthatod, csupán ki kell jelölnöd és a kis kék négyzetekre kattintva máris kezdődhet a formázás.

Kép

Erre az opcióra kattintva egy tetszőleges fotót helyezhetsz a dokumentumba. A beilleszteni kívánt képet feltöltheted a számítógépedről, készíthetsz pillanatképet a kameráddal, de akár URL-cím használatával vagy a saját Google mappádból kiválasztva is beszúrhatod az illusztrációt.

Grafikon

Ha illusztrációt készítesz egy előadáshoz vagy egy értékelő dokumentumhoz, akkor szükséged lehet grafikonra. Ezt néhány kattintással beszúrhatod a rajzlapra, és még választhatsz is a sáv, oszlop, vonal és kör típusok közül. A döntést követően egy teljesen egyszerű kép kerül a rajzlapra, amelynek jobb felső sarkában két kis ikont találhatsz. Az egyikre kattintva megszüntetheted a grafikon kapcsolatát a Google Táblázat (Sheet) programmal, míg a másikat választva lehetőséged nyílik az adatok módosítására a táblázatkezelőben. A változtatások az eredeti programban is látszanak, amennyiben a „frissítés” gombra kattintasz.

Ha már van egy kész grafikonod egy másik programban, akkor ezt is beillesztheted – ehhez kattints a Beszúrás/Grafikonok/A Táblázatokból… opcióra.

Link

Ha kijelölsz egy beillesztett objektumot a rajzlapon, akkor ahhoz linket kapcsolhatsz. Így ha valaki erre kattint, akkor egy új ablakban megnyithatja az általad beszúrt elérhetőséget.

Word Art

Ez a Microsoft Office Word programból már jól ismert lehetőség, amellyel különleges designnal ellátott szöveget illeszthetsz a dokumentumba. Ennek stílusát a későbbiekben tetszés szerint alakíthatod, többek között a betűk méretét és típusát is változtathatod.

Vonal és Alakzat

Ez a két opció az eszköztárban is elérhető, amelynek bemutatása közben kitértem ezek részletezésére is.

Táblázat

Maximum 20 sorból és 20 oszlopból álló táblázat beillesztésére van lehetőség, amelynek megjelenését a későbbiekben a kedved szerint változtathatod. További sorok és oszlopok beszúrására azonban ebben a programban nincs lehetőség.

Megjegyzés

Ha szeretnél „hozzászólni” a dokumentumhoz, akkor azt ezzel az opcióval teheted meg. A megjegyzés lehetősége szintén elérhető az eszköztárban, így ha szükséged van rá, akkor itt gyorsabban is elérheted.

Speciális karakter

Ha szimbólumra van szükséged, akkor a szöveg beírására alkalmas objektumot kell beszúrnod. Ennek legegyszerűbb módja a szövegmező, de a táblázat jó lehetőség.

 

A Google Rajzok program kiváló „munkatárs” lehet a különböző grafikai feladatok elvégzéséhez. Éppen ezért érdemes alaposan megismerni, amihez a cikksorozatommal nyújtok segítséget.