Google Naptár: Egy kis beavatkozás

Google Naptár – Egy kis beavatkozás

A Google programoknak megannyi előnye van, a megosztás lehetőségétől elkezdve az automatikus mentésen keresztül egészen a különböző eszközök szinkronizálásáig. Továbbá rendkívül pozitív tényező, hogy a sokszínű alkalmazáslistának köszönhetően az irodai munkához szükséges szinte összes programot megtalálhatjuk egy helyen.

Ráadásul ezek bármelyikét könnyedén egyedivé alakíthatjuk

A programok beállításai mind remek opciókkal várnak, hogy egy kis beavatkozással egyedivé tehesd a megjelenést, és a saját kedved szerint formáld az adott dokumentumot, táblázatot, rajzot, kérdőívet.

Vagy naptárat

A Google Naptár (Calendar) program kiváló felülete az irodai programok, meetingek és a magán jellegű események összehangolásának. Az alkalmazásban rejlő lehetőségeket érdemes kihasználni, hiszen egyszerűen és könnyedén kitanulhatóak a hasznos praktikák – és ebben segít a cikksorozatom is. Korábbi írásaimban részletesen bemutattam magát a programot, a regisztráció és a bejelentkezés lépéseit. Ezt követően az esemény létrehozásáról és a különböző naptárak összehangolásáról is szót ejtettem.

Most pedig itt az idő, hogy egyedivé tedd a naptáradat

A korábban „második fejlécként” emlegetett sáv jobb szélén találod a fogaskerék ikont. Erre rákattintva választhatsz a megjelenési sűrűség kényelmes, közepes és kompakt változatai közül. Ennek köszönhetően könnyedén beállíthatod a számodra kényelmes változatot.

Az ikonra kattintva találod továbbá a Súgót és az Offline mód elérésének részleteit. Ez utóbbi jól jöhet, ha a naptárat gyakran használod, azonban viszonylag sűrűn előfordul, hogy internet kapcsolat nélkül is szükséged lenne a program megnyitására – a probléma megoldását ez a menüpont rejti. Itt van még a visszajelzés küldésének lehetősége is, amit mindenképp használj ki, ha a programmal kapcsolatos észrevételed van.

Beállítás a beállításban

A fogaskerékre kattintva a Beállítások és a Labs opciókat is megtalálod. Ezeket választva egy új oldal nyílik meg, ahol a további testreszabást végezheted el.

Általános beállítások

Itt van lehetőséged módosítani

 • a program nyelvét,
 • az országot (ennek az időzónák miatt lehet fontos szerepe),
 • az aktuális időzónát,
 • a dátum- és az idő formátumot,
 • az értesítéseket,
 • az események megjelenését a Gmailben,
 • az esemény alapértelmezett időtartamát,
 • a hét első napját, és
 • az elmúlt események megjelenését.

Továbbá beállíthatod, hogy a hétvégék megjelenjenek-e a különböző esetekben, milyen legyen az alapértelmezett- és az egyéni nézet, illetve megadhatsz állandó helyet és kérheted az időjárási adatok megjelenítését. Az elutasított eseményeket, a meghívók felvételeit, a videóhívásokat, a billentyűkódok engedélyezését és az alternatív naptárakat szintén itt módosíthatod.

A „beavatkozás” után kattints a mentés gombra, és máris élvezheted a módosításaid eredményét.

Naptár beállítások

 

Ha a fenti fülek közül a másodikra kattintasz, akkor egy oldalon láthatod az összes általad kezelt naptárat. Ezekkel kapcsolatban is elvégezhetsz kisebb-nagyobb beállításokat. Többek között elrejtheted, leiratkozhatsz róla, létrehozhatsz újat, vagy kereshetsz további feliratkozási lehetőségeket. Itt nyílik lehetőséged a megosztások módosítására és az értesítések beállítására is – amennyiben a Google Naptárban (Calendar) egyszerre több naptárt is kezelsz, mindenképp érdemes ezek beállításait ellenőrizni, és amennyiben szükséges, módosítani.

Labs

A harmadik fül érdekes lehetőségeket rejt, hiszen itt a Google kísérleti funkcióit próbálhatod ki. Az oldalon különböző opciók közül választhatsz, például beállíthatod az események automatikus elutasítását, a reggeli és éjjeli időpontok elrejtését, de akár az éves nézetet vagy a háttérképet is engedélyezheted. Kedved szerint böngészhetsz az újítások között, és ezeket kipróbálva akár visszajelzéseket is küldhetsz a program fejlesztőinek.

A Google Naptár megannyi remek lehetőséget rejt, hiszen egyszerű kezelhetősége mögött az irodai munkát segítő előnyök rejlenek. Érdemes tehát kiismerni a program minden csínját-bínját, felfedezni a benne rejlő opciókat, és a pozitívumokat a hatékony munkavégzéshez felhasználni. Cikksorozatomat végigolvasva garantáltan a Google Naptár nagymesterévé válhatsz, indulj el hát bátran a „szavak útján”.

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, szólj hozzá!

2 thoughts on “Google Naptár: Egy kis beavatkozás

 1. KISS ÁRPÁD

  Szeretném megkérdezni, mennyi ideig maradnak meg a naptárbejegyzések?
  Régi eseményekre szoktam keresni benne. Olyasmi, mint egy napló.
  Jó lenne, ha megmaradna örökre, amíg használom.
  Érdemes lenne kimenteni is, vagy statisztikákra felhasználni.
  Én pl. ha nem felejtem el azonos szavakat használok, hogy tudják keresni hasonló eseményekre.
  Pl. Mikor voltam koncerten, vagy uszodában, stb.
  Esetleg össze lehetne kapcsolni a bankkártyám sms-ével (mikor, hol fizettem), vagy a Google térképben jegyzett meglátogatott helyszínekkel és akkor több esemény is bekerülhetne utólag, amit aztán hónapok, évek múlva használhatnám az emlékeket felfrissíteni.
  Egyébként mindig mindent elfelejtettem, de amióta a Google calendart használom csak akkor, ha rossz időpontot írok. Nagyon hasznos eszköz. Köszönöm.

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Árpád,

   igen, a Google Naptár megőrzi a régi eseményeket. Én 2007 óta használom a fiókomat, és visszakeresve találtam 2008-as bejegyzést. Elég későn kezdtem el használni a naptárt.
   A meglévő eseményeket a Fogaskerék / Beállítások / Importálás és exportálás menüpontnál lehet letölteni illetve betölteni. Bár ebben nincs tapasztalatom.

   Orsolya

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.