Google Naptár: Irány a tervezőasztal!

Google Naptár – Irány a tervezőasztal!

Előfordult már, hogy az utolsó pillanatban jutott eszedbe elvégezni egy feladatot? Majdnem kicsúsztál az előre megszabott határidőből? Egy nappal a meeting előtt ugrott be, hogy előadást tartasz? Elfelejtetted összehangolni a programjaidat? Nem szóltál időben a munkatársaidnak egy közös projektről?

Akkor biztosan nem használtad a Google Naptárat

Ez az alkalmazás ugyanis rendkívüli módon megkönnyíti a tervezést, hiszen egyszerű beállításainak köszönhetően könnyedén eltervezheted és összehangolhatod a különböző projekteket. Ehhez csupán internetelérésre, egy működő Google fiókra és egy laptopra (telefonra vagy tabletre) lesz szükséged.

Már minden szükséges kellék megvan?

Akkor íme a tervezés lépései

0. Ismerkedés

Ahhoz, hogy a tervezés gördülékenyen mehessen, mindenek előtt ismerd meg a Google Naptár programot. Ebben nyújtanak segítséget cikksorozatom előző bejegyzései. Ezekben legelőször bemutattam a regisztráció lépéseit, majd a program lehetőségeiről is részletesen szóltam. Ha pedig már megvolt az első találkozás, akkor kezdődhet a tervezés.

1. Dátum kiválasztása

A tervezés elején keresd ki azt a napot, amelyhez eseményt szeretnél rendelni. Ezt két egyszerű módon is megteheted.

 1. A bal oldali menürendszerben kattints a „Mininaptárra” és ebben keresd ki a dátumot amire szükséged van – a szürke sávban a balra-jobbra mutató nyilakkal haladhatsz a számodra ideális irányba.
 2. Az előző cikkemben bemutatott ún. második fejlécben a „Ma” gomb mellett szintén találsz egy jobbra-balra nyílpárost. Ezekkel is könnyedén elnavigálhatsz a napok között, míg rá nem bukkansz a keresett dátumra.

Tipp: Az beállított nézettől függően ezzel a módszerrel 1-1 napot, hetet vagy hónapot haladhatsz előre illetve vissza. Ezeket az opciókat itt a fejlécben, a jobb oldalon találod.

2. Esemény létrehozása

 

Ha megvan a keresett dátum, akkor kattints a „Létrehozás” gombra – ezt az oldalmenü tetején találod. Ekkor megnyílik egy új ablak, amelyben minden szükséges dolgot megtalálsz és beállíthatsz.

 • Megadhatod az esemény elnevezését.
 • Beállíthatsz egy percre pontos időpontot, ezzel jelezheted, hogy az adott program mettől-meddig tart. Lehetőséged van egész napos elfoglaltságot is beállítani, ehhez csupán be kell pipálnod a dátum alatti lehetőséget.

Tipp: Megadhatsz ismétlődést is, aminek beállításait kedved szerint könnyedén módosíthatod. Ha bepipálod ezt az opciót, akkor egy felugró ablakban minden lehetőséget megtalálhatsz – bizonyos időközöket, adott napokat, az ismétlés gyakoriságát és egyéb időpontokat egyaránt megadhatsz.

 • Megadhatod az esemény helyszínét, rendelhetsz hozzá videóhívást és részletezhet a program leírását.
 • A naptárba felvenni készülő eseményhez mellékletet is hozzáadhatsz – választhatsz a Google Drive tárhelyedről vagy feltölthetsz a gépedről, esetleg a korábban már csatolt dokumentumok között is kereshetsz.
 • A könnyebb átláthatóság kedvéért külön színt rendelhetsz hozzá a programhoz.
 • Amennyiben szeretnél emlékeztetőt beállítani, választhatsz az e-mailes és telefonos jelzés között, illetve különböző időpontokat is megadhatsz.

Tipp: Ha kicsit feledékenyebb vagy, akkor akár több jelzést is beállíthatsz, így garantáltan nem marad el a felkészülés az adott eseményre.

 • Az esemény beállításai alapvetően a naptár tulajdonságai alapján alakulnak, ha ettől eltérőre vágysz, akkor azt az oldal alján adhatod meg.
 • A szerkesztés során résztvevőket is megadhatsz, akik külön értesítést kapnak majd az eseményről. Nekik különböző jogosultságokat biztosíthatsz – megtekinthetik az eseményt, de akár módosíthatják is a beállításokat.
 • Ha mindennel elkészültél, kattints a „Mentés” gombra, ha mégsem aktuális az esemény, akkor válaszd az elvetés opcióját.

Tipp: Ennél egyszerűbben is létrehozhatsz eseményt. A naptárban kattints arra az időpontra ahol esedékes a program. Ekkor megjelenik egy kis ablak, amelybe az elnevezést, a naptárt és az időpontot módosíthatod, majd a létrehozásra kattintva máris elkészül az esemény. Ha pedig részletesebb szerkesztésre vágysz, akkor kattints az „Esemény szerkesztése” opcióra.

Irány a tervezőasztal! Írj be minden fontos programot a naptárba, így garantáltan nem fogod elfelejteni a felkészülést, és a többi érintett értesítését.

4 thoughts on “Google Naptár: Irány a tervezőasztal!

 1. Tamás

  több eszközön: telefon; tablet;laptop használom a Google naptár alkalmazást.
  A telefonon keresztül készített naptári bejegyzések nem szinkronizálódnak a többi eszközzel, világoskék a színük, nem küld meghívót a meghívottaknak…
  Nem találom milyen beállítás hibás, hol javítható.

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Tamás,

   a telefonon a Google fiók beállításainál be van kapcsolva a szinkronizálás? A Naptár alapból szinkronizálódik az online eszközökkel. Ha nem is mindig abban a minutumban, de max. pár percen belül.

   Orsolya

 2. Mudri Krisztina

  Lehet-e naplózást nézni a naptárnál? van-e visszaállítási lehetőség esemény törlése esetén?
  A kollégákkal közös naptárt használunk, valaki kitörölt egy eseményt és most nyomozunk, hogy ki lehet az. De legegyszerűbb lenne visszaállítani.

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Krisztina,

   jobb oldalt fent kattints a fogaskerékre, ott a lenyíló menüből a Kuka feliratra, pipáld be a visszaállítani kívánt eseményt és a lista felett a visszaforduló nyíl ikonra kattints.
   A törölt elemek csak 30 napig vannak a kukában, utána törlődnek.

   Naplózást (vagyis hogy ki törölte) sajnos én sem találtam még benne.

   Kőváry Orsolya

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.