Google Dokumentum – A menürendszer rejtelmei

Google Dokumentum – A menürendszer rejtelmei

Most itt a lehetőség, hogy megismerd a Google egyik kiváló szolgáltatását, az on-line szövegszerkesztő programot. Hétről-hétre egyre több részletet mutatok be, hogy így segítsem a program kezelését. Szeretnél Te is elmélyedni a Google Dokumentum világában? Akkor most itt a lehetőség, hogy mindent megtudj róla.

A Google Dokumentum egy on-line elérhető szövegszerkesztő program, amely részben hasonlít az offline használhatóakhoz, pl. Microsoft Office Word-höz. A kettő működésében természetesen vannak alapvető különbségek, de aki az egyiket részletesen megismeri, annak a másik kezelése már jóval egyszerűbb lesz.

Cikksorozatomban a Google kiváló lehetőségét mutatom be. Most a végére érünk egy hosszabb utazásnak, amely a regisztrálással kezdődött, és az első bemutatás után a menürendszer részleteivel folytatódott. Ha csak most csatlakozol, akkor érdemes felkeresned az oldalon a korábbi részleteket is, hogy így teljes képet kaphass.

Billentyuzet

És akkor most folytassuk is a felfedező utat a menürendszer Táblázatok pontjával!

Táblázatok

Ha használtál már szövegszerkesztő programot, akkor ez valószínűleg nem jelent túl nagy újdonságot a számodra.

A táblázatot a „Táblázat beszúrása” opcióra kattintva hozhatod létre. Alapvetően maximum 20×20-as méret lehetséges, de utólag hozzáadhatsz további oszlopokat és sorokat.

Ha már beillesztetted a táblázatodat, akkor ugyanebben a menüpontban szerkesztheted is azt. Lehetőséged van sorok és oszlopok beszúrására – felülre és alulra egyaránt. Törölhetsz egy-egy sort vagy oszlopot, de akár egyszerre a teljes táblázatot is eltüntetheted a dokumentumból. Ezek mellett egyesíthetsz és szétbonthatsz cellákat.

A „Táblázat tulajdonságai” opciót választva további szerkesztési lehetőségek nyílnak meg előtted. Itt beállíthatod a táblázat szegélyének színét és vastagságát; a cellák háttérszínét és a benne található szöveg elrendezését; valamint a teljes táblázat elhelyezését.

A sorokat és oszlopokat elválasztó vonalakat a dokumentumban könnyedén változtathatod – ha az egeret ezek fölé vezeted és rákattintasz bal gombbal, akkor egyszerűen arrébb húzhatod őket. Azonban a „Táblázat tulajdonságai” menüpontban ezek pontos értékét is beállíthatod – tehát ha fix szélességre és magasságra van szükséged, akkor ezt a lehetőséget érdemesebb használnod.

Bővítmények

A menürendszer következő opciója megannyi kiváló lehetőséget rejt. Ugyanis a Google Dokumentumot kedved szerint alakíthatod a különböző bővítmények letöltésével. Kattints a Bővítmények beszerzése opcióra, és válogass a megannyi program közül.

Na de hogyan?

Ha ezt a lehetőséget választod, akkor egy külön ablak nyílik meg. Ennek bal felső sarkában kiválaszthatod, hogy milyen jellegű segítségre van szükséged – a hatékony munka, az ismeretterjesztő, a közösség és kommunikáció, a segédprogramok valamint az üzleti eszközök témakörök közül.

Ha rátaláltál a számodra legmegfelelőbb lehetőségre, akkor pár kattintással telepítheted, ezt követően pedig a bővítmények menüpontból érheted el.

Lássunk most egy példát!

A Translate programot a Bővítmények/Bővítmények beszerzése/Segédprogramok útvonalon találtam meg. Az egér mutatóját a lehetőség fölé vezetve rákattintottam az ingyenes ikonra. Ezt követően a telepítéshez szükséges engedélykérést leellenőriztem, és az engedélyezés opciót választottam.

Megnyitottam a programot a Bővítmények/Translate/Start útvonalon keresztül, és máris használhattam. A szövegben kijelölt szövegrészt könnyedén lefordítottam különböző nyelvekre, és ha kellett, beilleszthettem a dokumentumba.

Súgó

A menürendszer következő tagja a Súgó, amire a segítségemmel nem lesz szükséged – ezért most erről nem is ejtek részletesen szót.

Mentések

A dokumentumban végrehajtott módosításokat egyszerűen leellenőrizheted a menüpontok végén található „Utoljára X perce/napon szerkesztették” vagy „A Drive mentette az összes módosítást” linkre kattintva. Ennek köszönhetően megtekintheted a dokumentum „életét”.

Mostanra már rengeteg fontos dolgot tudsz a Google Dokumentummal kapcsolatban. Ismered a regisztráció lépéseit és a belépés hogyanját, valamint részletes képed van a szövegszerkesztő különböző lehetőségeiről. Hogy mit érdemes még tudni erről a programról? A következő cikkemben további titkokat árulok el, amelyek a segítségedre lehetnek a dokumentum szerkesztésében. Ne maradj le az utazás végéről se, hogy megismerhesd a Google Dokumentum teljes világát!

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!