Google Dokumentum

Google Dokumentum – Szövegszerkesztő-tanulmányút

A Google az évek során több szolgáltatást is kifejlesztett, amelyek mind nagyszerű lehetőségeket rejtenek. Ott van például a levelezőrendszer, a Gmail, amelyben több rendkívül hasznos funkció is megtalálható. De az egyik legkiválóbb lehetőség a Goodle Dokumentum, az on-line szövegszerkesztő program.

Hogy ez mitől olyan nagyszerű?

Billentyuzet

Mert bármilyen dokumentumot feltölthetsz, így az bárhol és bármikor elérhető lesz. Nem kell aggódnod, ha a laptopoddal probléma merülne fel, hiszen ezen a tárhelyen a lehető legnagyobb biztonságban vannak a szövegek. És emellett a program lehetővé teszi, hogy létrehozz, szerkessz és megossz szöveges dokumentumokat.

Cikksorozatomban ehhez nyújtok segítséget!

Ha hétről hétre visszatérsz, akkor hamarosan a Google Dokumentum minden lehetőségét ismerni fogod. Mostanra már elárultam, hogy hogyan hozhatsz létre saját tárhelyet és bemutattam a program legfontosabb paramétereit. Előző cikkemben pedig rátértem a menürendszer ismertetésére. Folytasd ma is velem ezt a felfedező utat, aminek a végén egy új, on-line világ vár rád.

A menürendszer titkai

Elsőre azt gondolhatnád, hogy erre felesleges időt pazarolni, hiszen ez a szövegszerkesztő biztosan ugyanúgy működik, mint a Microsoft Office Word. Azonban már korábban is utaltam rá, hogy ez az on-line lehetőség bár alapvetően hasonlít, de mégis sok mindenben különbözik az offline programtól. Ezt bizonyítja a menürendszer is, amelyben sok teljesen más és új funkciót találhatsz. Hogy pontosan miket?

Nézet

Erre az opcióra kattintva egyből megtalálhatod a „Nyomtatási elrendezés” lehetőséget – ezt kipipálva folyamatosan úgy fogod látni a szerkesztett dokumentumot, mint ahogy azt majd kinyomtatva a kezedben tarthatod.

A „Mód” több lehetőséget is rejt. Ha a „Szerkesztést” választod, akkor a dokumentumot a már megszokott módon folyamatosan alakíthatod. A „Javaslat” opció lényegében megegyezik a Word korrektúra nézetével. Ha erre kattintasz, akkor minden egyes változtatás megjegyzésként fog megjelenni – ezt érdemes például abban az esetben alkalmazni, ha a valaki más által létrehozott dokumentumot akarod javítani. A módosításokat jelző megjegyzéseket a későbbiekben elfogadhatod – létrejön a változtatás -, vagy el is utasíthatod. A „Megtekintés” lehetőségét választva csupán olvashatod a szöveget, de semmilyen változtatást nem eszközölhetsz rajta.

Továbbá a Nézet menüpontban teheted láthatóvá a vonalzót, az egyenlet eszköztárat, a helyesírási javaslatokat, tüntetheted el a kompakt vezérlőket (fejléc és menüsor) és teheted ki teljes képernyőre a szöveget.

Beszúrás

Ez az opció szintén tartogat néhány újdonságot. De előbb lássuk azok listáját, amik valószínűleg ismerősek lesznek.

 • Kép: a dokumentumba képet helyezhetsz. Ezt feltöltheted a számítógépedről, készíthetsz pillanatképet, használhatsz URL-címet, vagy akár a saját tárhelyedről is beilleszthetsz egyet.
 • Táblázat: a már Wordből is ismert lehetőség, a sorok és az oszlopok beállításának lehetőségével.
 • Lábjegyzet: értelemszerűen a kijelölt szöveghez lábjegyzetben fűzhetsz magyarázatot.
 • Speciális karakter: a Wordből ismert „szimbólumok” lehetősége.
 • Vízszintes vonal
 • Oldalszám: kiválaszthatod a beszúrás helyét.
 • Oldaltörés: hogy gyorsan új oldalt nyithass
 • Fej- illetve lábléc: ez ugyanúgy működik, akárcsak más programokban.

És most nézzük át az érdekességet tartogató lehetőségeket is.

 • Link: beírhatsz bármilyen szöveget, amelyhez egy általad megjelölt linket rendel majd a program. Mindehhez kiváló segítséget is kapsz, hiszen amikor elkezded begépelni az internetes lehetőséget, akkor a rendszer erre automatikusan rákeres, és különböző lehetőségeket ajánl.
 • Egyenlet: ezt kiválasztva máris megjelenik az ehhez szükséges eszköztár, így megkönnyítve a szerkesztést.
 • Rajz: külön ablakban jelenik meg egy „festővászon”, amelyre változatos képet alkothatsz. Lehetőséged van különböző formák, színek és szöveg alkalmazására is – így elkészítve az általad beszúrni kívánt művet.
 • Megjegyzés: kijelölt szöveghez vagy képhez írhatsz bármilyen szöveget.
 • Könyvjelző: egy szabadon kiválasztott helyre könyvjelzőt szúrhatsz, így segítve az olvasást, és bizonyos helyek megtalálását.
 • Tartalomjegyzék: ha ezt szeretnéd beszúrni, akkor a szöveg szerkesztése közben használd a különböző címsor lehetőségeket, amelyekből a program automatikus egy linkekkel ellátott tartalomjegyzéket készít.

Ha szeretnéd átlátni a Google Dokumentum minden lehetőségét, akkor ne feledd – itt hétről-hétre folytatódik ez a felfedezés.

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!