A nyelvi ellenőrzés személyre szabása Wordben – 2. rész

Az előző részben a nyelvi ellenőrzés beállításainak legalapvetőbb motívumait igyekeztem bemutatni Neked, mintegy gyorstalpaló jelleggel, hogy a legfontosabbakat azonnal be tudd állítani. Ezúttal belemerülünk picit a részletekbe, hogy lásd, milyen hasznos beállítások vannak még.

Gyorsgepeles

A formázás ott van a Te klaviatúrádban is

Hogy elérd a többi beállítási lehetőséget, amit a Word felkínál ezen a ponton, ismételten a Fájl / Beállítások / Nyelvi ellenőrzés / Automatikus javítási beállítások útvonalat kell először bejárnod. Ezúttal azonban válassz egy másik fület a felugró ablakban. A további lehetőségek közül a leghasznosabbak talán az Automatikus formázás beíráskor menüpont alatt találhatók.

Az első és a harmadik csoport a leglényegesebb, vagyis a Csere beíráskor és a Beíráskor automatikusan. Az első csoportban a következőket találod majd:

  • Írógép-idézőjelet nyomdaira

  • Törteket (1/2) valódi törtjelre (½)

  • *Félkövér* és_dőlt_tényleges formázással

  • Internetes és hálózati útneveket hiperhivatkozásra

  • Angol sorszámok végét (2nd) felső indexbe

  • Kötőjeleket gondolatjelre

Ezek közül csak a harmadik nincs alapbeállításként kipipálva, így erről ejtenék néhány szót, hiszen a többi amúgy is egyértelmű, és csupán a Te döntéseden múlik, hogy zavar-e például az automatikus hiperhivatkozás, vagy sem.

A félkövér és a dőlt formázás gépelés közben egy nagyon hasznos funkció lehet annak, aki megtanulja kezelni, illetve eleve sebes ujjakkal használja a klaviatúrát. Itt ugyanis arról van szó, hogy a megadott jelek között, tehát a félkövér esetén a két csillag közé, a dőlt esetében pedig a két alsóvonás (alsó kötőjel) közé illesztett szövegrész az adott formázásra vált. Ekkor természetesen eltűnnek a formázást elősegítő jelek, tehát a csillag és az alsóvonás is.

Fontos, hogy nem csak szavakat, de akár mondatokat, vagy egész bekezdéseket is korlátlanul kijelölhetsz ezzel a módszerrel.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!