Személyre szabott nyelvi ellenőrzés

A nyelvi ellenőrzés személyre szabása Wordben – 1. rész

Általában nem merül fel a szerkesztési műveletek beállításakor a nyelvi ellenőrzés mikéntje, hiszen ez a háttérben fut, és ha nem okoz galibát, fel sem figyelünk rá. Azonban, ha Neked már volt negatív tapasztalatod, például olyan elemeket is automatikusan kijavított a Word, amelyek nem voltak hibásak, csak jelezni akartál velük valamit (például kis betű a mondat elején), akkor ez a cikk éppen Neked szól.

Nyelvi ellenőrzés

Nyelvi ellenőrzés

A nyelvi ellenőrzés beállítása

A Microsoft Word 2013-as változatában ez a művelet a Fájl menüpont kattintásával kezdődik. Ezután a blogbejegyzéseimet olvasók körében már megszokottnak mondható Beállítások opció következik. Majd értelemszerűen válaszd balról a Nyelvi ellenőrzés pontot. Ha Te megérkeztél, akkor csapjunk is a közepébe!

A legfontosabb beállítási pont máris a felugró ablak elején van: kattints az Automatikus javítási beállítások gombra, majd böngészd át a felugró ablak kínálta lehetőségeket (itt is több fül található, most az Automatikus javítás fülnek kell kiválasztva lennie). Nézzük az első 5 opciót:

  • Két kezdő nagybetű – Gyakran lenyomva marad a Shift billentyű, miközben a mondat első betűjét írod, és két kezdő nagybetűt írsz?

  • A mondatok első betűje legyen nagybetű – El szoktad felejteni megnyomni a mondat első betűjéhez a Shift (nagybetűváltó) billentyűt?

  • Táblázat cellák első betűje legyen nagybetű

  • A hét napjai angolul nagy kezdőbetűvel

  • Véletlenül bekapcsolt CAPS LOCK billentyű hatásának kikapcsolása – aMIKOR így gépelsz, mert lenyomva hagytad a CAPS LOCK (nagybetű rögzítő) billentyűt

Ezek közül néhány alapértelmezett, néhány pedig beállításra vár, de mindegyik megváltoztatható, így ha például Te gyakran, a gyors gépelés miatt kisbetűvel írod a mondatok első betűjét is, és ezért sűrűn kell visszalépned a korrigáláshoz, akkor itt jól jöhet az automatizmus.

És egy bónusz!

Ezek alatt pedig láthatod az én kedvencemet, vagyis a Szöveg változtatása beállításkor funkciót. Ezzel valóban személyre tudod szabni a Wordöt, ugyanis itt lehetőséged van megadni az általad vétett gyakori hibákat, melyeket a Word innentől automatikusan javít majd. Értelemszerűen a Hibás rubrikába írod azt, amit javítani kell (pl. bkv), míg a Jó nevezetűbe azt, amire javítani szeretnéd (pl. BKV).

Írtad már le néhányszor hogy box? Kijavította a Word bokszra? Ne is mond, én is rengeteget bosszankodtam miatta. Keresd ki ugyanebben az ablakban, kattints rá arra a sorra és egyszerűen töröld a Törlés gombra kattintva.

Erről már írtam egy bejegyzést korábban az Excel kapcsán is, kattints IDE és olvasd el azt a cikket is!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, küld el barátaidnak!