YouTube: A saját csatornád

YouTube – A saját csatornád

A YouTube a világ legnagyobb videó megosztó programja. Több millió felvétel található meg rajta, amelyek között rövid reklámokat, oktató filmeket és teljes estés mozikat egyaránt találhatsz. Ezek között bőven akadnak olyanok, amelyek hasznodra lehetnek a munkád során, hiszen a mindennapos feladatokhoz számos segítség rejlik itt.

De itt nem csak nézhetsz videót

A YouTube egy megosztó program, tehát nem csak kereshetsz, hanem te magad is feltölthetsz anyagokat. Ha a munkahelyi meetingen készült felvételt vagy a konferencia előadásait szeretnéd megosztani a résztvevőkkel, akkor csupán néhány lépésre van szükséged, és máris eljuttathatod hozzájuk az anyagot.

Induljunk is el most a megosztáshoz vezető úton – elsőként ismerkedj meg a saját csatornáddal.

0. Regisztráció és bejelentkezés

A különböző tartalmak feltöltésére kizárólag akkor nyílik lehetőséged, ha rendelkezel saját YouTube fiókkal. Ehhez a már korábban leírtakra (az előző írásokat itt érheted el) lesz szükséged, így néhány kattintás után máris kezdődhet majd feltöltés.

1. Az első lépések

Ha már bejelentkeztél a programba, akkor tedd elérhetővé a oldalsávot – ezt a bal felső sarokban található, három vízszintes vonalat ábrázoló gombra kattintva teheted meg. Ennek a későbbiekben nagy hasznát veheted, hiszen gyorsan elérheted majd azt amire szükséged van.

2. A saját csatorna felkeresése

Amikor regisztrálsz a YouTube-ra, automatikusan létrejön a saját fiókod. Ez az a tárhely ahol minden feltöltött videót megtalálsz, illetve innen bármikor elérheted a különböző lejátszási listáidat, kedvenc videóidat és az előzményeidet.

A Saját csatornádhoz az oldalmenün keresztül tudsz eljutni – a Kezdőlap után a következő opció egyből ennek elérése.

3. Csatornakép

A fiókodat megnyitva ennek „profilképe” fogad majd – persze amennyiben beállítasz egyet magadnak. Ehhez csupán az oldal tetején lévő szürke sávot kell keresned, amelyben ott rejlik a „Csatornakép hozzáadása” funkció. Ezt kiválasztva különböző lehetőségek közül választhatsz – feltölthetsz fotót a gépedről, kiválaszthatsz egyet a már feltöltöttek közül, illetve a galériában elérhető lehetőségek között is keresgélhetsz.

Tipp: Ha bármiben elakadnál, kattints a felugró ablak alján található „Útmutató csatornakép létrehozásához” opcióra. Emellett érdemes azt is tudnod, hogy a javasolt képméret a 2560×1440, illetve a maximális méret a 4 MB.

A fotót a későbbiekben bármikor módosíthatod – ennek eléréséhez vezesd az egeret a kép fölé, és így a bal illetve a jobb felső sarokban egyaránt megjelenik egy ceruza ikon. Kattints erre és máris módosíthatod a korábbi beállításokat.

4. Feliratkozások

A kép alatti piros gombra kattintva nézheted meg a csatornádat követő felhasználók listáját.

5. Beállítások

Saját csatornád testre szabásában segít a kis fogaskerék ikon – ezt a feliratkozás piros gombja mellett találod. Rákattintva máris felugrik egy kis ablak, amelyben elvégezheted a legfontosabb módosításokat.

Hogy mégis miket?

Gondoskodhatsz az adataid védelméről, hiszen beállíthatod, hogy

  • minden videód legyen privát;
  • minden feliratkozás legyen privát; és
  • az összes mentett lejátszási lista maradjon privát.

Továbbá a csatornád elrendezésének testreszabását is módosíthatod, de ezzel tényleg csak abban az esetben érdemes foglalkoznod, ha rendszeresen tervezel videókat megosztani.

Tipp: Még több opciót érhetsz el a Speciális beállítások segítségével – kattints a kékkel kiemelt elérhetőségekre.

6. Csatornaleírás

Amennyiben úgy gondolod, hogy a későbbiekben szeretnél majd számos tartalmat megosztani, érdemes lehet néhány gondolatot írnod bemutatkozásként. Ennek lehetősége a csatorna név alatt rejlik, a „Csatorna leírása” gombra kattintva érheted el.

7. Videók

Az oldalon az előbbieken felül a saját feltöltött videóidat, a lejátszási listáidat és a kedvelt tartalmakat találod.

Az eddigiek során megismerkedtünk a YouTube rövid történetével és alapvető funkcióival, most pedig beléptél a saját világodba – megismerted a csatornádat. A következőkben folytatjuk a megkezdett utat, amelynek során kitanulhatod a videómegosztás minden csínját-bínját.