YouTube: Induljon a programnéző túra!

YouTube – Induljon a programnéző túra!

Az irodai munka rendkívül sokszínű, akárcsak a Google által kínált alkalmazások. Szinte az összes feladat elvégzéséhez találhatsz segítséget, csupán meg kell ismerned a különböző lehetőségeket. Hiszen ezt követően azonnal tudni fogod, hogy mire van szükséged – például, ha dokumentumszerkesztő kell, ott a Google Dokumentum; ha táblázatokat kezelsz, ott a Google Táblázat; ha egy felhő alapú jegyzettömb kell, ott a Keep.

És ha videómegosztót keresel, ott a YouTube

Ez a világszerte ismert és népszerű oldal 2005-ben indult útjára. Az elmúlt tizenkét évben pedig meghódította a világot, naponta több millió felhasználó keresi fel az oldalt.

Jó, ha te is szem előtt tartod, hiszen az irodai munkád során hasznát veheted a lehetőségnek, tekintve, hogy ez egy remek lehetőség a tartalmak megosztására.

Hogy mégis miért?

A YouTube a világ legnagyobb videó megosztó rendszere, és ezt a „kitüntetést” egyszerű használatának és a gyors terjedésének köszönheti. Ennek megfelelően tehát te magad is könnyen kiismerheted a rendszert, aminek így hamar kihasználhatod az előnyeit.

  • Eldöntheted, hogy milyen programot állítasz össze, így mindig rátalálhatsz a számodra fontos tartalmakra.
  • Létrehozhatsz saját csatornát, amire követőket gyűjthetsz.
  • Kereshetsz számodra fontos videókat, amelyek oldalát bejelölve folyamatosan értesülhetsz a friss tartalmakról.
  • A feltöltéskor különböző nyilvánossági formák közül választhatsz, így megoldható, hogy egyes tartalmakat csak bizonyos emberekkel ossz meg.
  • Regisztrált felhasználóként kommentelhetsz a videókhoz, így akár közvetlenül a készítőtől is kérdezhetsz.

Hogy csak néhányat említsek.

No de mindezek kihasználásához ugyebár, meg kell ismerni a program minden csínját-bínját.

Kezdjük is most, egyből az alapoktól.

Megnyitás

Az YoutTube oldalát több módon is megközelítheted. Egyrészt elnavigálhatsz a Google keresőjén keresztül, másrészt megnyithatod a böngésződ címsorába, a www.youtube.com címet beírva.

Regisztráció és belépés

Akárcsak a többi Google program esetében, most is érdemes regisztrálni az alkalmazás teljeskörű használatához. Ezt is több módon teheted meg, válaszd a számodra legegyszerűbb változatot.

  1. Nyisd meg a YouTube oldalát, és kattints a jobb felső sarokban található „Bejelentkezés” gombra. Ezt követően pedig a „További lehetőségek” opción belül válaszd a „Fiók létrehozása” funkciót.
  2. Regisztrálj a gmail.com oldalon, majd jelentkezz be – ezt követően már a YouTube-t is használni tudod majd.
  3. Nyisd meg a google.com oldalt, majd az egyes pontnak megfelelően járj el.

Hogy miért is érdemes regisztrálni?

Mert másként használhatod a YouTube-ot regisztrált felhasználóként, mint látogatóként. Eleve más kép fogad, hiszen

  • vendégként random videó ajánlatokat találsz a főoldalon, az oldalsávban pedig különböző témák közül választhatsz.
  • felhasználóként a YouTube az előzmények alapján ajánl videókat, az oldalsávban pedig a saját könyvtáradat és a feliratkozásaidat találod.

No de mi fogad a YouTube oldalán, ha beléptél?

A fejléc

A bal szélen láthatod a YouTube „címkét”, erre kattintva bármikor visszanavigálhatsz a főoldalra.

Középen a keresés opcióját találod, amit saját billentyűzettel és „virtuális segítséggel” is használhatsz – ez utóbbi eléréséhez kattints a kis ikonra a szövegdoboz jobb szélén.

A jobb oldalon egymás mellett három ikont láthatsz (ha bejelentkeztél már). Az első, egy felfelé mutató nyíl, a feltöltés lehetőségét rejti. A középsőre kattintva az értesítéseidet olvashatod el, míg az utolsón keresztül juthatsz el a profilod részleteiig.

Az oldalsáv

A YouTube alkalmazás bal oldalán rejlik a menü.

Amennyiben ez nem látható a megnyitáskor, kattints a fejlécben található YouTube felirat melletti gombra, ami három vízszintes vonalat ábrázol.

Ezt alapvetően érdemes bekapcsolva tartanod, hiszen így könnyedén megnyithatod, majd amire éppen szükséged van.

A „maradék”

Az eddig leírtak csupán az oldal töredék fedik le – a fennmaradó részen a videókat találod. A programot megnyitva általában az utoljára látottat és a rendszer által ajánlottat találod majd. Emellett itt könnyen elérhetőek a feliratkozott csatornák videói is.

Na de hogyan kell feltölteni, szerkeszteni, keresni, kommentelni? A következőkben mindent megtudhatsz, így garantáltan minden funkciót az előnyödre fordíthatsz majd.