Word – Vízjel, hiperhivatkozás

A befejező részben szeretném még néhány fontos opcióra felhívni a figyelmedet, melyek jó, ha kéznél vannak, ha tudsz róluk, hiszen bármikor szükséged lehet a használatukra.

Hiperhivatkozas

Vízjel használata

A vízjel használata viszonylag kevés munkának képezi szerves részét, néha azonban szükség van rá. Egy tipikus alkalmazási terület a másolás elleni védelem, illetve az egyediség védelme. Ha nem szeretnéd, hogy a dokumentumot más lemásolhassa, vagy a sajátjaként ossza tovább, akkor érdemes vízjelet illesztened a dokumentumba még mentés előtt. Akár egy ilyen szöveggel: Példa Alexander munkája.

A vízjel egy másik lehetséges felhasználása a brand-megjelenítés. Ha azt szeretnéd, hogy bárki olvassa is a dokumentumot, az lássa, hogy az a Te céged munkája, akkor érdemes a cég nevét vízjelként feltüntetni. Hasznos és ráadásul profi külsőt is kölcsönöz.

Hiperhivatkozás

Ezt azért vettem fel a listába, mert fontos funkció, és sokan kérdeztek már tőlem ezzel kapcsolatban.

A hiperhivatkozás ugye annyit tesz, hogy a szerkesztett dokumentum egy adott kifejezésére vagy akár egy tagmondatra/mondatra tehetsz egy linket, amire kattintva az érdeklődő máris a jelzett weboldalon lehet.

Legtöbben ezt a funkciót a hivatkozásoknál keresik, ami a névből ítélve teljesen logikus, a 2013-as Wordben mégsem itt helyezték el a hiperhivatkozást. Ehelyett kattints a Beszúrás menüpontra. Itt középen találod a Hivatkozást, s éppen erre lesz szükséged. Fontos, hogy mindig karaktertől karakterig jelöld ki a szót vagy szövegrészt, amire linket szeretnél tenni.

Ha rányomtál a Hivatkozásra, a felugró ablakban a Cím sávban fog villogni a kurzor. Ide a hivatkozni kívánt weboldal URL-jét kell bemásolnod. Végezetül egy OK gombbal zárhatod le a folyamatot. Ha ellenőrizni szeretnéd, hogy él-e a frissen megalkotott linked, akkor a CTRL folyamatos nyomva tartása mellett kattints rá egyet.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, küld el ismerőseidnek.