Word: Mire való a tabulátor?

A tabulátor billentyűnek számos olyan funkciója van, amelyeket nem ismernek kellőképpen az emberek, holott felpörgethető vele a munkájuk. Azt általában tudják, hogy a tabulátor a szövegszerkesztőkben a bekezdés formázásához tartozó eszköz, de megfelelő használatával már nem mindig vannak tisztában.

Tabulator

Íme, pár tanács és tipp, melyek alkalmazásával megkönnyítheted munkádat. Megmutatom, milyen opcióid és lehetőségeid vannak a tabulátor használatával, és a továbbiakban jobban ki tudod azokat használni.

Igazítás

A szöveget a tabulátorok segítségével balra, jobbra, középre vagy egy tizedes-elválasztóhoz igazíthatod, illetve a tabulátorok elé különleges karaktereket – például szaggatott, pontozott vagy folyamatos vonalat – is beszúrhatsz.

A tabulátoroknak több típusa is létezik, amelyek elérhetőek a vízszintes és a függőleges vonalzó találkozásánál lévő tabulátorválasztóra kattintva. A balra igazított tabulátor a szöveg kezdő pozícióját, a középre igazított tabulátor a szöveg középső pozícióját, a jobbra igazított tabulátor pedig a szöveg jobb szélét határozza meg. Van azonban decimális tabulátor is, amely a számok megfelelő elhelyezéséért felelős.

Tabulátorok beállítása

Előhívhatod a Tabulátorok párbeszédpanelt ha duplán kattintasz a vonalzón arra a helyre, ahová a tabulátort szeretnéd helyezni. Itt továbbá lehetőséged nyílik arra, hogy beállítsad a tabulátorok helyzetét.

A vonalzók találkozásánál kattints a tabulátorválasztó jelre, az minden kattintásra meg fog változni.

Először a balra, aztán a középre, a jobbra, majd a tizedes-elválasztó jelre fog átállni, ha ekkor kattintasz a felső vonalzóra, azon a ponton az a tabulátor lesz beállítva.

A tizedes-elválasztó után a vonal következik, ami nem állítja be a szöveg elhelyezkedését, de az adott helyen függőleges vonalat szúr be.

Az alapértelmezett tabulátorokat módosítani tudod a Lap elrendezése szalagfül Bekezdés box jobb alsó sarkában lévő jobbra lefelé mutató nyílra (párbeszédpanel-megnyitó ikon) Tabulátorok parancsgombra kattintva. Ezen belül az Alapérték mezőbe (jobb felső sarokban) beírhatod a tabulátorok között kívánt alapértelmezett távolságot. Új tabulátorokat is létrehozhatsz, avagy eltávolíthatsz.

Ha már beállítottad minden tabulátor helyét, a Tab billentyű egyszeri lenyomásával az az adott pont lesz a következő karakter helye.