Google Űrlapok – Formáld kedvedre

Unod már az egyhangú kérdőíveket? Szeretnél egyedi űrlapot készíteni, amelyet szívesen töltenek ki mások? Visszajelzést kérnél egy programról, és ehhez szükséged van egy kiváló programra? Ha bármelyik kérdésre „Igen” a válasz, akkor a Google Űrlapok programot neked találták ki!

Hogy mit?

A Google több alkalmazással is rendelkezik, amelyek mindegyikét eredményesen alkalmazhatod az irodai munkád megkönnyítéséhez. A szövegszerkesztőt és a táblázatkezelőt már részletesen bemutattam a korábbi cikkeimben. Ezek több szempontból is előnyösek, hiszen megannyi lehetőség (megosztás, közös szerkesztés, automatikus mentés) rejlik bennük – amelyek kivétel nélkül hasznosak lehetnek számodra. Mostani cikksorozatomban pedig az űrlapkészítéshez nyújtok segítséget a Google Űrlapok használatával.

Google-Urlapok-Formazas

Miért hasznos számodra a Google Űrlapok?

Mert

 • az űrlapot könnyedén egyedivé teheted,
 • összetett kérdőívet állíthatsz össze egyszerűen,
 • élvezetessé teheted a szerkesztést és a kitöltést egyaránt,
 • összegezve vizsgálhatod meg a válaszokat,
 • egy kattintással megoszthatod az űrlapot akárkivel,
 • másokkal együtt szerkesztheted, valamint
 • bárhol és bármikor elérheted ezt az online alkalmazást.

Hol tartunk most?

Korábbi cikkeimben részletesen bemutattam a regisztráció lépéseit, és az új dokumentum létrehozásának menetét. A kérdések típusairól is szó esett, de azért van még néhány remek lehetőség, amiről nem árt tudnod. Lássuk tehát, hogyan teheted még tökéletesebbé a kérdőívedet.

A kérdések szerkesztése

Dátum és idő

Egyes kérdőívek vagy űrlapok esetében szükség van a kitöltés dátumának pontos időpontjára. A Google Űrlapok lehetőséget biztosít arra, hogy ezt „kérdésként” beilleszd, amihez a következőket kell tenned.

 1. Adj hozzá új kérdést.
 2. A lenyíló menüből válaszd ki a lista alján található Dátum vagy Idő opciókat.

Egyéb lehetőségek

Egy-egy új kérdés hozzáadásakor nemcsak a típust (pl. feleletválasztós, jelölőnégyzetek, lineáris skála) állíthatod be, hanem egyéb opciók is elérhetővé válnak.

 • Megfogalmazhatod az adott kérdést, amit az ennek fenntartott helyre kattintva tehetsz meg.
 • Készíthetsz leírást, amit a jobb alsó sarokban található, három pontra kattintva tehetsz láthatóvá.
 • Megadhatod, hogy bizonyos választ követően mely kérdés következzen. Ez az opció szintén a jobb alsó sarokban található ikonon keresztül érhető el.
 • A kérdést lemásolhatod vagy törölheted, illetve kötelezővé teheted a válaszadást. Ezek a lehetőségek az adott blokk alján érhetőek el.

Szakaszok

Minden kérdőívet több blokkra bonthatunk fel. A legtöbb esetben az űrlap elején találjuk a címet és egy rövid leírást, valamint általában itt helyezik el a demográfiai kérdéseket (pl. neme, kora, lakhelye). Ezt követően a kérdéseket – típusuk vagy témájuk alapján – több szakaszba sorolják a készítők.

Hogy erre miért van szükség?

Ez a fajta elrendezés nagyban megkönnyíti a kitöltést, és természetesen megadja a kérdőív rendezettségét is. Ez jelenti a logikai felépítettséget, amelynek köszönhetően jól átláthatóak lesznek a válaszok is.

Hogyan készíts szakaszokat a Google Űrlapok segítségével?

Ehhez csupán néhány kattintásra van szükséged. Korábban már említettem a szerkesztő panelt, amely több lehetőséget is kínál. Ennek utolsó tagja egy két vonalból álló ikon, amelyre kattintva máris megjelenik a következő szakasz. Így könnyen és egyszerűen kialakíthatod a kérdőív struktúráját.

Tipp: Egy-egy szakasz végén beállíthatod, hogy melyik rész következzen.

Hogyan jelenik ez meg a válaszadó számára?

A kitöltő egyszerre egy szakaszt lát. Amint minden kérdésre válaszolt és elérkezik az oldal aljára, a tovább gomb megnyomásával léphet a következő szakaszhoz. Ilyenkor a rendszer automatikusan jelzi a számára, ha egy „kötelezőnek” jelölt kérdésre nem válaszolt.

És ettől kezdve már csak a képzelet szabhat határt az egyedi űrlapok készítésének. Ugyanis most már minden fontos információt ismersz ahhoz, hogy te is elkészíthesd a saját kérdőívedet. Csak rajtad áll, hogy melyik stílust választod, milyen kérdéseket használsz, hány szakaszt készítesz, kit kérsz meg a kitöltésre. Tedd egyszerűbbé a munkádat, és használd ki a Google Űrlapokban rejlő lehetőségeket.

4 thoughts on “Google Űrlapok – Formáld kedvedre

 1. Juhos Orsolya

  Kedves Orsolya!
  Egy kérdésen belül, hogyan adhatom meg, hogy mondjuk egy jelölőnégyzetes válasznál az „egyéb, mégpedig:” esetében tudjon mellé írni.

  Köszönöm. Üdv, Orsolya

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Orsolya!
   Az opciók hozzáadásánál a „Más” mező hozzáadása feliratra kell kattintani, ez az Egyéb: … választ generálja, és a kitölthető űrlapon be lehet gépelni a választ egy rubrikába.

   Orsolya

 2. Mészáros Viktória

  Kedves Orsolya, hogyan tudnám a legfelső, kvázi címszakasz elrendezését rögzíteni? Nem látok formázási lehetőséget (ld. középre zárás) és hiába tűnik úgy, hogy ‘szépen’ néz ki, a következő megnyitásra szétesik, eltolódik a szöveg… Pár sor lenne, de szeretném, ha rendezett formában jelenne meg a kitöltők előtt… Köszönöm, ha segít: viki

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.