Google Diák – Az a bizonyos prezentáció

Izgalom a köbön – Az a bizonyos prezentáció

Az irodai munka könnyű. Lényegében egész napos lazsálás, csak ülni kell egy asztal mögött, néha elküldeni egy e-mailt és felvenni a telefont. Lényegében túl találékonynak sem kell lenni hozzá, csak a megfelelő emberhez kell irányítani a kérdezőt. Jó, néha ugyan el kell menni egy-egy meetingre, de hát ezen kívül más extra dolog nem nagyon van benne.

Gondolják azok, akik nem látnak rá erre a munkára.

És milyen nagyot tévednek!

Az irodai munka rendkívül összetett. Bár kívülről nem látszik belőle sok, egy jó kollégának megannyi kompetenciára szüksége van. Jól át kell látnia a különböző folyamatokat, szüksége van egy nagy adag találékonyságra és a különböző informatikai programokat sem árt, ha ismeri. Ráadásul a konferenciák szervezésében és lebonyolításában is közreműködik, sőt, nem egyszer ő maga is tart előadást.

Google-diak

Előadást?

Igen. A közös meetingeken, konferenciákon vagy szakmai meetupokon az egyébként az asztal mögött ülő kolléga is részt vesz. Éppen ezért nem árt ha előadóként is bizonyítani tud.

Na de mi a teendő, ha tényleg felkérnek prezentációra?

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy ne ijedj meg. Ne aggódj, ha eddig még nem tartottál előadást, akkor sem lesz baj. Ez csak egy újabb kihívás, amit egészen biztosan meg tudsz oldani – nem hiába vagy te az iroda csillaga. Persze egy kis lámpalázzal mindenképpen számolnod kell, de ez csak még jobbá fog tenni.

De van néhány tipp, amit mindenképp érdemes megfontolnod.

Mindig készülj fel alaposan

Ha megkaptad a témádat, akkor azt minden oldalról térképezd fel. Akár a vállalaton belüli helyzetről, akár egy korábbi konferenciáról, akár a konkurenciáról kell beszélned, a megfelelő felkészülés elengedhetetlen. Az előadás megalapozásához nélkülözhetetlen, hogy mindent átgondolj. Csak akkor fogsz tudni magabiztosan kiállni a többiek elé, ha kellőképp felkészült és naprakész vagy.

Gyakorold el az előadásodat

Egy kicsit furán hangozhat ez a tanács, de mindenképpen megfontolandó. Ha még nem tartottál prezentációt, vagy csak szeretnél még jobban rákészülni, akkor mond el valakinek. Egy közeli ismerős vagy barát visszajelzései alapján tovább tudod fejleszteni magadat, és ez segíteni fog a prezentáció megtartásában is.

Használj segítséget

Még a legjobbaknak is szükség van segítségre. Készíts feljegyzéseket, írd fel a címszavakat kis lapokra. Ezek mindvégig veled lehetnek, így garantáltan nem fogsz kihagyni semmit. De még jobb, ha ábrákkal és kimutatásokkal is készülsz, amelyek jól alátámasztják az elhangzottakat. Ne feledkezz meg a hand out-ról sem, amit kioszthatsz a többiek számára. Így mindvégig lesz előttük egy jegyzet, amihez hozzáírhatják a saját gondolataikat.

De a legjobb, ha prezentációt készítesz

Ha az előadásodhoz egyfajta illusztrációként összeállítasz egy diasort, az rengeteget segíthet. Amennyiben ezt jól használod, garantálta le fogod kötni a hallgatóság figyelmét. Az elhangzottakat képekkel és videókkal támaszthatod alá, és nem lesz szükséged külön jegyzetekre sem. A diasor a lehető legjobb megoldás, amivel egy szakmai találkozón és egy konferencián egyaránt lenyűgözheted az embereket.

De hogyan láss neki?

Ma már megannyi programot használhatsz az előkészítéshez. Természetesen ott a Microsoft Office Power Point, de ennél jóval többet is kihozhatsz az előadásból. Érdemes körülnézni az online lehetőségek között – ahol a Google ismét egy kiváló megoldást kínál. Korábban már bemutattam a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és űrlapkészítő programokat, amelyek rengeteget segíthetnek az irodai munkában.

A jó hír, hogy a Google az előadókra is gondolt

Használd ki Te is az ebben rejlő lehetőségeket. Készíts egyedi prezentációt és nyűgözd le a munkatársaidat. Alkalmazd a különböző effekteket, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az előadásból.

Ebben segítek neked és segít a Google Diák alkalmazás

Cikksorozatomban bemutatom a Google prezentáció-készítő programját, a Google Diák (a diák szó a dia többesszámaként és nem mint tanuló értendő) alkalmazást. A kezdeti lépésektől egészen a legapróbb szerkesztési trükkökig körbejárom a témát, hogy így segítsek neked a felkészülésben. Látogass vissza legközelebb, hogy részese lehess ennek a felfedezőútnak. Felejtsd el a felesleges idegeskedést – a diasorod segít majd megnyugodni.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

Kérdésed van, hozzászólnál? Itt alul tedd!