Google Űrlapok – Kérdések összeállítás

Google Űrlapok – Kérdések összeállítása

Ma már egyre többeknek kell felméréseket, kutatásokat készítenie. Ennek kivitelezése bizonyos esetekben az irodai munkákhoz is hozzátartozik, hiszen megannyi dolog leszűrhető egy visszajelzésből. Azonban egy minden szempontból tökéletes kérdőív elkészítése nem egyszerű. Figyelni kell a kérdések sorrendjére, a válaszlehetőségekre, és persze a forma sem mindegy. A Google Űrlapok egy teljesen ingyenes eszköz, ami felveszi a versenyt a fizetős változatokkal is.

Google-Urlap-Formazas

Ez utóbbiban nyújt kiváló segítséget a Google programja

Az űrlapkészítő applikációban rengeteg lehetőség rejlik, ennek köszönhetően kiváló dolgok létrehozására tesz képessé. És emellett egyszerűen megtanulható és könnyen kezelhető program, tehát érdemes kicsit elmélyedni benne.

És ebben nyújt segítséget a cikksorozatom.

Segítek, hogy ne egyedül kelljen felfedezned a programot, hétről-hétre egyre több dolgot tudhatsz meg róla. Nem lesz szükséged a súgó alkalmazására, hiszen tudni fogod, hogy mit merre keress. Kiváló kérdőíveket, részletes kutatásokat és hasznos visszajelző űrlapokat készíthetsz, ha jobban megismered a Google Űrlapokat.

Hogy hol tartunk most?

Előző írásomban bemutattam a regisztráció és a létrehozás lépeseit, valamint az első módosításokat is ismertettem. Ha követted az instrukciókat, mostanra már saját designnal ellátott alap kérdőíved van, aminek címet is adtál. Lássuk most, hogyan tedd tökéletessé.

Google Űrlapok első ránézésre

A bővítésre váró űrlapod tetején két fület találhatsz. A „Kérdések” lapra kattintva folytathatod a szerkesztést, a „Válaszok” opciót választva összegezheted az eredményeket.

Ezek alatt találhatod az űrlap címét, amit itt és a bal felső sarokban egyaránt módosíthatsz. Készíthetsz rövid leírást is, amelyben érdemes megemlíteni a célokat és tisztázni a legfontosabb tudnivalókat.

A következő blokkban már a legelső, a program által mintaként generált kérdést találod.

Google-Urlap-Kerdes

A szerkesztő ablakban mindig van egy 5 elemből álló panel. Ennek első tagja egy „plusz jel”, aminek segítségével egy kattintással hozzáadhatsz egy új kérdést a kérdőívhez. A második ikon új cím beillesztését teszi lehetővé – ennek segítségével könnyen strukturálhatod és rendszerezheted a dokumentumot. A harmadik opcióval képet, a negyedikkel videót szúrhatsz be. Lehetőséged van a kérdőívet több szakaszra osztani, amiben az ötödik, panel ikon segíthet.

Na de hogyan is lehet testre szabni ezt a bizonyos kérdőívet?

Új kérdés hozzáadása

Kattints a panelen látható „+” gombra és máris megjelenik a következő kérdés.

A kérdés típusai

Egy blokkra (egy kérdés és a hozzá tartozó válaszok összessége) kattintva, a kérdés mellett találsz egy legördülő menüt. Ebben kiválaszthatod, hogy milyen típusúra van szükséged. .

 • Rövid válasz – Rövid, kifejtős kérdés. Például: Milyen országban élsz?
 • Bekezdés – Ez a hosszabb választ igénylő kérdéskategória. Ebben az esetben a kitöltő hosszan fejtheti ki véleményét, amire leginkább egy visszajelzés esetében lehet szükséged. Például: Mit változtatnál a kávézó berendezésén?
 • Feleletválasztós – A szerkesztés közben több opciót is beállíthatsz, amelyek közül a válaszoló karikákba kattintva adhat információt. Például: Nemed.
 • Jelölőnégyzetek – Szintén több válasz megadása lehetséges, de ebben az esetben ezek előtt négyzetek jelennek meg. Például: Iskolai végzettséged.
 • Legördülő lista – Egy-egy kérdésre válaszolva a kitöltőnek egy listából kell kiválasztania a megfelelő opciót. Például: Családi állapot.
 • Lineáris skála – Ez lehetővé teszi, hogy a válaszadó egy skálán jelölje be a szerinte igaz állítást. Például: Mennyire jellemzőek rád az alábbi tulajdonságok? Jelöld be 1-5-ig, ahol az 1 az egyáltalán nem, 5 a teljes mértékben.
 • Feleletválasztós rács – Oszlopokat és sorokat hozhatsz létre, amelyeket külön-külön elnevezhetsz. A kitölotő pedig soronként haladva választhatja ki a megfelelő választ. Például: Melyik szerzőktől milyen könyveket olvastál eddig? Ebben az esetben a sorok a különböző szerzők, az oszlopok az egyes művek legyenek.

Szeretnél kérdőívet készíteni? Kíváncsi vagy a látogatók visszajelzésére? Űrlapra lenne szükséged? Akkor válaszd az egyszerűen használható és könnyen megtanulható Google Űrlapokat, amiben megannyi lehetőség rejtőzik. Látogass vissza legközelebb is, hiszen a következő cikkemben további opciókat is bemutatok.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

Kérdésed van, hozzászólnál? Itt alul tedd!

54 thoughts on “Google Űrlapok – Kérdések összeállítás

 1. Kassai Bea

  Érdeklődnék, hogy ha a feleletválasztós kitöltést jelölöm, hol tudom beállítani, hogy egszerre több választ is megjelölhessen a kitöltő?
  Köszönöm

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Bea,

   Több válasz megadásához a Jelölőnégyzetes kérdéstípust kell megjelölni. A Feleletválasztósnál csak egy válasz lehetséges.

   Kőváry Orsolya

   1. Réti Balázs

    Kedves Orsolya,

    Kérdőívemet 2 különböző csoportnak készítem: Airbnb szállásadoknak, illetve Airbnb vendégeknek. Hogy tudom beállítani, hogy miután rakerdez a kérdőív arra, hogy vendeg vagy szallasado-e az illető, utana csak azok a kerdesek jelenjenek meg, amelyik egyik vagy a másik csoportra vonatkoznak csak. Remélem érthető volt a kerdesem.

    Üdvözlettel:
    Kovács Balázs

    1. Kovary Orsolya Szerző

     Kedves Balázs,

     a szerkesztő felület jobb oldalán legalul a Panel hozzáadása gombbal új szakaszt hozhatsz létre, aztán az eredeti kérdésnél a kötelezővé tétel kapcsoló melletti 3 pontnál lenyitva beállíthatod, hogy az adott válasznál hányadik szakaszra ugorva folytatódjon a kérdőív.

     Orsolya

 2. Kovács Marina

  Kedves Orsolya!

  Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 10 kérdésből (9 fix) álló kérdőívem, ahol a 10. kérdést 7 másik kérdésből kellene tetszőlegesen kiválasztani a rendszernek. Ezt hogyan tudnám megvalósítani?

  Köszönettel: Kovács Marina

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Marina,

   Ilyen megoldást nem találtam, hogy csak egy kérdésnél legyen 7-ből egy. Erre valószínűleg valami profibb megoldást kell keresned, mint az ingyenes Google Űrlap.

   Orsolya

 3. Bekk Judit

  Kedves Orsolya!

  Kifejtős kérdést szeretnék használni, ezt hogyan tudom beállítani?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Judit,
   a kérdés típusa Bekezdés legyen.

 4. Sziszi

  Kedves Orsi!
  A feleletválasztós rács használatánál, hogyan tudom azt megoldani, hogy soronként egy válsz legyen, de adott oszlopban lehet akár több válasz is?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Sziszi!

   A Feleletválasztós rács kérdéstípus tudja ezt az opciót. Ha minden sorban kötelező a válasz, akkor a kérdés beállításánál alul a csúszkát állítsd át arra, hogy Válasz megkövetelése soronként

 5. Fruzsi

  Kedves Orsi,

  Lehet-e kombinálni a válaszadás típusát egy kérdésen belül?
  Pl. lehet választani, hogy „igen” „nem” „egyéb:” ahol az egyebet ki is lehet fejteni egy kicsit?

  köszönöm
  Fruzsi

 6. Csollár Géza

  Kedves Orsolya!

  Képzés során Google Űrlap készítés a feladatom. A kérés a következő : legyen benne 1 csevegés. Nem találom ezt a funkciót, vagy nem jól értelmezem a csevegés kifejezést.

  Köszönöm a segítséget! Géza

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Géza,
   nem ismerek a Google Formban csevegés típusú kérdést vagy választ. Nem lehet, hogy hosszú szöveges választ kérnek? Ez a választípusok között Bekezdés néven fut.
   Google Űrlapot csevegés formában megjeleníteni a következő oldalon lehet: https://chat-forms.com/
   A rubrikába be kell másolni az űrlap böngésző címsorából kimásolt URL-jét és elkészít egy chatbot-szerű formátumot. Érdemes kipróbálni, szerintem jópofa.

  2. Krisztina Móriczné Bihari

   Kedves Géza! Nekem is ez a feladatom. 🙂 Esetleg sikerült megfejteni mire gondolnak hogy legalább egy csevegést tartalmazzon a feladatlap? Köszönettel: Krisztina

 7. Klaudia

  Kedves Orsi!

  Az általam készített kérdőívben a kitöltés során hívták fel a figyelmemet, hogy az egyik kérdés kétszer szerepel. Már elég sokan kitöltötték, egyáltalán ki tudom törölni vagy ha kitörlöm az eddigi válaszaim elvesznek?

  Köszönöm
  Klaudia

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Klaudia,
   lehet törölni a kérdést, a válaszok táblázatban megmaradnak a válaszok. De a biztonság kedvéért le lehet tölteni a táblázat jelenlegi állását.
   Orsolya

 8. Balla Kata

  Kedves Orsolya!

  Google Űrlapot készítek. Hogyan tudom beállítani a lineáris skálát, hogy egy kérdésen belül több állításról el tudja dönteni, hogy milyen értéket rendel hozzá?

  Nagyon szépen köszönöm!

  Üdv, Kata

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Kata,

   Feleletválasztós rácsként javasolnám megcsinálni. Mint a képen.
   null

 9. Kocsi Hajnalka

  Kedves Orsolya!
  Formázással kapcsolatos kérdésem lenne. Lehet-e a kérdőívben, illetve konkrétan a kérdésekben kiemeléseket, félkövér beállítást, kisebbítést stb…beállítani? Illetve egy kérdésen belül szeretnék sortörést beszúrni, de nem találtam ilyen opciót.
  Köszönettel várom válaszát!

 10. Vas Viktória

  Kedves Orsolya,
  Olyat lehet a Google Formban csinálni, hogy egy kérdésnél az szerepel, hogy számozással jelölje meg a fontossági sorrendet. Felsorolom a lehetőségeket és emellett legördülő listából tudja kiválasztani a fontossági értéket?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Viktória,

   van a Google Formban legördülő lista típusú kérdés, válaszlehetőségnek szánt opciókhoz a választható számokat kell beírni.
   Arra nem lesz jó, hogy ha a válaszoló kiválasztott egy értéket, akkor azt a többinél már ne tudja kiválasztani.

   Ha nem ragaszkodik a legördülő listához, akkor én ajánlanám inkább a Feleletválasztós rács típusú kérdést. Ennél a jobb oldalt alul lévő három pontra kattintva pedig ki kell választani az Egy oszlopba egy válasz kerüljön opciót.

 11. Zita

  Kedves Orsolya!
  Szabadulószobát készítek google dokumentumban. Rossz válasz esetén megjelenik a segítség. Eddig O.K.
  Szeretném, ha egy második segítséget is be lehetne illeszteni, ha továbbra sem tudja megadni a helyes választ a játékos. Van erre lehetőség?
  Köszönöm!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Zita,
   úgy érti, hogy ugyanabban a cellában, ha másodjára is rossz választ ír valaki, akkor másfajta üzenet jelenik meg segítségként? Én erre nem tudok megoldást, szerintem makró-, vagy ahogy a Google Táblázat hívja: script – szükséges, amihez egyáltalán nem értek.
   Orsolya

 12. Vivien

  Kedves Orsolya!

  Egy kutatáshoz google kérdőívet (form) használnék és az egyik kérdés esetében szeretném, ha a kitöltő elosztana pl 100%-ot 7 szempont között. Erre van lehetőség a google formsnál?
  Előre is köszönöm a választ!

 13. Győri-Boldóczki Erika

  Kedves Orsolya!

  Amennyiben szeretnék egy kérdés alatt 7 állítást írni, melyekre egy 5 fokú lineáris Likert skálával kellene válaszolni, az megvalósítható itt a google szerkesztővel?
  Valamint, ha szeretném, ha a válaszokat számmal rangsorolná az illető, az kivitelezhető- e?
  Előre is köszönöm a választ!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Erika,

   a lineáris skála típusú választ javaslom. A Likert skálát nem ismerem.

   Orsolya

 14. Végh Annamária

  Kedves Orsolya!
  Hogyan tudnám beállítani, hogy a különböző szakaszokban megszerkesztett kérdések között ne legyen visszalépés? Csak a következő kérdést jelölő gomb legyen a feladat után? Előre is köszönöm a választ!

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Annamária,
   kutatásaim alapján erre nincs mód.

 15. Edina

  Kedves Orsolya!
  A kérdőívnél a kérdéseknél az más mező beszúrással sikerült olyan lehetőséget berakni, ami mellé tudnak írni. A kérdésem az lenne, hogy az egyéb lehetőséget át tudom írni? Ha nem van más mód, hogy a választípusokat egy kérdésen belül kombináljam?
  Pl. a válaszok nagyon jó, jó, kielégítő, rossz, és az egyéb helyett – kérem indokolja válaszát pár szóban……………….
  Válaszát köszönöm!

 16. Lora

  Szia,
  Van-e olyan lehetőség, hogy a lineáris skálák összértékét megadja automatikusan a válsaszadóknak?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Lora,

   nem tudok ilyen opcióról.

   Orsolya

 17. Viktóra

  Kedves Orsolya!

  Nekem egy olyan gondom lenne, hogy 2 kérdőívből gyűjtök válaszokat, és mielőtt elindítom a második kérdőívet, átmásolom az első kérdőívre adott válaszokat abba az űrlapba, ahová a 2. kérdőívből fognak érkezni a válaszok. De így a 2. kérdőívből beérkező válaszok lenyomkodják az általam odamásolt sorokat. Hogy tudom megoldani, hogy a 2. kérdőív az általam kitöltött sorok alá gyűjtse a válaszokat, ne nyomkodja le őket. Megpróbáltam „lefagyasztani” az általam kitöltött sorokat, de akkor meg olyan üzenetet kapok, hogy méretezzem át a képernyőt, és nem tudok lejutni az „új”, nem fagyasztott sorokhoz, max 50%-ra kicsinyítve az űrlapot, ami már olvashatatlan. Előre is köszönöm a segítséget.

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Viktória,
   nem tudok erre megoldást sajnos. Ha zavaró, akkor mikor használni szeretnéd a válaszokat, rendezd sorba a táblázatot az időbélyeg alapján.

 18. Viktória

  Ui.: Az is jó, ha valahogy lehetséges ugyanabba az űrlapba gyűjteni a válaszokat mindkét kérdőívből, mármint ugyanazon űrlap ugyanazon „fülébe”, de nem jöttem rá, hogy tudnám megoldani, mindenképpen nyit egy új fület…

 19. Kriszta

  Kedves Orsolya!

  Hogyan tudom beállitani azt a lehetőséget, hogy az első kérdés eldöntendő, de az utána következőt csak pl. nemleges válasz esetén kell kitölteni. De aki igennel válaszolt, mehessen a 3. kérdésre és ha lehet, akkor mindent „kötelező”-re állitanék.

  Köszönöm
  Kriszta

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Kriszta,
   szakaszokat kell beszúrni: A kérdések mellett a legalsó opció a Panelek hozzáadása. Ezek után a kérdésnél a Kötelezőre állítás mellett a 3 pontnál kell kiválasztani az Ugrás a válasz alapján meghatározott szakaszra opciót és az egyes válaszoknál beállítani, hogy melyik szakaszra ugorjon.
   A válaszokat külön helyre fogja gyűjteni mindenképpen, vagy külön fájlba, vagy ugye másik munkalapra. Ha megvannak a válaszok, akkor ezeket össze kell másolni egy táblázatba, ha ez a cél.

 20. Mészáros Tamásné

  A lineáris skála értéktartományát meg tudom változtatni? köszönöm

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Jutka!
   Igen. A kérdés alatt szerepel alapesetben az 1-5-ig skála. Az 1-esnél illetve az 5-ösnél van egy lenyíló nyilacska, ott lehet 0 és 10 közé állítani.

 21. Brigitta

  Kedves Orsolya!
  A kérdőívem elkészült, de nem jövök rá, hogy a feleletválasztós rácsot alkalmazva, hogy tudom az oszlopokat és sorokat át/elnevezhezni.
  Válaszodat, segítségedet előre is köszönöm!
  Üdv.: Brigi

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Brigitta,

   Rá kell klikkelni a kérdésre, és fel fogja sorolni bal oldalt a sorok átnevezését, jobb oldalon pedig az oszlopok átnevezését.
   Elsőre két sornyi/oszlopniy átnevezési lehetőség látszódik, de el kell kezdeni kitölteni, újabb kitölthető rubrikákat fog adni.

 22. István

  Üdvözlöm!

  Olyan kérdésem lenne, hogy jelölő négyzetes válasznál valaki bejelöl egy választ, akkor más már ne tudja azt a lehetőséget választani?

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves István!

   A Google Űrlap nem ilyen célokra van. Amit kérdezel, az inkább arra utal, mintha időpont foglalót szeretnél ezzel megoldani. (Remélem jól gondolom, hogy ezért kérdezed) Erre vannak megoldások, de nem a Google Űrlappal.

 23. Izabella

  Kedves Orsolya!

  Hogyan tudom beállítani hogy nem megfelelő válasz jelölése után véget érjen a kérdőív?

  pl ha én hallgatók körében mérek fel,de a kitöltő azt jelöli hogy „nem hallgató”,akkor számára véget is érjen a kérdőív.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Izabella!

   A kérdés után be kell szúrni egy panelt a kérdés szerkesztése mellett jobboldalt lévő ikonok közül a legalsóval.
   Ezután a válaszlehetőségek mellett be kell állítani, hogy az adott válasz után a kérdőív melyik szakaszra lépjen, vagy érjen véget a kitöltés.

   Orsolya

 24. Fityó Klári

  Kedves Orsolya!

  Nemleges válasz esetén, hogyan tudom beállítani, hogy ne a soron következő hanem egy általam megjelölt kérdéshez ugorjon a kitöltő?

  Köszönöm

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Klári,
   Panel beszúrásával új szakaszt kell készíteni, és akkor az azt megelőző kérdésnél be lehet állítani a három pontnál, hogy Ugrás a válasz alapján megadott szakaszra. Ezek után a válasznál kell kiválasztani, hogy melyik szakaszra ugorjon.
   Orsolya

 25. Norbert

  Kedves Orsolya!
  Ha tudnál még segíteni, hálás lennék.
  Véletlenül kitöröltem a kérdéseket az űrlapról. Valahogy vissza lehet még állítani? Sajnos a visszavonásnál nem dobta vissza a kérdéseket. (117 már válaszoltak rá, de még nem akartam véget vetni a kutatásnak)
  Köszi előre is

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Norbert!

   Tedd be a kérdést újra a kérdőívbe. A válaszokat gyűjtő táblázatban új oszlopba fognak kerülni a válaszok, a ketté bontott válaszokat majd össze kell másolnod.

   1. Nagy Ildikó Mária

    Kedves Orsolya!

    Szülői elégedettséghez készítettem űrlapot összevont intézményi felméréshez.
    A kérdőív elején választania kell a szülőnek hogy melyik tagintézménybe jár a gyermeke, adott esetben 22 tagintézményről van szó.
    A próbaverziónál kiderült, ha választ a szülő egy tagintézményt, az az értékelés során nem derül ki, hogy a válaszai valóban az általa kiválasztott tagóvodát értékeli, hanem összesíti a többi tagintézményt választott szülői válaszokkal.
    Tudom, hogy egyszerű lenne, ha tagintézményenként küldenénk ki, de vannak a kérdőívben az összevont intézményre vonatkozó kérdések, és emellett szeretnénk egy teljes képet kapni, illetve külön-külön is látni az egyes tagóvodák válaszait.
    A szakaszolást próbáltam, de valahogy nem sikerült.
    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget.
    Üdvözlettel, Ildikó

    1. Kovary Orsolya Szerző

     Kedves Ildikó!

     A Google Űrlap saját elemzése helyett kimutatást kell készíteni az adatokból, ott be lehet állítani.
     Beszúrás menüpont -> Kimutatási táblázat.

 26. Betti

  Kedves Orsolya!

  Hogyan tudom beállítani, hogy amennyiben több helyes válasz van annyi pontot kapjon a válaszadó, amennyit eltalált? Pl. ha egy kérdésre van 4 jó válasz, de abból csak 3-at talált el akkor 3 pontot kapjon ne 0-t.

  Válaszát előre is köszönöm!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.