Google Térkép: Társ bármikor és bárhol

Google Térkép (Maps) – Társ bármikor és bárhol

Ismered az érzést, amikor a metróról leszállva azt sem tudod merre indulj tovább? Vagy amikor egy cím alapján kellene eltalálnod valahova, de teljesen elveszve érzed magad? Előfordult már veled, hogy ugyan volt térképed, de éppen nem volt nálad ez a segítség? Volt már, hogy el kellett jutnod A pontból B-be és a lehető leggyorsabb lehetőséget kerested?

Szoktad úgy érezni, hogy a világ egy hatalmas labirintus, és neked esélyed sincs egyedül rátalálni a kivezető útra?

A jó hír, hogy nem is kell egyedül

A Google-ra ugyanis ebben is számíthatsz. Ez a „multifunkciós program” megannyi téren nyújt segítséget, legyen szó a legapróbb irodai feladat elvégzéséről, egy külföldi nyelv gyakorlásáról, vagy éppen a tájékozódásról. És ez roppant jó hír, tekintve, hogy az irodai munka sokrétűsége meg is kívánja egy sokoldalú segítőtárs jelenlétét.

Hogy mégis milyen téren számíthatsz Google-ra?

Korábbi cikksorozataimban a Google több funkcióját bemutattam részletesen. Így mostanra már megismerhettél dokumentumszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentáció-, kérdőív– és rajzkészítőt, valamint levelezőrendszert, naptárt és fordítóprogramot. Most pedig itt a remek alkalom, hogy a tájékozódáshoz is megismerj egy remek partnert.

Hadd mutassam be neked a Google Térkép (Maps) alkalmazást

Ez egy ingyenes, internetes térképszolgáltatás, amely az egész földet lefedi – tehát lényegében a világon bárhol számíthatsz rá. Mindössze néhány évvel ezelőtt, 2005-ben született meg az applikáció, amely azóta világhírnévre tett szert – ami nem is csoda a megannyi opcióját tekintve. Hiszen amellett, hogy egy-egy helyre rákereshetsz, útvonalat tervezhetsz (gyalog, autóval, de akár tömegközlekedéssel is), domborzati kép alapján kirándulást szervezhetsz, és akár utcaképet is nézhetsz.

De ne vágjunk a közepébe, haladjunk csak szépen sorjában

Készülődés az első találkozásra

A Google Térkép alkalmazáshoz szükséged lesz internetkapcsolatra, hiszen így fog működni pontosan a program. Viszont nem feltétlenül kell otthon a számítógépeden előre mindent kikeresned, és a későbbiekben a papírfecnire felírtak alapján tájékozódni, hiszen a Google Térkép alkalmazást okostelefonról is könnyedén elérheted – így a segítség mindig a zsebedben rejlik majd. Ehhez azonban, amennyiben még nem érhető el, érdemes telepítened az alkalmazást.

Úton a találkozóra

A böngésződ megnyitását követően a térképet több módon is elérheted.

  • A legtöbb esetben, ha beírsz egy kifejezést a címsorba, akkor automatikusan előjön a kereső eredménye. Tehát ha megnyitod az „internetet” és a címsorba beírod, hogy „google maps”, akkor a keresés – nagy valószínűséggel – első találata maga az alkalmazás lesz.
  • Amennyiben nem bízol az előbbi módszerben, akkor keresd fel a google.com oldalt, és a keresőmezőbe írd be a „google maps” vagy csak a „maps” szavakat, majd kattints a megfelelő találatra.
  • Ha már a Google nyitólapján jársz, akkor nem feltétlenül kell a keresőre támaszkodnod. Keresd meg a jobb felső sarokban az alkalmazások ikonját (3×3-as négyzet), majd a rákattintás után válaszd az első sor utolsó tagját, azaz a Térkép alkalmazást.
  • Mindezek mellett pedig akár csak egyszerűen be is írhatod a böngésző címsorába, a https://maps.google.com elérhetőséget, így máris eljuthatsz a térképhez.

És az első találkozás

Az oldalt természetesen maga a térkép uralja, tehát a megnyitáskor ennek képe fogad majd a képernyő legnagyobb felületén.

Kattints a képre a nagyobb nézetért

A bal felső sarokban találod a keresőmezőt – ide írhatod be az aktuálisan keresett helyszínt. Ennek bal oldalán egy három sávból álló ikont láthatsz – erre kattintva előhozhatod a menürendszert. Jobb oldalon pedig egy kék hátterű nyilat találsz – ez az útvonaltervek készítésében lesz segítségedre.

Amennyiben nem számítógépen (hanem pl. tableten) keresztül akarod használni a keresőt, akkor a sáv melletti billentyűzet ikonra kattintva „elővarázsolhatod” a virtuális segítségedet – egy billentyűzetet, vagy egy kézíró programot.

Az oldal jobb felső sarkában találod a „Bejelentkezés” opcióját, amennyiben van saját Google fiókod, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Ha éppen műholdas nézetre lenne szükséged, akkor kattints a bal alsó sarokban látható kis képre, és máris élvezheted a domborzati kép előnyeit.

A térképen való böngészéshez a jobb alsó sarokban találsz további segítséget – itt rejlik a nagyítás és a kicsinyítés opciója, illetve innen érhetőek el fotók, a 3D nézet, az iránytű, valamint a helyzetmeghatározó funkció.

A Google Térkép remek társad és segítséged lesz a tájékozódásban – már ha minden csínját-bínját kiismered. Látogass vissza legközelebb is, cikksorozatomban részletesen bemutatom a különböző funkciókat, amikkel garantáltan könnyedén elnavigálhatsz majd akárhova.