Google Térkép: Hogyan is kell útvonalat tervezni

Google Térkép (Maps) – Hogyan is kell útvonalat tervezni?

A Google különböző alkalmazásai rengeteget segíthetnek a munkádban. Nagy mértékben megkönnyíthetik az életedet, hiszen az adatkezeléstől elkezdve a prezentációkészítésig megannyi feladatra egyszerű megoldást kínálnak. Sőt, a Google programjait a nyelvtanuláshoz és a tájékozódáshoz is segítségül hívhatod.

Igen, a tájékozódáshoz

Nincs szükség drága applikációkra, és nem kell külön GPS készüléket vásárolnod, hiszen a Google Térkép alkalmazás bárhol és bármikor ingyen a rendelkezésedre áll. Előző cikkemben először találkoztunk a Google Térkép (Maps) alkalmazással – áttekintettük, hogy miképp tudod megnyitni, illetve milyen funkciókat merre találsz. Most tovább folytatjuk az ismerkedést, és bemutatom neked az útvonaltervezés lépéseit.

Lássuk tehát, hogyan is találhatod meg egyszerűen a számodra ideális utat?

1. Megnyitás

Természetesen az első lépés nem is lehetne más, mint a program megnyitása. Ehhez szükséged lesz internetkapcsolatra, úgyhogy mindenképp ügyelj arra, hogy – bármilyen eszközt is használsz a tervezéshez – elérhető közelségben legyenek azok a bizonyos megabitek.

2. Keresés

Az oldal bal felső sarkában találod a „Keresés a Google Térképen” szövegdobozt. Ide kezd el begépelni az általad keresett helyszínt. Ez lehet egy ország, egy város, egy cégnév, de akár egy kávézó vagy egy egészen pontos cím is.

A könnyebbség kedvéért vegyünk most egy példát, legyen a célunk, hogy eljussunk a Budapesten a Keleti pályaudvarra. Ehhez elkezdjük begépelni a „Keleti” szót, és a rendszer valószínűleg már egy-két betű után fel is ajánlja a pályaudvart, mint opciót. (Az automatikus ajánlatok minden más esetben is megjelennek majd, akármit is írj be.)

3. Megjelenítés

Ha kiválasztottad a program által felsorolt lehetőségek közül az általad keresett címet, akkor a térkép erre a pontra fog ugrani – tehát megjelenik a keresett cím.

4. Útvonaltervezés indítása

A keresés után a képernyő bal oldalán megjelenik egy részletes leírás, amiben az adott címről találhatsz információkat. Itt rejlik az „útvonaltervezés” opciója is – keress egy fehér kör alakú gombot, amelyen egy kék négyszög látható, a közepén egy fehér nyíllal.

5. Cím megadása

Ha rákattintottál a gombra, akkor szintén a bal oldalon megjelenik az útvonaltervező menü. Ebben ilyenkor a korábban beírt cím (jelen esetben a Keleti pályaudvar) mint cél fog megjelenni.

Kezd el begépelni a kiindulási pontot, és a felajánlott listából válaszd a valóságnak megfelelő helyszínt. A példánknál maradva, induljunk el mondjuk a Szent István bazilikától.

Nagyobb méretért kattints a képre!

Tipp: Amennyiben telefonon használod a térképet, választhatod a „Saját pozíciódat” is kiindulási pontnak – ehhez kapcsold be a telefon GPS-ét és válaszd az ennek megfelelő opciót.

6. Keresés indul

Amint beállítottad a kiindulási pontot, máris elindul a tervezés. Ehhez általában nem kell külön semmire sem kattintanod, a rendszer automatikusan elvégzi a feladatát.

Tipp: Ha esetleg idő közben rájöttél, hogy a fordított irányra lenne szükséged, akkor a kiindulás hely és célirány sorok melletti oda-vissza nyílra kattintva felcserélheted a helyszíneket.

7. Közlekedési mód választása

Az útvonalat több módon is megtervezheted, választhatod az autós vagy a gyalogos módszert, de bizonyos esetekben a tömegközlekedés vagy kerékpár is felmerülhet, mint opció. Ezek módosításához a menü tetején található kis ikonok közül kell kiválasztanod a számodra ideálisat.

A példában most a tömegközlekedés választjuk.

8. Időpont beállítása

A menü felső egyharmadában találsz egy sötétkék sávot, amelyben az „Indulás most” feliratra kattintva módosíthatod az indulás idejét. Ezt mindenképp érdemes beállítani abban az esetben, ha tömegközlekedéssel szeretnél eljutni A pontból B-be.

A jelenlegi példánkban azonnal indulnánk, tehát az időponton most nem módosítunk.

9. Egyéb beállítások

Szintén ebben a sötétkék sávban rejlik egy „Beállítások” opciót. Erre kattintva egyéb, speciális lehetőségek közül választhatsz – például megadhatod, hogy melyik közlekedési eszközt preferálod, vagy milyen szempont szerint szeretnél keresni.

10. Az ideális megoldás

Ha mindent beállítottál, a térképen megjelennek a különböző lehetőségek, amiket a bal oldali menüben szövegesen is megtalálsz. Ezek közül egy kattintással kiválaszthatod a számodra ideális megoldást, és máris indulhatsz a célod felé.

Ha a példát követted, akkor már tudod, hogy el kell sétálnod a Deák Ferenc térig, ott felszállni a kettes metróra, és onnan csupán néhány megálló után el is érsz majd a pályaudvarra. És mindez, ha azonnal indulsz, csupán 11 percedbe kerül.

 

 

 

 

 

 

 

Jó tervezést és jó utat kívánok!

Tetszett a cikk? Oszd meg, küld tovább, szólj hozzá!