Google Fordító: Tökéletes társ az utazáshoz

Google Fordító – Tökéletes társ az utazáshoz

A Google alkalmazásai rengeteget segíthetnek az irodai munkavégzésben. Ezek az applikációk ugyanis megkönnyítik a közös munkát, az előadások szerkesztését, az adatbázisok létrehozását, de még a konferenciákra való felkészülését is. Az időbeosztásban és az egyeztetésben is hű társaid lehetnek, és szinte bárhol és bármikor számíthatsz rájuk.

Még egy külföldi város utcáin sétálva is

A Google különböző alkalmazásait szinte kivétel nélkül letöltheted a mobilodra. Ez igazán praktikus lehetőség például a Fordító esetében, hiszen így mindig kéznél lesz egy zsebszótárt. Így pedig a legváratlanabb helyzetekben is pillanatok alatt megnézhetsz egy-egy szót, kifejezést vagy mondatot az alkalmazás segítségével.

No nézzük most, mit érdemes tudni a mobilos alkalmazásról.

A Google Fordító iOs és Android rendszerekre egyaránt telepíthető. Csupán annyit kell tenned, hogy az online „áruházban” rákeresel a programra és letöltöd a telefonodra. Érdemes felszabadítanod némi tárhelyet, hogy a program garantáltan működjön, és a későbbiekben az esetleges frissítéseket is telepíteni lehessen.

Ha már megvan az alkalmazás

A programot megnyitva máris elvégezhet a legelső beállítást. Itt választhatod ki a Google Fordító elsődleges nyelvét, ami a későbbiekben nagy mértékben megkönnyítheti a munkádat. Emellett a leggyakrabban fordított nyelvet is kiválaszthatod, így általában ez töltődik majd be automatikusan a megnyitáskor. Itt, az első beállításnál az offline fordítás opcióját is választhatod, így biztosíthatod, hogy a későbbiekben internet kapcsolat nélkül is használhasd az alkalmazást.

Ezt követően az applikáció „lekéri” az adatokat és befejeződik a telepítés.

Ismerkedés a programmal

Ha megnyitod a programot, a kijelző tetején találod az alkalmazás elnevezését, alatta pedig az aktuális forrás- és célnyelvet, a középen található oda-vissza nyíl segítségével pedig könnyedén váltogathatod a nyelveket. Így tehát ha az egyik pillanatban magyarról szeretnél angolra fordítani, majd ezt követően változik a helyzet, akkor csupán egy kattintással megváltoztathatod a fordítás irányát.

Tipp: A kis háromszögre kattintva bármikor átváltoztathatod a nyelveket, de egyes esetekben a „szótárát” külön le kell tölteni, éppen ezért előfordulhat, hogy első alkalommal internetkapcsolatra lesz szükséged.

Ez alatt a fordítás szövegdobozát, valamint az alkalmazást bemutató videót találhatod.

A bal felső sarokban látható három vízszintes csík a menüt rejti. Erre kattintva választhatsz a főoldal (az eddig ismertetett dolgok), a kifejezéstár, az sms fordító opció, az offline fordítás, a beállítások és a súgó lehetőségei közül.

A fordítás módszerei

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a szövegdobozba kattintva a telefon billentyűzetének segítségével beírod a keresett kifejezést.

Egy másik módszer, a telefonos applikáció sajátja, a befényképezett szöveg fordítása – ennek eléréséhez kattints a kis fényképező ikonra a fordító szövegdoboz bal alsó sarkában. Akár egy egész oldalt befotózhatsz, majd egy-egy szóra kattintva a képernyőn máris megjelenik annak fordítása. Persze nem csak szavakat, hanem akár teljes mondatokat is kijelölhetsz egyszerre, ehhez csupán húzd végig az ujjad a keresett gondolatokon.

A harmadik lehetőséghez, a hangalapú fordításhoz a középső, kis mikrofon ikonra kell kattintanod. Amennyiben gyors megoldásra vágysz, érdemes élned ezzel az opcióval, hiszen így pillanatok alatt megtudhatod, hogy hangzik az adott nyelven a keresett kifejezés.

A fordítás negyedik módszere a saját kézzel írt változat. Ha a sorban harmadik, girbe-gurba ikonra kattintasz, akkor a megjelenő felületre saját kézzel írhatod fel a szót vagy mondatot, amit a program felismer és lefordít.

A program további lehetőségei

A lefordított kifejezések egy ideig megjelennek a főoldalon. Ezeket egy mozdulattal a kifejezéstárba mentheted, ehhez a kis csillag ikonra kell kattintanod – és így könnyedén elkészítheted a saját szótáradat. (Ezt a menüből érheted el majd a későbbiekben.)

A saját SMS-eidet is lefordíthatod a programmal – ehhez a menürendszer harmadik tagját kell választanod. Ezt követően megnyílnak az üzeneteid, és te bármelyiket kiválaszthatod a listából, a program automatikusan lefordítja neked.

Ha a menürendszer negyedik tagjára, az offline fordításra kattintasz, akkor új nyelveket tölthetsz le a programhoz. Erre azért érdemes figyelned, mert ha éppen nem tudsz kapcsolódni a világhálóhoz, akkor a program csak a már letöltött nyelveken fog tudni fordítani.

A Google a fordítás nagymestere, kiváló segítséget nyújt a külföldi szakmai cikkek értelmezésében, és a határon túli nyaralások esetében is. Érdemes a telefonodra letölteni a mobilos alkalmazást, hogy így mindig kéznél legyen egy remek szótár, amely minden helyzetben megállja a helyét.