Google Térkép: A sarkokban megbújó meglepetések

Google Térkép – A sarkokban megbújó meglepetések

Ha a navigációhoz és a tájékozódáshoz keresel segítséget, akkor a Google Térkép garantáltan remek választás lesz a számodra. Ezt a programot ugyanis rendkívül egyszerű kiismerni, a benne rejlő lehetőségeknek köszönhetően pedig igen széleskörűen alkalmazhatod.

De miben is segíthet neked?

Mind között talán a legfontosabb funkciója a programnak, hogy rendkívül könnyen tervezhetsz vele útvonalat. Sőt, nem csak az autós, hanem a tömegközlekedéses, kerékpáros vagy akár gyalogos közlekedéshez is megtalálhatod a legideálisabb lehetőséget. A menürendszerben pedig további speciális beállításokat találhatsz, amelyek még könnyebbé teszik a tervezést.

Emellett használhatod a programot egy-egy hely felkeresésére, valamint a különböző helyszínek értékelésére vagy kiismerésére is.

És ez még mind semmi!

A Google Térkép alkalmazást megnyitva ugyanis a lehetőséget tárháza tárul fel előtted. Kiváló opciók rejtőznek itt, amelyek egytől-egyig arra várnak, hogy segítséget nyújthassanak a tájékozódásban.

Lássuk most ezeket a különleges lehetőségeket.

A bal alsó sarok

Korábban már írtam a „Műhold (Earth)” nézet előnyeiről. Ezzel részletesen kiismerheted az adott területet, hiszen a domborzati kép megjelenését teszi lehetővé. A nézetet néhány kattintással beállíthatod a menürendszeren keresztül, de a programot megnyitva megtalálod a bal alsó sarokban is. Ha kíváncsi vagy az adott helyszín adottságaira, akkor mindenképp érdemes legalább egy pillantást vetned erre.

A jobb alsó sarok rejtelmei

Az alkalmazás „másik oldala” igen sok funkciót rejteget.

  • Iránytű – Az első lehetőség egy apró iránytű, amivel egy kattintással megváltoztathatod a térkép tájolását. Így ha számodra egyszerűbb tájékozódni egy K-Ny vonalú útvonalon, akkor csak ide kell kattintanod és máris módosíthatod a nézetet.
  • Dimenziók – A Google Térkép alapvetően két dimenziós nézetben jelenik meg. Azonban ha könnyebb lenne számodra az épületeket nézve tájékozódni, akkor kattints a 3D jelzésre, és máris egy három dimenziós kép segítségével indulhatsz útnak.
  • Helymeghatározás – A jobb alsó sarok harmadik opciója (fentről számítva) a saját pozíció meghatározása. Ha szeretnél elnavigálni az aktuális pozíciódból egy konkrét célhoz, akkor érdemes bekapcsolnod ezt a funkciót.
  • Nagyítás – Ezt követi a zoomolás lehetősége – a plusz és mínusz jelekkel könnyedén beállíthatod a számodra ideális méretet.

A legjobbat a végére

A jobb oldali sarok legalsó sorában rejlenek csak az igazán izgalmas dolgok.

Itt találsz egy sárga emberkét, amire ha rákattintasz, akkor felugrik egy kis ablak. Ez jelzi a számodra, hogy épp „bekapcsoltál” egy különleges nézetet, amelynek köszönhetően az utcakép, a megosztott fotók és a belső nézet egyaránt láthatóvá válik. Ezek részleteit akkor láthatod, ha az emberke mellett található nyílra kattintasz – hiszen ebben az esetben megnyílik egy alsó sáv, ahol a konkrét információk rejlenek.

A kis emberkét, azonban rá is rakhatod a térképre. Ha „megragadod a grabancát”, tehát rákattintasz, és az egér segítségével a térkép egy konkrét pontjára húzod, akkor máris láthatod, amit ő látna. Megjelenik ugyanis az „Utcakép (Street view)” nézet, amelynek keretében akármerre indulhatsz és végig sétálhatsz az utcán. Mindeközben az alsó sávban folyamatosan nyomon követheted a sárga emberke útvonalát, és egy pillanat alatt visszakattinthatsz a térkép nézetre. Az aktuális címről a bal felső sarokban találsz információt, ahol az „Utcakép” feliratra kattintva kiderül, hogy mely években készültek fényképek az adott területről – és így akár a korábbiakat is megnézheted.

Néhány héttel ezelőtt közös felfedezőútra indultunk. A regisztráció és a bejelentkezés lépései után mind jobban elmélyedtünk a Google Térkép nyújtotta lehetőségekben. Most elérkeztünk az utazás végéhez, amelynek során az útvonaltervezés mikéntjét, a menürendszer különböző opcióit, valamint egyéb funkciókat is áttekintettünk. Most már bátran „nekiindulhatsz” a nagyvilágnak, hiszen bármilyen terület felfedezése közben remek társad lesz ez az alkalmazás. Indulj hát, és használd bátran a különböző funkciókat, amelyeket a Google Térkép tartogat a számodra. Ha pedig nagyobb útra indulsz, akkor ne feledd, hogy a programot a telefonodról is elérheted.