Google Térkép: A menürendszer rejtelmei

Google Térkép (Maps) – A menürendszer rejtelmei

Az irodai munka sokszínűségéhez hozzátartozik, hogy olykor új helyeket kell megismerned. Legyen az apropó egy külföldi tanulmányút, egy hazai konferencia, vagy éppen csak egy különleges feladat – mindig jól jön a segítség a tájékozódáshoz. Például egy program, amivel könnyedén eltalálhatsz a célodhoz, bármikor módosíthatsz az útvonalon és egyszerűen beállíthatod a navigációt.

Ilyen program a Google Térkép

Ez az alkalmazás könnyedén elérhető, számítógépen és telefonon egyaránt használhatod. Amennyiben van internet elérésed, bárhova könnyen eljuthatsz, csupán néhány apró beállításra van szükséged. Korábban már bemutattam a Google Térkép megnyitásának lehetőségeit, valamint pontról pontra átnéztük az útvonaltervezés lépéseit is.

Most pedig folytassuk néhány „aprósággal” és merüljünk el a menürendszer mélységeiben.

Hogy hol rejlik a menü?

Amint megnyitottad a programot, csupán egy kattintásra leszel a tőle. Nem máshol találod a „lehetőségek tárházát”, mint a kereső blokk bal oldalán – kattints a gombra, amelyen három egymással párhuzamos vonalat látsz.

1. Műhold (Earth)

Ha megnyitod a Google Térkép alkalmazást, akkor a máshol már megszokott térképes nézettel találkozol. Ezen a parkokat zölddel, a vizes területeket kékkel, az utakat pedig fehérrel jelöli a rendszer. Ha azonban egy kicsit másra vágysz, akkor válaszd a menürendszer első opcióját, és kattints az „Earth” feliratra.

Hogy egy teljesen más megvilágításban láthasd a dolgokat

A valóság kicsinyített, befényképezett mása fogad majd az oldalon, ahol mindent eredeti színben és méretarányosan láthatsz. Így felülnézetből alaposan végignézheted az útvonaladat, és ez bizony rengeteget segíthet a tájékozódásban. Megismerheted a települések látképét és könnyen eldöntheted, hogy egy-egy kereszteződésben milyen „képet” kell keresned, és merre indulj tovább.

Tipp: Ezt a funkciót az alapképernyőről is elérheted – a bal alsó sarokban található kis Műhold feliratú piktogramra kattintva néhány másodperc alatt változtathatsz nézetet.

2. Közlekedés

A Google ezen egyedi funkciója sokat könnyíthet az útvonaltervezéseden. Ha a menürendszer második tagjára kattintasz, akkor a térképen színes vonalak jelennek meg. Persze ettől elég designos lesz a kép, de nem ezért érdemes kipróbálni ezt az opciót.

A különböző színek ugyanis a közlekedés gyorsaságát jelölik

Ha a lehető leggyorsabban szeretnél eljutni A pontból B-be, akkor érdemes átvizsgálni a különböző lehetőségeket, hiszen előfordulhat, hogy nem a legrövidebb út lesz az ideális. Amennyiben egy hosszabb, de kevésbé forgalmas útvonalat választasz, sokkal gyorsabban elérheted a célod, mintha a belváros szűkös utcácskáiban kellene manőverezned.

3. Tömegközlekedés

A Google akkor is kínál segítséget, ha a tömegközlekedést részesíted előnyben. Válaszd a menürendszer harmadik lehetőségét, és újraszínezheted a térképedet. A különböző színek ez esetben az egyes tömegközlekedési eszközöket fogják jelölni – Budapesten például sárgával találod a villamosokat és zölddel a M4-es vonalát. Amennyiben be tudod tájolni, hogy honnan hova szeretnél eljutni, akkor ez a nézet segíthet abban, hogy könnyedén rátalálj a számodra ideális tömegközlekedési eszközre.

4. Kerékpár

Természetesen azoknak sem kell aggódnia, akik a két kerekű közlekedést preferálják –  a Google Térképek megjeleníthetőek a kerékpárutak is. Ennek opciója szintén a menürendszerben rejlik, válaszd a megfelelő opciót és máris indulhat a „bicajozás”.

5. Domborzat

Gyalog indulnál, de szívesen kikerülnéd a hegyeket? Esetleg a kerékpározáshoz keresel kihívással teli útvonalat? Netalántán jobban kedveled vezetés közben a sík terepet?

Akkor a domborzatot is megjelenítő nézetet kedvelni fogad. Ha bekapcsolod ezt az opciót, akkor a térképen máris megjelennek az adott tájra jellemző tulajdonságok. Bátran vesd be a tervezéskor ezt a lehetőséget és garantáltan rátalálhatsz kedvedre való terepre.

 

A Google Térképpel könnyen megtervezheted a különböző útvonalakat. Ráadásul kedved szerint formálhatod a nézetet, így még egyszerűbb lesz a dolgod – hiszen az autós, a tömegközlekedéses, a kerékpáros utazáshoz is találhatsz segítséget. Válogass kedvedre a menürendszer opciói közül, és állítsd be a számodra ideális lehetőséget.