Google Fordító: Az előnyös rejtelmek

Google Fordító – Az előnyös rejtelmek

A Google igen univerzális rendszer, szinte minden teendőhöz és munkához kiváló segítséget kínál. Ha egy tárhelyre van szükségünk, ha a munkatársainkkal közösen kell tanulmányt szerkesztenünk, ha egy remek táblázatkezelőre vágyunk vagy előadást készítünk – a Google-nál garantáltan megtaláljuk amit keresünk.

És ráadásul a nyelvtanulásban is remek segítőtárs

Talán most azt gondolod, hogy erre neked nincs is szükséged, de bizony az irodai munka során olykor-olykor elő kell venni a nyelvtudást. Előfordul ugyanis, hogy külföldi tárgyaló partner érkezik a céghez, vagy éppen egy cikket kell lefordítani, és bizony az sem ritka, hogy külföldi tanulmányútra vagy konferenciára kellene menni. És ezekben az esetekben garantáltan jól jön a segítség – amire a Google remek lehetőséget kínál.

Méghozzá egy fordító programot

A Google Fordító (Translate) az interneten bárhol és bármikor elérhető program, de telefonos alkalmazásként is szert tehetsz rá. Előző cikkemben már megismerkedtünk az alapvető lehetőségekkel, de most jön még csak a java.

Lássuk, mi rejlik a színfalak mögött!

A fordításkor jelentkező funkciók

Korábban már kitértem rá, hogyan kell használni a fordítót – így erről most külön nem ejtek szót. Azonban akad néhány opció, ami kizárólag a fordításkor jelentkezik – és ezeket bizony érdemes alaposabban megismerni.

A szövegdobozok újdonságai

Ha kiválasztottad a forrás- és célnyelvet, valamint beírtad a keresett kifejezést, akkor a jobb oldali szövegdobozban rövidesen megjelenik az „eredmény”. Amint elkezded begépelni a keresett szót, máris érkezik a segítség – a program automatikusan felkínál különböző opciókat. Ennek segítségével a fordítás sokkal gyorsabb lehet, illetve nagyobb valószínűséggel bukkanhatsz rá a megfelelő kifejezésre.

Ha már lefordítottad a szót, akkor a szövegdobozok alján új ikonok jelennek meg.

A kis hangszóróra kattintva meghallgathatod, hogy hogyan is hangzik az adott kifejezés a különböző nyelveket.

A csillagot választva hozzáadhatod a szót a kifejezéstárhoz, amelyet a későbbiekben az oldal tetején, a profilod alatti (másik) csillag ikonra kattintva érhetsz majd el. Ha ezt rendszeresen használod, akkor lényegében egy saját szótárat hozhatsz létre, amiben az általad fontosnak ítélt kifejezések kaphatnak helyet. Ennek tartalmát a nyelvek, a hozzáadás dátuma, valamint az eredeti szöveg alapján is rendszerezheted, valamint lehetőséged van keresőt is használni.

Tipp: Ebbe a saját szótárba mondatokat is könnyedén beilleszthetsz, a teendő ugyanaz mint a szavak esetében. Tehát állítsd be a forrás- és célnyelvet, írd be a fordítandó mondatot, majd az eredmény megjelenítésekor kattints a csillag ikonra.

Ha a jobb oldali szövegdoboz második opcióját választod, akkor a lefordított kifejezést bárhova könnyedén átmásolhatod.

Ha meg szeretnéd osztani az eredményt (e-mailben, twitteren vagy a Google+-on), akkor válaszd az utolsó ikont és dönts a számodra szükséges megoldás mellett.

Ha észreveszel egy hibát és szeretnél hozzájárulni a Google fordító minőségi javulásához, akkor a kis ceruzára kattintva módosítási javaslatot küldhetsz be. Amennyiben a „kérelmet” pozitívan bírálják el, akkor ha valaki legközelebb ugyanarra a kifejezésre keres rá, akkor már a te, javított eredményre fog rátalálni.

A fordítás után

A két szövegdoboz alatt a fordításkor egyéb információk is megjelennek.

A bal oldali oszlopban az forrásnyelvű kiegészítéseket találhatod meg – a keresett szó jelentését, valamint a szinonimáit egyaránt megismerheted. Ezen felül a program további kifejezéseket is javasol, amelyek valamilyen szempontból kapcsolatban állnak a keresett szóval. Így ha nem csak fordításra, de az ismereteid bővítésére is szeretnéd használni a programot, akkor megvan a lehetőséged a tanulásra.

A jobb oldali oszlopban pedig a fordítás egyéb variációit találod. Amennyiben egy szónak több jelentése is van, akkor itt kiválaszthatod, hogy neked melyikre lenne szükséged.

A Google Fordító remek alkalmazás, amennyiben meggyűlik a bajod egy külföldi szöveggel, akkor bátran fordulj hozzá segítségért. Ismerd meg és aknázd ki a benne rejlő lehetőségeket, tanuld meg a helyes kiejtést és hozz létre saját szótárat. Cikksorozatomban mindehhez segítséget nyújtok, hogy így garantáltan könnyen eligazodj a program rejtelmeiben.