Google Fordító: A nyelveken szólás nagymestere

Google Fordító – A nyelveken szólás nagymestere

Hogy mi az egyik legjobb dolog az irodai munkában?

Az, hogy az egyes projektek több országon is átívelhetnek. A nemzetközi kapcsolatokban pedig megannyi szépség rejlik, hiszen a közös munka során lehetőség nyílik a nyelvtanulásra, valamint egy másik kultúra megismerésére egyaránt. Ráadásul nem egyszer külföldi utakra is sor kerül, amelyeken a meetingeken túl olykor egy kis városnézésre is sort lehet keríteni.

Azonban akad egy kis bökkenő

Mindezeket egy bizonyos fokú nyelvtudás nélkül nem tudod kihasználni. Ha a nyelvet nem beszéled legalább társalgási szinten, akkor kevés esélyed lesz bekerülni egy határokon átívelő projektbe. Sőt, a legtöbb esetben még az alapszókincs sem elegendő, hiszen a tárgyalások során speciális tudásra is szükség lehet.

De ne csüggedj!

Még ha most nem is vagy annyira profi, nem kell lemondanod a lehetőségről. Szánj időt a felkészülésre, és meglásd, könnyebben megy majd a tanulás, mint gondolnád. Vegyél elő néhány szakmai cikket, és kezd el olvasgatni őket. Keresd a fontos kifejezéseket és jegyzetelj sokat – így könnyen készíthetsz egy remek szótárt, amely segíteni fog a nyelvtudásod fejlesztésében és a szakmai ismereteid bővítésében egyaránt.

És ebben lesz remek társad a Google

De nem csak a cikkek megkeresésében. Az egyes alkalmazások ugyanis remek lehetőségeket rejtenek – a szavakat a Google Táblázatokban könnyedén elrendezheted, a fontosabb cikkeket pedig a Google Dokumentumok programban gyűjtheted. A Naptár segíthet az időd beosztásában, hogy így mindig legyen alkalom a tanulásra. A különböző írások összegzéséből pedig fantasztikus prezentációt készíthetsz a Google Diák alkalmazásában.

És persze a fordításhoz is találhatsz segítséget

Nem lesz szükséged hatalmas szótárakra, hiszen a Google Fordító bármikor a rendelkezésedre áll. Ezt a programot bárhol és bármikor elérheted, csupán internet kapcsolatra lesz szükséged hozzá. Sőt, néhány éve megjelent a telefonra letölthető változat is, így ma már az Androidos és az iPhone telefonokon egyaránt könnyen használható a program.  A Fordító hatalmas előnye, hogy szavakat, szóösszetételeket, vagy akár teljes mondatokat egyaránt lefordíthatsz vele, így sokkal könnyebben megértheted a szakmai írásokat. Ugyan a hosszabb szövegrészletek fordításakor előfordulhatnak nyelvtani vagy stilisztikai problémák, de a lényeg megértésében még így is rengeteget segíthet ez az alkalmazás.

Indulásra fel!

A Google Fordító használata nem túl bonyolult, éppen ezért viszonylag gyorsan kiismerhető. Ezt segítendő most rövid utazásra indulunk, amelynek során részletesen feltérképezzük a program összes lehetőségét.

1. Megnyitás

A Google Fordítót több módon is elérheted.

(a) A https://translate.google.com/ URL címet beírva egyből az alkalmazáshoz navigálhatsz.

(b) Írd be a keresőbe, hogy „google translate”, az első találat garantáltan a program főoldalára irányít majd.

(c) A Google oldalán, a jobb felső sarokban találod az alkalmazások ikonját, egy 3×3-as négyzetet. Erre kattintva szintén megtalálhatod a Fordítóhoz vezető utat.

2. Az első találkozás

A Google fordítónak igen egyszerű a kinézete, ami nagyban megkönnyíti a használatot is. Az oldal nagy részét két szövegdoboz alkotja, amelyek közül a bal oldaliba tudod beírni a szöveget, amit szeretnél lefordítani. Emellett még egy nagyobb képet láthatsz, amely lényegében a fordító közösséghez való csatlakozásra buzdít. Amennyiben szívesen részt vennél a Google Fordító fejlesztésében, bátran kattints erre a „reklámra”.

3. Használati 1×1

  1. A bal oldali szövegdoboz fölött állítsd be a forrás-nyelvet, amelyet le szeretnél fordítani. Amennyiben te sem ismerted fel az adott szöveg nyelvét, akkor válaszd a „Nyelvfelismerés” funkciót.
  2. Gépeld vagy másold be a szöveget, vagy adj meg egy webcímet.
  3. A jobb oldali szövegdoboz fölötti opciókból válaszd ki, hogy milyen nyelvre szeretnéd lefordítani a szöveget vagy honlapot.
  4. Majd kattints a kék „Fordítás” gombra.

Hogy milyen lehetőségek bujkálnak még a programban? Hogyan működik a telefonos alkalmazás? Következő cikkemben a Google Fordító mélyére nézünk, és kiismerjük a legrejtettebb titkait is – látogass vissza legközelebb is.