Formátum másolása és törlése

A sorozat első részében adtam néhány tippet, amivel megkönnyítheted az életed, ha mindennapjaid jelentős részét teszi ki a Worddel való munka. Remélem sikerült tökélyre fejlesztened a kijelölés és a törlés műveleteit, és közben a formázási technikád is javult azáltal, hogy könnyedén tudsz vízszintes vonalat szerkeszteni.

Ezúttal két hasznos eszközre szeretném felhívni a figyelmedet!

Formátum másolása és törlése Wordben

Formátum másolása és törlése Wordben

Az egyik a formátum másolása, a másik a formátum törlése.

Formátummásoló

Ugyan kiemelt helyet foglal el a Word felületén, szem előtt van, mégis kevesen használják, pedig nagyon hasznos funkció.

Ha nagy dokumentumokat szerkesztesz, a formázás gyakran macera lehet számodra. Próbálgatsz, vagy séma alapján dolgozol, egy-egy újabb bekezdés beemelésével kezdheted elölről a formázási beállításokat (betűtípus, bekezdés, szín stb.).

Ráadásul, ha már fáradsz is, lehet, hogy egy-két elemet kifelejtesz, és 5-6 óra gépelés után már minden egyformának tűnik, és jöhet a magyarázkodás, hogy miért nem lett egységesen megformázva a dokumentum.

A Formátummásoló segítségével azonban közvetlenül lemásolhatod egy alkalmas szövegrészről a formázást. Nem kell mást tenned, mint az ecset ikonra kattintva kijelölni a lemásolni kívánt formátumot, majd ugyan így ráilleszteni azt a formázatlan szövegrészre.

Persze ugyan ezt billentyűkombinációk segítségével is megteheted. Ebben az esetben a CTRL+SHIFT+C egyszeri lenyomásával vágólapra másolod az előzetesen kijelölt szakaszt, majd a CTRL+SHIFT+V segítségével rávezeted azt a szerkeszteni kívánt szövegrészre.

Radír – formátum törlése

Egy másik fontos, de gyakran figyelmen kívül hagyott eszköz a radír.

Ha rendszeresen használod a munkád során a Wordöt, biztosan belefutottál már abba a bosszantó jelenségbe, hogy egy bemásolt szövegrész valamiért nem úgy reagál a formázásra, ahogy kellene.

Tegyük fel, hogy behúzol egy weboldalról egy bekezdést, amely valamiképp formázva van az eredeti helyén. A Wordbe átmásolva ugyan a magad ízlésére formálod, valami azonban nem hajlandó megváltozni (pl. a betűméret vagy a stílus).

Ez azért van, mert előfordul, hogy megőrződik, rögzül néhány beállítás. Azonban, ha a kijelölt szövegrészt radírozod (Összes formázás törlése), miután beillesztetted, akkor ez a probléma nem fog többé az idegeidre menni.