Excel-tesztek állásinterjúkon

Az állásinterjúk nagyon stresszesek tudnak lenni. Mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, a kérdésekre megfelelően válaszolni, és jól teljesíteni a teszteken. A teszt a legnehezebb rész, hiszen nem szóban történik ez a fajta vizsgáztatás, nincs helyreigazítás, szóbeli javítás.

allasinterju-tesztLényeges, hogy pihenten érkezz az interjúra, ápoltan jelenj meg, sugározzon rólad a nyugalom, magabiztosság. Ez utóbbihoz nem árt némi Excel-tudás. Attól függően, hogy milyen posztot pályázol meg, lehetséges, hogy elég egy alapszintű Excel-ismeret, de ugyanakkor többféle irodai munkához mélyebb tudásra is szükség lesz. Mindenképpen jó, ha rendszeresen használod ezt a programot a mindennapokban: a családi kasszakövetésre, különféle listák készítésére stb. Ha ismersz néhány gyorsbillentyűt, máris helyzetelőnyben lehetsz a többi álláskeresővel szemben.

Az interjú során kiosztott feladatoknál nem mindig a helyes megoldás a lényeg, hanem az, hogy hogyan jutnak el addig a helyes megoldásig. Különböző munkakörökben más-más feladatot osztanak ki a jelentkezőnek. Nagymértékben függnek ezek a feladatok a jövőbeni munkakörétől, és attól, hogy az mit követel majd meg tőle.

Változó elvárások

Vannak olyan munkakörök, amelyek nem igényelnek mélyreható Excel-ismereteket, csupán alapvető tudásra van szükség. Ismerni kell az alapfogalmakat, mint: az új munkalap cellák, oszlopok, sorok, tartomány; hogyan lehet létrehozni egy új munkafüzetet, azon belül egy táblázatot, adott sor- és oszlopszámmal; miként kell a cellák megjelenését formázni; szummázni egy oszlop értékeit; sorokat, oszlopokat beszúrni stb. Elméleti síkon tudni kell, hogy milyen kiterjesztése van egy Excel-munkafüzetnek stb.

Más munkakörök alaposabb ismereteket igényelnek, komplexebb tudásra, sőt tapasztalatra is szükség lehet az állás elnyeréséhez: egyéni számformátumok alkalmazására, feltételes formázásra, statisztikai-, matematikai-, adatbázis-, logikai, függvények ismeretére és alkalmazására. Ezek mellett különböző adatcsoportok szűrését is faladatként adhatják az interjú során.

Amennyiben irodavezetői, előkönyvelői vagy más hasonló pozíciót szeretnél megcélozni, szükség lesz egy szakértőre, aki felkészít téged arra, hogy nagyobb eséllyel vághass neki egy – Excel-tesztet is tartalmazó – állásinterjúnak.

Jó munkát kívánok!