4 tipp, hogy ne jelentsen gondot az Excel-teszt az állásinterjúnHa irodai munkakörben szeretnénk elhelyezkedni, például titkárnőként, irodavezetőként vagy adminisztrátorként, az álláshirdetésben valószínűleg elvárásként szerepel majd az Excel magabiztos kezelése. Sőt, ennek meglétét akár egy teszt keretében is ellenőrzik az állásinterjú alkalmával. Akár rendszeresen használjuk az Excelt a mindennapokban, akár nem; érdemes felkészülnünk erre az tesztre.

  1. Tisztázzuk, milyen típusú feladatok lesznek

Az Excel számtalan féle művelet elvégzésére ad lehetőséget; ezért, amikor behívnak állásinterjúra, érdemes már a telefonban rákérdeznünk, milyen jellegű feladatokat fogunk kapni. Hiszen nem mindegy, hogy csak azt vizsgálják majd, el tudjuk-e végezni a legfontosabb számításokat, vagy függvények és adatbázisokból való lekérdezések is lesznek-e.

  1. Gyakoroljunk

Akkor is készüljünk célirányosan a megmérettetésre, ha egyébként rendszeresen használjuk az Excelt. Készítsünk például különböző táblázatokat otthoni használatra (havi költségvetés, ismerősök elérhetősége stb.). Érdemes begyakorolnunk az adatrögzítést, a formázást, a cellák közötti mozgást, a kijelöléseket, a másolásokat vagy az összesítéseket is.

  1. Használjunk gyorsbillentyűket

A gyorsbillentyűk használatával jelentősen meggyorsíthatjuk egy-egy feladat elvégzését, így biztosan nem csúszunk ki az időből, illetve jó benyomást kelthetünk az interjúztatóban hatékonyságunkkal. Használhatjuk például az F2 (cella szerkesztése), a CTRL+SPACE (teljes oszlop kijelölése), a CTRL+TAB (megnyitott munkafüzetek közötti váltás) vagy az ALT+ENTER (sortörés beszúrása egy cellában) gyorsbillentyűket.

Még nem ismered elég jól a gyorsbillentyűket? Kattints IDE és kérd most!

  1. Vigyázzunk, ne kövessük el a tipikus hibákat

A még nem teljesen profi felhasználók gyakran követnek el bizonyos hibákat az Excelben történő munkavégzés közben, ami megnövelheti a munkára fordított időt, illetve bosszantó is lehet. Így a teszt alkalmával figyeljünk oda arra, hogy a cellába írás előtt ne kattintsunk fel a szerkesztőlécbe, ne törölgessük a számokat a cella teljes tartalmának felülírása helyett, számolásnál ne hagyjuk ki a zárójeleket, illetve sorbarendezésnél ne jelöljük ki a táblázat egyes részeit.

A fentiek észben tartásával sikeresebben oldhatjuk meg az Excel-tesztet az állásinterjún, így nagyobb eséllyel várhatjuk a behívást a második körre.

Jó munkát kívánok!