A szürke ötven árnyalata, meg a többi szín

Avagy hogyan színezzünk ki bármit bármilyen színűre az Excelben.

Miket színezhetünk ki?

  • betűket
  • cella hátterét
  • cella szegélyt (körbekeretezést)
  • diagramok minden elemét (értékek, adatsávok, adatok, jelmagyarázatok, hátterek, stb.)
  • szövegdobozokat
  • WordArt címkéket
  • beszúrt alakzatokat
  • SmartArt diagramokat
  • képek szegélyezését

Hol vannak a színbeállítások?

A cellaháttér és betűszín beállítások a Kezdőlap szalagfülön a Betűtípus doboz alsó sorában a jobb szélen. A cellakitöltést a  Cellaszin_beallitas ikon jobb szélén a lefelé mutató nyílra kattintva érheted el. A betűszín beállítása a Betuszin_beallitas ikonnál találod.

Először az alap színpalettát fogod látni, ami önmagában 70 színt és színárnyalatot tartalmaz.

Betuszin_alappaletta

Ha ezt kevésnek találod, kattints a További színek feliratra és a szokásos színpalettából válogathatsz.

Betuszin_szokasos_paletta

Ha ezt még mindig kevesled, vagy egységes céges arculat miatt meghatározott színkódú színeket kell használni, akkor kattints ugyanitt az Egyéni fülre.

Betuszin_egyeni_paletta

Ebben az ablakban „kikeverhetsz” akármilyen színt a vörös, a zöld és a kék színek segítségével. A színmodellnél látható RGB az angol Red (vörös), Green (zöld), Blue (kék) utal erre.

A fekete a 0, 0, 0 kombinációja, a fehér a 255, 255, 255, és e két véglet között bármilyen kombináció kikeverhető. Az összes színt és színkódjukat ezen a LINKen találod.

Mostanáig beszéltem a cella háttérszínek és betűszínek beállításával.

Mi a helyzet a szegélyekkel?

Természetesen van ehhez is gomb a szalagon, de én nehézkesnek találom a használatát, ezért inkább a cellabeállító panellel ismertetlek meg.

Először is jelöld ki azt az egy vagy több cellát, amit körbe akarsz szegélyezni (a példában én 4 cellát jelölök ki). Nyomd meg a Ctrl-1 billentyűkombinációt, vagy kattints a szalagon a kis piros körrel jelölt nyilacskára.

Ctrl-1

A Szegély fülön a Szín beállításának kattints a lefelé mutató nyílra és máris ugyanazokat a beállítási lehetőségeket találod, amit a cikk elején már bemutattam.

Cellaformazas_panel

Ha kiválasztottad a színt, a Stílusok közül válassz egyet, amelyik tetszik. Kattints a Szegély nevű területen a gombocskákra, az Excel az adott cella adott részeire helyezi el a szegély vonalát. Próbáld végig mindet, hogy lásd, melyik gomb megnyomása mit eredményez.

Diagram színezése

Amikor elkészítesz egy diagramot, az Excel automatikusan kitölti azt előre beállított színekkel. Ezek a színek kontrasztosak, könnyű velük a diagramot áttekinteni. Ha mégis más színekre van szükséged, akkor a diagram beszúrása után megjelenő Diagrameszközök menüpontból válaszd a Formátum szalagfület. Kattints rá a diagram azon részére, amit át akarsz színezni. Ha a szöveget színeznéd, akkor a WordArt stílusok boxban válaszd a Szövegkitöltés, Szöveg körvonala parancsgombokat, ha a diagram  többi részét váloztatnád (pl. adatterület, háttér, stb.) akkor az Alakzatstílusok boxban válaszd a Kitöltés és Körvonal parancsgombokat.

Diagram_szinezese

WordArt címkék, beszúrt alakzatok, SmartArt diagramok és képszegélyek esetén is ugyanezt a logikát kell követni.

Jó munkát kívánok!