Waze – Utazástervezés, hogy el ne késs sehonnan

Waze – Utazástervezés, hogy el ne késs sehonnan

Alapvetően hiszek a tervezés és az időbeosztás erejében, amivel elkerülhetjük, hogy az életünkben összecsapjanak a fejünk felett azok a bizonyos hullámok.

A Waze-zel az utazásaid is profi szinten előre megtervezheted. Ennek kivitelezése egyszerű, ahogy azt a sorozat előző bejegyzéseiben láthattad: a testre szabás, az úti cél megadása, illetve a közösség erejének kihasználása esetén.

Hogyan tervezz?

A navigációs rendszerben lehetőséged van az utakat előre megtervezni a Tervezett utak funcióval. Ezt néhány egyszerű koppintással meg tudod tenni.

Először válaszd ki a Menü nagyító ikonjára, azon belül pedig a Tervezett utak lehetőséget. Válaszd ki az összeadás jelet, majd keress rá az úti célodra a Keresősávban. Az időpont és a dátum megadása után/át követően a Mentéssel nemcsak a Tervezett utak között fog megjelenni a jövőben, hanem további értesítést is kapsz, ha el kell indulnod – így biztosan időben megjelensz az adott helyen.

Akkor sem felejted el, ha belemerülsz valamibe

Az alkalmazásnak köszönhetően mindig kapok értesítést arról, hogy mikor kell indulnom, így nem kések el a munkámmal és a magánéletemmel kapcsolatos eseményekről sem.

A Waze-t szinkronizálhatod a Naptáraddal, így az ebben elmentett eseményeidhez „ideje indulni” típusú értesítéseket kaphatsz. Természetesen ezek nem hasraütés-szerűen jelennek meg. Figyelembe veszi az éppen aktuális forgalmi viszonyokat, utakkal kapcsolatos bejelentéseket és a várható utazási időt.

Te is szívesen kipróbálnád ezt a funkciót? Csak állítsd be a Beállítások, Tervezett utak között a Naptár szinkronizálása elem segítségével, és már élvezheted is. Egy gonddal kevesebb nyomja a vállad az utazásaid tervezése során: nem neked kell fejben folyamatosan kalkulálnod, mennyi idő alatt érsz oda a megadott címre.

Az a szörnyű parkolás

Gyakran bosszankodom azon, hogy már odaértem a megadott címre, de egyszerűen nem találok parkolóhelyet. Össze-vissza körözök a környező utcákban, reménykedve, hogy elém ugrik egy üres hely, ahol meg tudok állni.

A csúcsforgalomban ez a küzdelem szinte reménytelennek látszik, időnként végül a leggondosabb tervezés és szervezés ellenére is elkések. Ilyenkor persze jön a szabadkozás egy kis pironkodás kíséretében, hogy nem találtam parkolóhelyet.

Hála a Waze fejlesztőinek már emiatt sem fáj a fejem, ugyanis nem csak megtervezi a legjobb útvonalat, jelzi az indulási időpontot, hanem abban is segít, hogy le tudjak parkolni. Ha te is kíváncsi vagy arra, ez mennyire működik a gyakorlatban, akkor koppints az utazás mellett elhelyezkedő három pontra, majd válaszd ki a Parkolóhely keresése lehetőséget, amivel a térképen megjelennek az úticélhoz közeli parkolóhelyek.

Lehet, hogy kipróbálod az értesítéseket, de néhány alkalom után úgy döntesz, mégsem nyerte el a tetszésedet. Ezt könnyen kikapcsolhatod a Beállítások Általános menüpontjának Helyváltoztatási jelentés funkciójával. A helyedben az alkalmazásnak ezt a részét is kipróbálnám, vesztenivalód nincs vele. Az elején én is csak teszteltem, viszont azt tapasztaltam, hogy ennek segítségével nagyobb eséllyel érek oda a megadott időpontra.

Ha valamiért mégsem működik

Előfordulhat, hogy nem kapsz értesítéseket, ebben az esetben mindenképpen ellenőrizd az alábbiakat:

  • Nézd meg, hogy a funkció aktiválva van-e (Beállítások, Tervezett utak, majd Naptár szinkronizálása menüpont)
  • Ellenőrizd, hogy a Waze értesítéseket engedélyezted-e (Beállítások, Waze, majd Értesítések funkció)
  • Győződj meg arról, hogy a naptáresemény tartalmaz-e a navigáláshoz szükséges pontos címet.

Kösd össze Blutooth-szal

A Waze-t a Bluetooth eszközzel is összekötheted, ami azért jó, mert így a navigáció közben hallgathatod a kedvenc lejátszási listádat vagy fogadhatod a beérkező hívásokat. Ezt az egyes operációs rendszereken eltérően állíthatod be.

Ha iOs rendszered van:

  • Kapcsold be az Eszköz alapértelmezett funkciót
  • Lejátszás telefon hangszóróján: a zenelejátszás szünetel, amennyiben a Waze értestést vagy navigációs szöveget mond be.
  • USB eszköz csatlakoztatásával a hívások beérkezésekor az alkalmazás bejelntései nehezen hallgatóak, ezért ebben az esetben jobb, ha kikapcsolod a telefonhangszórón való lejátszás beállítását.

Ha Android rendszered van:

  • Válaszd ki a Hanglejátszás a telefon hangszóróján funkciót.
  • Akkor ha ezt a bálltást kikapcsolod, a zenelejátszás nem fog szünetelni a bejelentések közben, és a telefonhívás beérkezésekor a szöveges bejelentések sem lesznek hallhatók.

Bízom benne, hogy a cikksorozatom hatására szívesen kipróbálod vagy már ki is próbáltad a Waze-t, és ezzel könnyebbnek érzed a mindennapokban az utazásaid megtervezését. Ahogyan láthatod, a kezelése ennek is egyszerű, a funkciók száma pedig folyamatosan bővül, ezeket egyébként érdemes nyomon követned.