Waze: Ahol a közlekedés és közösség kézen fogva jár

Waze, ahol a közlekedés és közösség kézen fogva jár

Ha azt gondoltad, hogy már mindent ismersz, amit a Google tarsolya rejt, akkor tévedsz, ugyanis még mindig van mit bemutatnom a tárházukból. Egyébként ez szerintem annak köszönhető, hogy nagyon gyorsan reagálnak a világban történő változásokra, és nyitottan állnak az újításokhoz.

Az alkalmazások közül a következő hetekben a Waze-t szeretném közelebb hozni, ami a könnyebb közlekedést segíti elő a mindennapokban, méghozzá egy közösség segítségével.

A sztori

A történet Tel Aviv-ban kezdődött, ahol egy informatikát elvégző hallgatót megleptek egy PDA-val. A fiatalember elkezdte használni az ezen található navigációt, amivel elégedetlen volt, mert a felépítése és a működése teljesen távol állt a saját elképzeléseitől. Rengeteg dolgot hiányolt belőle, többek között az aktuális közlekedési információkat és a közösséget.

Reménykedve nézett körbe a piacon, hátha talál egy olyan alternatívát, mely kitölti a szeme előtt tátongó űrt. Sajnos a kutatása során még csak hasonlóval sem találkozott. A valós helyzeteket egyik sem mutatta, ráadásul pontatlanok is voltak.

A lelkes friss diplomás ezt a rést kiszúrva, tudását felhasználva kifejlesztett egy olyan navigációt, ami naprakész, minden közlekedéshez szükséges információt tartalmaz. Mindemellett egy közösséget épít.

Így született meg a meglehetősen pozitív fogadtatásban részesülő Freemap 2006-ban. Két évvel később egy összefogás eredményeként megalapították a Waze-t, ami aztán a Google tulajdonába került.

Több, mint egy egyszerű navigációs rendszer

A Waze túlmutat egy hagyományos GPS alapú szoftveren. Az útvonalat közösségi alapokra helyezve, a felhasználó autósok átlagsebessége és jelentései alapján tervezi meg. A sofőrök így jelezhetik egymás felé a baleseteket, a dugókat, trafipaxokat vagy rendőri ellenőrzéseket. Sőt az egyes benzinkutak üzemanyagárairól is tájékoztatást adhatnak.

Nekem az egyik legjobban tetsző funkciója, hogy megjegyzi, hol hagytam a kocsimat, ami a zsúfolt, nagy parkolók esetén óriási segítséget jelent. Ezeken a helyeken ugyanis nem mindig emlékszem pontosan hol hagytam az autómat.

Az alkalmazás a világ bármely pontján használható, a feltétele mindössze a folyamatos mobilinternet kapcsolat. Mivel a térképet bármelyik felhasználó szabadon szerkesztheti, így biztosítható a folyamatosan naprakész állapot.

Regisztráció, telepítés

A szoftvert telefonon és táblagépen is megnyithatod, a használatához először el kell fogadnod az általános felhasználás feltételeket.

A regisztráláshoz koppints a Keresés ikonra, majd a beállítások fülnél a Fiók és belépések menüpontra. A felugró képernyőn a Fiók készítésével lehetőséged van bejelentkezni a Facebookon keresztül vagy a telefonszámoddal. A második opcióhoz értelemszerűen szükség van a telefonszámodra, ehhez SMS-ben kapsz egy ellenőrző kódot. Jelszót nem muszáj megadnod a fiók létrehozásához, a hosszú távú felhasználáshoz azonban javasolt. Ezt szintén a Fiók és bejelentkezés lehetőségnél tudod megadni a Jelszó kiválasztásával.

Az alkalmazást ideiglenes felhasználóként is igénybe veheted. Ebben az esetben nem kell regisztrálnod, erre a Kihagyás opció szolgál. Az autózásért így is kapsz pontot, de a pontszámod megtekintéséhez és a rangsorban történő előrelépéshez mindenképpen fiókot kell regisztrálnod.

Több eszközön is futtathatod

Természetesen arra is van lehetőség, hogy több eszközön használd az applikációt: bejelentkezhetsz okostelefonon és táblagépen is. Így pontjaidat ugyanabban a fiókban gyűjtheted – erről bővebben egy későbbi bejegyzésben térek ki. A futtatáskor koppints a Már van fiókod? lehetőségre, írd be a felhasználó nevedet és jelszavadat.

Párhuzamosan ugyan több eszközön is beléphetsz, viszont az adott fiókot ajánlott egyszerre egy eszközön használni.

Közlekedj egy közösség részeként

A Waze-val időt és üzemanyagköltséget spórolva érheted el úti célod, miközben egy közösség részeként beszámolhatsz saját tapasztalataidról, hozzáadhatod a barátaidat, megoszthatod az úti céljaidat, és a várható érkezési idődet.

A navigáció természetesen magyar nyelven is elérhető, a térképek átlagosan kétnaponta frissülnek. A program megtanulja mikor, hova, illetve melyik útvonalon szoktál utazni, ráadásul ismeri a környéken található üzleteket, valamint a legjobb beülős helyeket.

Ez utóbbi funkció az, amivel az alkalmazás igazán a szívembe lopta magát, mert így sosem okoz fejtörést egy addig ismeretlen környéken felkeresni a legjobb kávézót, éttermet, boltot vagy gyógyszertárat.