Korrektúra, változások követése, megjegyzések hozzáfűzése Word dokumentumban

Egy fontos, de sokak által mellőzött funkció a korrektúra

A Word talán a leggyakrabban használt irodai program, amelynek alapvető, felhasználói szintű ismerete szinte mindenhol elvárás. Persze számos apró, kevesek által ismert, sőt, majdhogynem eldugottnak mondható kis funkciót lelhet fel benne az, aki érdeklődik és szorgalmasan tanulja a használatát. Emellett azonban vannak olyan egyértelmű, szem előtt lévő funkciói is, melyek meghatározóak, mégis kevesen használják őket.

Korrektúra, megjegyzés, változások követése

Korrektúra, megjegyzés, változások követése

Korrektúra

Ha bármilyen típusú irodai állásra jelentkezel, és behívnak egy tesztírásra vagy próbanapra, biztos lehetsz benne, hogy kapsz olyan feladatot, amit nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudsz megoldani. Ezzel számolnak is a munkaadók, nem kell pánikba esni, nem indokot keresnek ezzel arra, hogy elutasítsanak, csupán a határaidat tesztelik. Azonban van egy-két olyan hiba, aminek elkövetéséért biztosan lemondhatsz az állásról.

Tegyük fel, hogy az önéletrajzodban azt jelölted meg, hogy alapszinten ismered a Word-öt. A teszten pedig arra kérnek, hogy keress hibákat egy adott szövegben, lektorálj, írd át a stilisztikailag megkérdőjelezhető részeket, stb.

Te nagy buzgón neki is látsz a feladatnak, és ahogy szoktad, szövegkiemelő színnel jelölöd a problémás részeket. Biztos lehetsz benne, hogy legyen bármennyire tökéletes is, amit csináltál, nem fognak visszahívni. Miért?

Mert alapelvárás, hogy ilyenkor a korrektúra funkciót használd. Sajnos tényleg sokan itt bukják el a jelentkezést.

Hol találod?

A 2013-as Wordben a korrektúra funkciót a Véleményezés fül alatt találod. Csupán annyi a dolgod, hogy a problémás részt átírod, vagy valamilyen megjegyzést fűzöl hozzá. Ehhez csupán be kell kapcsolnod a Változások követése funkciót (így ha törölsz, átírsz vagy kiegészítesz valamit, annak nyoma marad: piros vonallal lesz áthúzva, vagy piros karakterekkel jelenik meg stb.), illetve rá kell kattintanod az Új megjegyzésre.

Változások követése, megjegyzés a Korrektúra fülön

Változások követése, megjegyzés a Korrektúra fülön

Ezen egyszerű funkció használatával bizonyíthatod leendő munkaadóid előtt, hogy ténylegesen napi szinten használod a Word-öt, és ismered az alapokat, tehát nyugodt szívvel bízhatnak Rád különböző feladatokat.

Dokumentumok összehasonlítása

A korrektúra funkció két hasonló dokumentum összehasonlítására is alkalmas. Pl. ha elküldesz egy hosszú dokumentumot valakinek véleményezésre és ő korrektúra funkció használata nélkül javít bele, akkor könnyen láthatóvá teheted a változtatásokat.